Доста је било: Србија има договор са Аустријом о враћању миграната у Србију

Бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кицкл изјавио је да Аустрија има договор са Србијом о враћању миграната којима Аустрија одбије захтев за азил

Херберт Кикл (Фото: Експрес.co.uk)

Приликом гостовања у емисији „ImZentrum“ на аустријској телевизији ОРФ2, бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кицкл изјавио је да Аустрија има договор са Србијом о враћању миграната којима Аустрија одбије захтев за азил. Тиме је Кицкл демантовао званичнике Србије који су пре годину дана јавно тврдили да такви договори са земљама ЕУ не постоје.

Доста је било (ДЈБ) је пре годину дана упозоравао јавност да овакви договори постоје, а самим тим и могућност да се већи део од 620.000 миграната којима је до 2017. године Србија регистрована као земља првог уласка буде враћен у Србију. Нити је тада, нити је још увек уопште јасно како су мигранти успели да на свом путу ка ЕУ без икакве регистрације прођу кроз минимум две земље чланице ЕУ (Грчка и Бугарска) и Македонију, да би први папир о регистрацији добили тек у Србији. С озбиром да мигранти нису могли једноставно „пасти с неба“, још тада је било јасно да је у питању званичан договор државе Србије и ЕУ званичника.

Узимајући у обзир чињеницу да велики број грађана Србије из економских разлога напушта Србију, а истовремено имамо отворену могућност прилива великог броја миграната којима ЕУ одбије захтев за азил, ДЈБ изражава бојазан да оваква државна политика подстиче разградњу државе Србије, уподобљавајући Србију за још једну колонију банкарско-корпоративног глобализма који на ободима Европе гради своје упориште јефтине радне снаге и економски поробљава становништво.

Јавност Србије има оправдани интерес да зна детаље договора између Владе Србије и држава чланица ЕУ са којима је склопљен договор о пријему миграната, а пре свега детаље договора о коме је јавно проговорио бивши аустријски министар унутрашњих послова. Стога су народни посланици ДЈБ преко Скупштине Србије упутили званично питање министру унутрашњих послова Србије о том договору и захтевао копију писаних докумената који садрже његове детаље.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Београдски глас, 8. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. То није договор са Србијом, већ са Алесандром Вучићем, а он није СРБИЈА!
  Тај договр није одобрила/ратификовала Скупштина Србије!

  Драган Славнић

 2. овако се то одувек радило – БИВШИ министар, који неће имати никакве последице због било какве изјаве, може да изјави шта хоће…

 3. Докле год постоје они који добијају новац за гајење миграната у Србији ми мирну будућност можемо да заборавимо. Докле на својој грбачи носимо Радоша Ђ. и сличне паразитске штеточине за нас мира и спокоја неће бити.

 4. @ Драган,

  На жалост, није тако.

  “Службени гласник РС – Међународни уговори”, бр. 103/2007
  http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/12bf0cca-5b53-4acd-82e6-640927bf1bf6/Zakon+o+ratifikaciji+Sporazuma+o+readmisiji+lica+koja+nezakonito+borave+izmedu+EU+i+R+Srbije.CIR.pdf?MOD=AJPERES&CVID=mtrtvjD

  За надзор и праћење примене задужени:
  Национални механизам за превенцију тортуре и заштитник грађана
  https://npm.rs/attachments/591_izvestaj%20readmisija%20Diseldorf.pdf

  @ goran

  БРИСEЛ – Земље Eвропске униjе имаjу правни основ да избеглице коjе су ушле преко Србиjе врате назад, изjавила jе данас ( 21-09-2015 ) у Бриселу Наташа Берто, портпаролка Eвропске комисиjе.

  Oна jе на конференциjи за медиjе казала да уговори о реадмисиjи, коjе jе Србиjа закључила са EУ, даjу право чланицама да врате не само грађане Србиjе коjима jе одбиjен захтев за азил, него и грађане трећих држава. ” Уговори о реадмисиjи обично садрже и клаузулу о држављанима трећих земаља, што се односи и на лица у транзиту “, казала jе портпаролка.
  http://www.pravda.rs/2015/9/21/vracace-nam-izbeglice-evropska-komisija-potvrdila-da-zemlje-eu-mogu-da-vracaju-izbeglice-u-srbiju/

 5. @Грешан

  ПОГЛАВЉЕ VIII
  ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ
  Члан 21.
  ….
  4) Свака уговорна страна може, званичним обавештењем, дипломатским
  путем, упућеним другој уговорној страни, након претходних консултација са
  Комисијом из члана 18. овог споразума, потпуно или делимично, привремено
  суспендовати спровођење овог споразума, у односу на држављане трећих
  држава и лица без држављанства, из разлога безбедности, заштите јавног
  реда или јавног здравља. Суспензија ступа на снагу другог дана након дана
  обавештавања друге уговорне стране.
  (5) Свака уговорна страна може да откаже овај споразум уз званично
  обавештење, дипломатским путем, другој уговорној страни. Овај споразум
  ће престати да важи у року од шест месеци од дана достављања тог обавештења.

  Сачињено у Бриселу дана 18. септембра 2007. године, у идентичним примерцима …

  @ goran
  БРИСEЛ – Земље Eвропске униjе имаjу правни основ да избеглице коjе су ушле
  преко Србиjе врате назад, изjавила jе данас ( 21-09-2015 ) у Бриселу Наташа Берто,
  портпаролка Eвропске комисиjе?!

  Све избеглице које су ушле у Србију ушле су преко ЕУ – Грчке и Бугарске Прво су
  ступиле на тло ЕУ, па тек онда на тло Србије, тако да је горња фрмулација о враћању у
  Срију неразумљива , контрадикторна, правно и фактички неодржива.

  Драган Славнић

 6. @Драган
  ……….. Све избеглице које су ушле у Србију ушле су преко ЕУ – Грчке и Бугарске Прво су ступиле на тло ЕУ, па тек онда на тло Србије, тако да је горња формулација о враћању у Србију неразумљива , контрадикторна, правно и фактички неодржива.
  ++++
  Могуће !
  Само, што су чланице ЕУ преко којих су дошли у логор Србија намерно одбили да их региструју. И то је суштина садржана у члану 3
  ……….
  „(1) – Србија ће прихватити, на захтев државе чланице и без посебних формалности осим оних које предвиђа овај споразум, било ког држављанина треће земље или лице без држављанства које не испуњава или више не испуњава важеће услове за улазак, боравак или настањење на територији државе чланице молиље, уколико је доказано или ако је могуће на основу поднетих prima facie доказа веродостојно ПРЕТПОСТАВИТИ (!) да лице у питању:
  а – поседује или је у време уласка поседовало, важећу визу или дозволу боравка издату од стране Србије,
  б – је на незаконит начин и директно ушло на територију државе чланице, након што је боравило, или било у транзиту кроз територију Србије.“
  Нимало случајно, НИЈЕДНА земља на избегличкој рути НИЈЕ РЕГИСТРОВАЛА „ИЗБЕГЛИЦЕ“ И МИГРАНТЕ, ПРЕ СРБИЈЕ. То је учињено јер се у горе наведеном члану 3 наводи да ће „избеглице“ бити враћане у прву земљу у којој су имале неки документ, неку врсту дозволе боравка, пре него што су ушле у Унију. Та земља је у сваком случају – Србија.
  https://facebookreporter.org/2016/08/31/redamisija-autenticna-prica/
  а од примене члана 21 нема ни говора. Неће управник логора да ликвидира златну коку која храни њега и његову банду.

  Ангела Меркел: Мигранти ће из транзитних центара бити враћани у земље где су претходно регистровани
  https://stanjestvari.com/2018/07/03/tranzitni-centri-za-migrante/

  Опширније, али и трагичније, по грађане наше јадне, опљачкане и окупиране миле отаџбине
  https://stanjestvari.com/2019/09/26/zdravkovic-otkud-migranti-u-gruzi/

Оставите коментар