НИН: Узбуњивачу у случају Бранка Стефановића одређен тридесетодневни притвор

Ванрасправно веће Вишег суда одредило тридесетодневни притвор особи која је медијима доставила податке о трговини оружјем у коју је укључен отац министра полиције

Чланак у НИН-у (Фото: Цензоловка)

Особи која је наводно новинарима доставила податке о томе да је отац министра полиције Небојше Стефановића, Бранко, умешан у трговину оружјем, одређен је притвор од 30 дана, пише недељник НИН. Реч је о А. О., информатичком стручњаку у фабрици Крушик, кога тужилаштво сумњичи за одавање службене тајне.

НИН пише да је до тајне акције власти дошло након објављивања текста о трговини оружјем на међународном порталу Армс воч, како би се утврдило на који су начин компромитујући документи дошли до новинара.

Сам сајт Армс воч убрзо је постао мета ДДоС напада и због тога текст у којем се помиње Бранко Стефановић данима није био доступан за посетиоце сајта из Србије.

У Армс вочу тврде да су организовани хакерски напади долазили из Србије.

Након хапшења А. О., информатичког стручњака у фабрици Крушик, судија за претходни поступак у првом тренутку, иако под великим притиском, ухапшеном није одредио затворски већ кућни притвор, али је та одлука преиначена након жалбе тужилаштва.

Бранко Стефановић на прослави поводом годишњице Крушика (Фото: БИРН)

У Вишем суду у Београду НИН-у је потврђено да је Ванрасправно веће 27. септембра одредило притвор од 30 дана осумњиченом А.О. и он се тренутно налази у Окружном затвору у Београду.

Притвор му је, пише овај недељник, одређен чак по три тачке: због опасности од бекства, да не понови кривично дело и да не утиче на сведоке. НИН подсећа да јавност о овом случају није обавештена, као што то МУП и тужилаштво уобичајено раде.

Недељник НИН наводи да је за власт вероватно „најболније“ било објављивање документа из којег се види да је један од представника фирме ГИМ, предузећа које се бави извозом наоружања и војне опреме, управо Бранко Стефановић.

Најпре БИРН а потом и Армс воч објавили су и документ који потврђује да је Бранко Стефановић био у посети фабрици Крушик.

Његов син Небојша, који је министар унутрашњих послова, изјавио је медијима да његов отац није власник ГИМ-а, што нико није ни тврдио, док је председник Александар Вучић био става да не види ништа спорно у томе што Србија продаје оружје.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НИН/Цензоловка, 11. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар