Русија испробала најмоћнији ледоломац на свету, дуг 173 и висок 15 метара

Економски развој области Северног пола председник Владимир Путин поставио је као приоритет

Фото: Олга Малцева/Н1

Руски ледоломац „Арктика“, на нуклеарни погон, најављен као најмоћнији брод те врсте на свету и симбол амбиција Москве према Северном полу, вратио се у суботу у луку Санкт Петербурга после дводневног пробног путовања.

Намењен транспортовању течног природног гаса из области Северног пола, брод је дугачак 173 метра, висок 15 метара и има депласман од 14 000 тона.

Упловио је у воде другог руског града у суботу ујутро, на путу ка балтичком бродоградилишту где је изграђен. „Арктика“ је два дана била на мору ради тестирања алгоритама за рад уређаја брода и маневрисања, рекао је у саопштењу Мустафа Качка, директор „Атомфлота“, компаније задужене за руску флоту ледоломаца. Иако има нуклеарни погон, „Арктика“ је за том првом путовању користила дизел-мотор.

По речима градитеља, тај брод може да разбије лед дебљине 2,8 метара. Поринут још 2016. године, део је плана да се и зими омогући пловидба кроз северозападни пролаз, који преко Арктика спаја Атлантски с Тихим океаном.

Тај план треба да Русији поједностави испоруку гаса и нафте у југоисточну Азију. Завршне пробе „Арктика“ су заказане за март и април 2020. године, а почеће да ради у мају 2020. Граде се још два слична брода – „Урал“ и „Сибир“.

Економски развој области Северног пола, где се сукобљавају интереси пет земаља, укључујући Русију и Сједињене Државе, председник Владимир Путин поставио је као приоритет.

Русија се нада да ће постати прва економска и војна сила у области Северног пола, користећи се глобалним загревањем климе због које се топи вечни лед, што би требало да отвори и нове трговинске путеве на крајњем северу.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 14. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Kolko glup novinar mora da bude da napise, ledelomac za prevoz tecnog gasa,

  2. @Budjoni: Заиста оно о ледоломцу и транспорту гаса је новинарски (Бета/Н1) идиотизам. Тај ледоломац треба да обезбеди стабилни/несметани пролаз током целе године кроз наслаге леда на арктичкој траси за бродовље које превози гас и нафту, а сам не служи за превоз. За оне који су заинтересовани, ево података:
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8B_%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0_%D0%9B%D0%9A-60%D0%AF

Оставите коментар