Штрајк поштанских радника у више српских градова због ниских зарада

Штрајк нису организовали синдикати, већ сами запослени због, како наводи Зоран Павловић, „бедних и ниских зарада које се крећу негде у распону 32-39 хиљада динара

Фото: Н1

Радници Поште Србије у Београду, Зрењанину, Кикинди и Лазаревцу ступили су 3. децембра у штрајк, казао је за Радио Слободна Европа председник Самосталног синдиката поштанских радника Зоран Павловић.

Након одржаног протеста поштанских радника испред Главног поштанског центра Београд у понедељак, запослени су самоиницијативно обуставили рад у Главном поштанском центру Београд.

„Данас се обустава рада проширила Београдом, стали су шалтери, стали су поштари, и поред Београда, према мојим информацијама, стали су Зрењанин и Кикинда, Лазаревац“, навео је Павловић.

Додао је да штрајк нису организовали синдикати, већ сами запослени због, како наводи, „бедних и ниских зарада које се крећу негде у распону 32-39 хиљада динара (од 271-330 евра) у зависности од радног стажа“.

Запослени у пошти су и у марту 2019. организовали штрајк у Главном поштанском центру Београд и у пошти Зрењанин.

Штрајк је тада, према писању медија, обустављен након што је поштанским радницима, у разговору њихових представника с министром и потпредседником Владе Небојшом Стефановићем, обећано испуњење две трећине захтева.

Павловић каже да је тада обећана линеарна исплата зараде из добити и социјална помоћ појединим запосленима, што је и реализовано.

„Неке кључне ствари као што је увећавање масе зараде што је требало да се деси у новембру није у потпуности испуњено. То (обећано) повећање од 10 посто практично увећава ту најчешћу зараду радничку за једно 4.000 динара и запослени са тиме нису задовољни“, додаје Павловић.

Тим радника који је у марту преговарао са представницима Владе је, према речима Павловића, добио позив за преговоре у Влади Србије у среду, 4. децембра.

У великој сали Поште у Зрењанину ради само један шалтер, и то за преузимање пошиљки. Радници Поште нису давали изјаве за медије, нити информацију о томе када ће обустава бити прекинута. Навели су само да је разлог ниска зарада и да је то штрајк радника, а не синдикалних организација.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 3. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар