Суђење за крађу тестова за малу матуру: Оптужени се брани да му је позлило од мајонеза

Оптужени казао да је зато морао до тоалета али да није било шансе да савије тест и стави га у тренерку

Игор Ста­мен­ко­вић до­ла­зи на су­ђе­ње (Фо­то: М. Де­ри­ко­њић)

Игор Стаменковић, порекао је јуче на почетку суђења пред Вишим судом у Београду да је 14. јуна ове године украо тестове за малу матуру током њиховог штампања. Износећи одбрану, рекао је да се за учешће у штампању тестова пријавио „јер се више плаћало”, а да у „Политици АД” којој је поверен овај посао, ради десет година од чега је последње три-четири био задужен за убацивање папира, лепка, штампање новина и отклањање ситних кварова.

– Са штампањем тестова почели смо између девет и десет сати. Поделили су нам сендвиче са мајонезом. Ја, како волим да једем, појео сам два и припала ми је мука. Узео сам чист папир и отишао у тоалет, да повраћам. На изласку из хале у којој су штампани тестови, најстаријем полицајцу сам показао бели папир, после чега сам отишао до тоалета и повраћао. Обрисао сам се тим белим папиром и бацио га у корпу. Након тога сам кренуо да се враћам у халу, али су ме, због прекида рада машине која је штампала, пребацили у другу просторију на спрату, где се штампао комбиновани тест – испричао је Стаменковић.

Окривљени је одбрану читао са папира што је судија Александар Трешњев приметио.

– Шта вам је то са чега читате? – питао је судија.

– Тезе, подсетник – одговорио је Стаменковић.

– Дајте ми, молим вас, да погледам те папире – наставио је судија.

Када је установио да је на папиру исписана читава одбрана, а не тезе, како је то окривљени тврдио, судија му их је одузео. Баш у том тренутку, Стаменковић је почео да замуцкује, а у једном моменту је и застао са изношењем одбране.

– Желим да укажем на три ствари – казао је окривљени, па наставио:

– Обезбеђење је тог дана било на изузетно високом нивоу. Мобилни телефон сам оставио у касети, још пре уласка у халу. Такође, напомињем да је тест који је штампан имао између 12 и 16 страна и да је са стране био залепљен лепком. Из тог разлога га је било немогуће савити и ставити у џеп. То је велика „буџа” и примети се – рекао је окривљени.

Додао је и да се док се налазио у притвору плашио за сина Војислава и да је касније сазнао да је он делио тестове, али да то нису били они који су штампани у „Политици АД” већ неки који су се раније појавили на интернету.

Пошто је завршио са изношењем одбране, поступајући тужилац је почео да поставља питања Стаменковићу.

– Коме сте се пријавили за рад током штампања тестова – питала је тужитељка.

– Адвокат ме је саветовао да не одговарам на питања – рекао је окривљени.

– Да ли сте разговарали са сином у вези са припремама за полагање тестова – наставила је тужитељка, али ни на ово питање окривљени није желео да одговори.

– На основу чега сте закључили да је немогуће савити папир и ставити га у џеп, а да се то не примети – настављала је тужитељка са питањима.

– Дуго радим, па знам то. Није немогуће, али је јако тешко – одговорио је окривљени.

Мирослава Дерикоњић

(Политика, 23. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар