Миша Ђурковић о значају породице и идентитету у Бечу, Инзбруку и Линцу

У Бечу, Инзбруку и Линцу одржане трибине не тему значаја породице и очувања идентитета на којима је говорио Миша Ђурковић

Миша Ђурковић на трибини у Бечу (Фото: Просвјета/Беч)

Традиционални Просвјетини „Сусрети и разговори“ одржани су 18. октобра у храму Светог Саве у Бечу. Тема је била „Значај породице у очувању идентитета у дијаспори“. Истоветне трибине су организоване и у Инзбруку и Линцу (19. и 20. октобра).

Ова култна трибина се већ осам година, на месечном нивоу, бави битним темама и проблемима које се тичу очувања националног идентитета, развоја и промоције наше културе, неговања историје, језика и духовног живота људи у расејању, али и значајним друштвеним и социјалним процесима који повезују матицу и дијаспору.

Тема је овај пут, по оцени бројних присутних, била врло важна и тицала се кључних питања очувања идентитета у расејању. Гост предавач је био др Миша Ђурковић, научни саветник Института за европске студије у Београду, а повод, његова недавно објављена књига „Рат за породицу у Србији”.

Трибина о породици и идентитету (Фото: Просвјета/Беч)

Присутне је поздравио отац Јован Говедарица и председник Просвјете Срђан Мијалковић, а идеја око које су се сви сложили- породица је најважнији чинилац који утиче на спречавање асимилације и на позитивну инклузију. Очување културе, језика, вере и традиције почиње и завршава се управо у породичном миљеу.

Др Ђурковић је надахнуто говорио о питањима породичног законодавства и породичне политике у Србији, али и проблемима имиграције, расељавања Србије и Републике Српске, као и о борби да се одржи и поспеши процес развоја идентитета нашег народа, како у домовини, тако и у расејању. Он је присутне упознао са бројним, законским, демографским и вредносним процесима и проблемима који постоје у Србији, као и са споровима који постоје око тога у ком правцу усмерити породично законодавство.

„Колико су ови процеси важни за матицу, толико су важни и нама у расејању, без обзира одакле смо дошли и чији пасош поседујемо. Срби у расејању се не деле по грађанској или политичкој категорији, већ је циљ да се обједињујемо по припадности заједничкој култури, традицији и језику у заједничком националном идентитету, као и сви други народи, истакао је Срђан Мијалковић.

Миша Ђурковић у Инзбруку (Фото: СПОЈИ Инсбрук/РТС)

У живом разговору са заинтересованом публиком, Миша Ђурковић је више сазнао о ситуацији и проблемима са којима се сусрећу Срби у Аустрији, од незавидног статуса заједнице, преко рестриктивног законодавства Аустрије по питањима интеграције и инклузије, до лошег положаја српског језика, који се овде намеће у форми такозваног „БКС” чиме се поспешује убрзана асимилација и губитак идентитета деце и младих друге и треће генерације.

У сарадњи Просвјете са СПОЈИ из Инсбрука и повереником Просвјете у Линцу Жељком Малешевићем, истоветне трибине су организоване и у Инсбруку и Линцу (19. и 20. октобра) и биле су, према изворима Просвјете, изузетно посећене и успешне.

Миша Ђурковић са организаторима трибине у Инзбруку (Фото: СПОЈИ)

Иначе, 14.10 у Београду у простору Доситејеве задужбине, потписан је протокол о сарадњи између СПКД Просвјета Аустрија и Доситејеве задужбине. Потписници су управница задужбине Мира Драгаш и Срђан Мијалковић председник Просвјете у Бечу.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 30. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар