Приштина: Ричард Гренел разговарао са Куртијем и Тачијем о дијалогу са Србијом

Специјални опуномоћеник Вашингтона за преговоре Београда и Приштине разговарао у Приштини са Хашимом Тачијем и Аљбином Куртијем о наставку преговора

Ричард Гренел на састанку са Хашимом Тачијем (Фото: Председништво тзв. Косова)

Председник Косова Хашим Тачи саопштио је да је активно учешће САД у проналаску коначног решења између Косова и Србије од „пресудног значаја“.

То је речено на састанку Тачија са специјалним изаслаником америчког председника за мировне преговоре Косова и Србије, Ричардом Гренелом, преносе из Председништва.

Тачи је Гренелу обећао да ће Косово бити конструктивно у проналаску решења са Србијом, а Гренел је изразио наду да ће се представници Косова и Србије ускоро састати како би дошли до решења.

Тачи је додао да од 2008. није постојала оволика пажња САД-а Косову, и да то „учвршћује наше поверење у потрази Мировног споразума са Србијом“.

Гренел се иначе налази у првој посети Косову од како га је амерички председник, Доналд Трамп, именовао на ту позицију 4. октобра.

Поред састанка са Тачијем у његовом кабинету након којег није било изјава за медије, Гренел се у Америчкој амбасади у Приштини састао и са политичким лидерима на Косову. У четвртак Гренел ће се у Београду састати и са председником Србије, Александром Вучићем. Из Вучићевог кабинета је такође најављено да ће о састанку јавност бити обавештена путем саопштења, то јест да неће бити изјава.

Из Председништва Косова саопштено је и да је на састанку речено да ће „Мировни споразум између Косова и Србије допринети развоју Косова и целог региона“.

Преноси се да је Гренел такође рекао да ће споразум између две државе успоставити основу за економски развој и допринети бољитку свих грађана.

Табела: Радио Слободна Европа

Након што су се сусрели Гренел и Тачи амерички амбасадор на Косову Филип Коснет твитовао је да се „специјални председнички изасланик Гренел радује се сарадњи са председником Тачијем и другим лидерима Косова како би помогао да се мир, правда и просперитет донесу на Косову и регион“.

Гренел је о могућностима постизања споразума са Србијом разговарао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем од којег се очекује да ће, након изборне победе 6. октобра, бити на челу нове Владе Косова.

Како су саопштили из тог покрета, на конструктивном и отвореном састанку, Гренел је честитао покрету Самоопредељењу на највише освојеним гласовима, хтео је да чује њихово мишљење и ставове о могућностима споразума са Србијом „пре него што отпутује за Београд“.

„Гренел је нагласио да је недостатак споразума Косова и Србије главна препрека за стране инвестиције косовској економији“, истиче се у саопштењу Самоопредељења.

С друге стране, истиче се како је Курти рекао да су „састав и процес споразума важнији за његову одрживост од временског оквира“.

Курти је додао да Косово има потребе за економским развојем и страним инвестицијама, али да су за то проблем висока корупција у влади а која ствара несигурност и плаши предузећа, сиромаштво, тежак приступ предузећа финансијама због високих кредитних камата у банкама.

Договорили су се да ће се након формирања нове владе наставити редовна комуникација.

Гренел се у Америчкој амбасади, поред састанка са Куртијем, састао и са одлазећим премијером Рамушем Харадинајем (председник Алијансе за будућност Косова), Кадријом Весељијем (председник Демократске партије Косова), те Исом Мустафом и Вјосом Османијем из Демократског савеза Косова.

И пред долазак Гренела у Приштину Коснет се огласио путем твита у ком је навео да на Косово долази и специјални представник Стејт департмента Метју Палмер. Палмер, међутим, није присуствовао данашњем састанку.

„Америчка подршка Косову и Србији у процесу дијалога захтева тимски рад: специјални изасланик председника Гренел и специјални представник Стејт департмента Мет Палмер заједно су у Берлину. Обојица ће посетити Косово“, написао је јутрос на Твитеру Коснет.

 

Недавна одлука америчког председника Доналда Трампа о именовању Гренела за специјалног изасланика за дијалог Србије и Косова је оцењена као изненадна, будући да је америчка администрација крајем августа већ именовала дипломату Метјуа Палмера за специјалног изасланика за Балкан за којег се сматрало да ће се, између осталог, бавити и дијалогом.

Европска унија ће највероватније такође именовати свог представника који ће се, попут Гренела, бавити искључиво преговорима између Београда и Приштине.

Алма Зејнели Лоџа

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 9. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар