Косовски специјалци упали на север Косова и Метохије

Припадници РОСУ ухапсили су рано јутрос у акцији на северу КиМ двојицу Срба, сазнаје Танјуг

Специјалци тзв. Косова (Фото: Политика)

Косовска полиција саопштила је да је у раним јутарњим часовима на северу Митровице спровела акцију у вези са убиством Оливера Ивановића.

„Ова полицијска акција изведена је на основу налога за претрес који је издао Основни суд, Посебно одељење, а који је резултирао хапшењем осумњиченог полицајца (РБ) укљученог у налог за претрагу”, наведено је у саопштењу.

Наводи се да се трага за другим осумњиченим полицајцем.

„Током полицијске акције ухапшен је још један осумњичени коме је пронађено оружје. У операцији су пронађена и заплењена још два комада оружја и муниција”, наведено је у саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је акцију РОСУ на северу КиМ и рекао да су желели да ухапсе шефа оперативе КПС-а за север Жељка Бојића, а да су одвели његовог сина Василија Бојића у непознатом правцу.

Током акције ухапшен је још један радник КПС-а север региона Раде Басара.

Додаје да је намера да окриве Србе за убиство Оливера Ивановића.

Јутрос око 5.50 дошло до упада више од 25 оклопних возила и џипова РОСУ и око 100 припадника ове специјалне јединице на север КиМ.

Застрашивање Срба након пораза у Интерполу

Директор полиције Владимир Ребић рекао је јутрос да је српска полиција још током ноћи имала сазнања да ће приштинске власти ући на север Космета.

Он је истакао је да је Београд спреман да реагује уколико би дошло до егзодуса српског народа али да је уверен да међународна заједница то неће дозволити.

„Спремни смо да интервенишемо уколико би дошло до егзодуса српског народа, али смо уверени да међународна заједница то неће дозволити”, рекао је Ребић за РТС.

Он је рекао да су 24 блиндирана возила ушла на подручје севера КиМ супротно свим прописима и резолуцијама.

Оценио је то као застрашивање и негативну реакцију након четвртог по реду пораза у Интерполу. Рекао је да је то изговор да се крше прописи и да се застраши српски народ за који је рекао да се нада да ће остати јединствен.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун је оценио да акцију РОСУ као представу за јавност након дебакла у Интерполу и демонстрација изразите моћи према припадницима КПС српске националности.

Дрецун је рекао да је, према његовим сазнањима, један од ухапшених радио на истрагама према шефу оперативе и додао је да је могућ и напад у правцу Зубиног Потока.

Оценио је то као наставак политичке приче у вези са Српском листом и њеном маргинализацијом.

„Да јој се узму мандати и да се доделе Србима које би приштинске власти желеле у институцијама”, навео је Дрецун за РТС, преноси Танјуг.

Каже да Приштина жели да изазове даљу дестабилизацију и пита зашто је потребна толика употреба силе.

Дрецун сматра да би Београд требало да се понаша рационално и хладне главе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар