Филип Коснет: Ко ће сести за преговарачки сто из Београда и Приштине знаће се наредних месеци

Филип Коснет је рекао да „САД никада нису фаворизовале неку већу размену територија, неку већу корекцију граница или било какву корекцију“.

Филип Коснет (Извор: КоССев)

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је данас да „САД и ЕУ остају посвећене томе да подрже Косово и Србију у постизању свеобухватног и одрживог споразума којим ће се изградити боља будућност за обе земље“, док ће се питања попут тога „ко ће сести за (преговарачки) сто, на ком састанку ће бити који специјални представник, разјаснити у неколико наредних месеци“.

Коснет је за интернет портал на српском језику Коссев рекао да не очекује да ће преговори бити лаки јер „постоји пуно историјског неслагања а ниво поверења две земље је веома низак“, али да верује да ће „нова влада на Косову и каква год се влада буде формирала након избора у Србији, наставити овај процес“.

„Позиција САД је да верујемо да Косово и Србија треба да се врате за преговарачки сто што је пре могуће уместо да на њега бацају препреке. Осим формалног процеса дијалога, САД су заинтересоване да се увере у сарадњу српских и косовских институција, како владиних, тако и организација цивилног друштва и приватног сектора“, рекао је Коснет, додајући да је такав позитиван пример „сарадња активиста удружења породица несталих“.

Коснет је рекао да САД и ЕУ настављају да косовску страну позивају на укидање такси, а да Србију позивају да оконча своју кампању повлачења признања Косова.

Амерички амбасадор у Приштини је рекао да „САД никада нису фаворизовале неку већу размену територија, неку већу корекцију граница или било какву корекцију“.

„Позиција администрације САД је да уколико се народи на Косову и у Србији, дакле не само политичари, већ људи, сложе о свеобухватном решењу овог проблема, који укључује неко подешавање територије, нећемо одмах то да искључимо“, рекао је Коснет и додао да „уколико две стране буду хтеле да разговарају о некој демаркацији, или подешавању граница, став САД је да се странама у разговорима не треба забранити да о томе разговарају“.

Коснет је поздравио иницијативу стварања такозваног мини-Шенгена, сматрајући да „економски развој Косова значајно зависи од побољшања односа са суседима“.

Амбасадор САД у Приштини је рекао и да је уверен „да ће бити формирана влада која ће поклонити дужну пажњу захтевима свих људи на Косову“ и да лидер Самоопредељења и мандатар за састав косовске владе Аљбин Курти „зна да је Српска листа политичка реалност која се не може игнорисати“ и да уколико постане косовски премијер „мора јасно да стави до знања да намерава да буде премијер свим грађанима Косова“.

„Мислим да Аљбин Курти има намеру да буде премијер Косова, он зна да није изабран да буде премијер Републике Северне Албаније или Велике Албаније“, рекао је Филип Коснет.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 3. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар