Бивши министар у Влади тзв. Косова Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због подстицања на мржњу

Иван Тодосијевић је осуђен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану где је говорио о случају Рачак

Фото: Газета Експрес/КоССев

Бивши министар администрације и локалне самоуправе у Влади тзв. Косова, Иван Тодосијевић, осуђен је данас у Основном суду у Приштини на две године затвора због „подстицање на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“, потврдио је за КоССев адвокат, Небојша Влајић.

Суђење Тодосијевићу отпочело је почетком ове недеље, а данас у 09:30 изречена је пресуда.

Тодосијевић је осуђен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану.

„Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао. Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“, изјава је Тодосијевића због које је почетком априла против њега покренута и истрага.

Према потврди адвоката Влајића, одбрана ће се жалити на ову пресуду.

„Ова пресуда показује да људска права на Косову не постоје и да их масовно крше и они који треба да их штите. Тодосијевић је кажњен драконски за нешто што није кривично дело и жалићемо се на ову пресуду која је незаконита. Апелациони суд мора да је укине“, рекао је у кратком разговору за КоССев Небојша Влајић.

Иван Тодосијевић (Фото: РТВ Пулс/Н1)

У међувремену Влајић је за КоССев по повратку у Косовску Митровицу, дао и детаљнију изјаву. „Данас је Основни суд у Приштини, одељење за тешка кривична дела, рециклирао једно давно заборављено кривично дело – вербални деликт из члана 133 Кривичног Закона СФРЈ – једне недемократске државе, у којој чак и у таквој није било могуће изрећи овакву пресуду и то се није дешавало“.

Према одлуци предметног судије, Мусе Конџелиј, Тодосијевић је дужан још и да уплати 50 евра на име судских трошкова и додатних 50 евра Фонду за жртве. Новчану казну треба исплатити 30 дана након што пресуда ступи на снагу, преноси приштинска Газета Експрес.

Тодосијевић је на ванредним парламентарним изборима за Скупштину Косова одржаним 6. октобра, изабран за посланика Српске листе у следећем сазиву косовске скупштине. Уколико ова одлука пресуда постане правоснажна, Тодосијевић неће моћи да обавља функцију посланика.

Опрема: Стање ствари

(KoSSev, 5. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ништа није рекао што није тачно, само је требао додати да им је у свему томе још помогао НАТО који их је и створио као такве настављајући заједничким геноцидом.

Оставите коментар