Ђозеп Борељ: Шпанија никада неће признати Косово, а када ће Србија у ЕУ немам појма

Чињеница је да Шпанија није признала Косово и нема никакве шансе да то уради, рекао је за лист Паис Ђозеп Борељ

Шпанија није признала лажну државу Косово и нема шансе да то уради. Све земље Западног Балкана требало би да имају европску перспективу, али немам представу колико ће времена бити потребно за то, поручио је нови европски комесар за спољну политику и штански дипломата Ђозеп Борељ.

Шпански дипломата Ђозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, каже да Мадрид никада неће признати лажну државу Косово и да нема идеју када би Србија могла да постане чланица Европске уније!

Борељ наглашава да би све земље Западног Балкана требало да имају јасну европску перспективу, али да он лично нема представу колико ће времена бити потребно за учлањење Србије и других држава. Према његовим речима, Брисел мора да промени начин рада и да почне више да ради, а мање да прича.

Нове методе, исти циљ

Борељ је у интервјуу за шпански ‘Паис’ објаснио да промена начина рада ЕУ не значи и промену крајњег циља.

„ЕУ би требало да прилагоди методе, како би оне биле ефикасније, а мање реторичке. Ми немамо времена за губљење. Мора се у обзир узети чињеница да је досадашња метода прикључивања показала да није довољно ефикасна, због чега разумемо да неки желе да је преиспитају. Лично ћу радити заједно са комесаром за проширење како бих дао одговор на то. Не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе…“, рекао је Борељ, који је најавио да ће посетити и Београд и Приштину.

„Ставови Мадрида неће утицати на мој рад, јер више нисам министар спољних послова Шпаније. Чињеница је да Шпанија није признала Косово и нема никакве шансе да то уради“, подвлачи Борељ.

Коментаришући ове наводе, политиколог Александар Павић каже да ће се факат да Шпанија не признаје ‘Косово’ свакако одразити на Борељов приступ српско-албанском проблему.

„За разлику од дипломата које долазе из земаља које су признале лажну државу, Борељ ће тешко бити у функцији бруталних притисака на Србију да призна лажну државу. Што се тиче његове поруке да не зна кад би државе Западног Балкана могле у ЕУ, то је максимум што може да каже с обзиром на то да је процес проширења потпуно заустављен. Ово јесте и јасан сигнал да Србија не сме да буде талац унутрашњих трвења у ЕУ и да буде вечито у нечијем предворју“, подвлачи Павић.

Историчар и аналитичар Немања Старовић наглашава да ће Борељ на новој функцији свакако заступати политику која представља најмањи заједнички именитељ свих држава чланица ЕУ.

„Као ветеран шпанске политике, он сигурно неће угрозити виталне интересе Мадрида. Можемо очекивати да ће, ако до наставка дијалога Београда и Приштине дође, европска спољнополитичка служба бити статусно неутрална. Промене у методу приступног процеса за државе кандидате које наговештава Борељ представљају добру прилику да, иако пут ка чланству није готов, добијемо пун приступ фондовима ЕУ“, истиче Старовић.

Обновити дијалог

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, оцењује да је Борељ дао дипломатску изјаву, не прејудицирајући решавање питања Косова и улазак земаља Западног Балкана у ЕУ јер нема сагласности.

„Сигурно је да Борељ има мишљење о једнострано проглашеној независности Косова, што показује шпанско супротстављање пријему Приштине у међународне институције, али ће он настојати да обнови дијалог Београда и Приштине. Што се тиче проширења ЕУ, нема места оптимизму док се не консолидују односи између држава чланица“, закључује Паић.

Опрема: Стање ствари

(Информер/Искра, 4. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар