Данас: Извоз у Турску пада, а увоз расте

На листи земаља у које Србија извози Турска заузима 19. место, док на листи земаља из којих Србија увози Турска је на шестом месту

Фото: Танјуг/Председништво Србије

Први пут после пуне две године у Београд је стигао турски председник Реџеп Тајип Ердоган, а једна од главних тема дводневне посете Србији јесте економска сарадња због чега је у нашу престоницу осим њега стигло и 200 турских привредника.

Заједно са српским колегама учествовали су јуче по подне на Пословном форуму Србија – Турска, на ком су се уговарали нови послови између привредника двеју земаља. Између осталог, најављено је пет нових инвестиција из Турске и постављање камена темељца за почетак радова на ауто-путу до Сарајева.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је јуче да су заједнички инфраструктурни пројекти Србије и Турске значајни због регионалног повезивања и због новог знања и нових технологија које на овај начин долазе у Србију. Она је нагласила ће једна од најбољих турских компанија „Енка“ радити са америчким „Бехтелом“ на изградњи Моравског коридора, што је пројекат од којег очекујемо да донесе потпуно нове технологије у области инфраструктуре у Србији.

Михајловић је истакла да су завршени и припремни радови за прву деоницу ауто-пута Београд – Сарајево од Сремске Раче до Кузмина и да данас почињу главни радови, пре свега на мосту преко Саве. Очекује, како је рекла,  да радови на тој деоници трају око две и по године, док се за другу деоницу од Пожеге до Котромана ради пројектно-техничка документација, за коју се очекује да буде завршена идуће године.

„Почетак радова на тој деоници може да се очекује 2021, а иста турска компанија која гради две деонице ауто-пута Београд – Сарајево радиће и реконструкцију пута Нови Пазар  – Тутин, а ради и на изградњи станова у Врању и Нишу“, истакла је Михајловићева.

Компанија о којој Михајловићева говори је Тасјапи, фирма која је у нашу земљу стигла крајем прошле године, а о којој смо пре само месец дана писали у негативном контексту. Наиме, инспекција рада затекла је од почетка ове године у овој турској компанији 53 непријављена радника. Министарство рада, које на недељном нивоу ажурира „црну“ листу послодаваца, током септембра објавило је и да је против ове фирме поднета прекршајна пријава.

Тасјапи је у Србију дошао са намером да гради станове за приправнике безбедности у Нишу и Врању. Истој фирми држава је поверила и посао изградње и пројектовања дела ауто-пута од Београда до Сарајева, вредан 250 милиона евра. Недуго потом, Тасјапи је дошао у жижу интересовања када је у марту приведен директор фирме у Врању заједно са радницима ЦИП-а због сумње на корупцију.

Полагање камена темељца за градњу станова за припаднике служби безбедности у Врању (Фото: Будућност Србије/Инсајдер)

Како је тада писао Инсајдер, службеници ЦИП-а и директор фирме Тасјапи тражили су новац од директора Водоснабдевања из Врања како би га ангажовали као подизвођача радова на изградњи станова за припаднике безбедности. Инсајдер је писао и о томе да је пре доласка у Србију, још пре шест година власник ове фирме Емрулах Туранли хапшен у Турској управо због корупције.

Иначе, привредна сарадња Србије и Турске иде узлазном путањом, за Турску пре свега, јер је од 1,08 милијарди спољнотрговинске размене она у суфициту јер ми далеко више увозимо из Турске него што извозимо у њу. Прошле године размена је први пут прешла милијарду евра, од тога извоз је достигао вредност од 251,6 милиона евра и бележи пад у односу на исти период 2017. године од осам одсто. С друге стране, прошле године из Турске смо увезли робу у вредности од 832,7 милиона евра, што је раст  у поређењу са 2017. годином од 14,8 одсто.

На листи земаља у које Србија извози Турска заузима 19. место, кажу за Данас у Привредној комори Србије, са уделом од 1,5 одсто у укупном извозу, док на листи земаља из којих Србија увози Турска је на шестом месту.

Турци од нас купују највише катоде од рафинисаног бакра, гуме, говеђе месо, потом пумпе за грејање, цигарете, сирћетну киселину, производе од коже, док Србија од Турске увози неразврстана роба, роба у складиштењу, проводнике, делове за монтажу, лимун.

Како кажу у ПКС, са Турском послује 4.464 привредна субјекта, од чега 153 њих извози, а чак 4.125 увози робу, док се и једним и другим бави тек 186 предузећа.

У ПКС напомињу да је у Србији, према подацима АПР, регистровано и 515 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Турске, односно правна лица регистрована у Турској, а да је највише оних који се баве трговином на велико и мало и поправком моторних возила. Таквих предузећа је у Србији 319, док је фирми из прерађивачке индустрије 79. На трећем месту су они који се баве услугом смештаја и исхране, док је грађевинских фирми у којима је већинско турско власништво 42 у нашој земљи.

Првих седам месеци

Према подацима Републичког завода за статистику, у првих седам месеци 2019. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Турском износила је 719,6 милиона евра. Извоз је у првих седам месеци износио 175,3 милиона евра, а увоз 541,7 милиона евра. Србија бележи дефицит у првих седам месеци од 366,4 милиона евра. У истом периоду покривеност увоза извозом износила је 32,4 одсто.

Састанак Комшића, Вучића и Ердогана

У уторак је планиран самит Србија, БиХ и Турска, уз учешће председника Србије Александра Вучића, Ердогана и председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића, после којег ће сва тројица заједно отићи у Сремску Рачу, где ће поставити камен темељац за изградњу ауто-пута Београд – Сарајево.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Опада извоз у Турску, а расте увоз емиграната из Турске.
    Драган Славнић

  2. Зашто не би растао, кад је Србија пуна будала које купују ******, шиптарско, турско..?

    Ја знам да је, што се моје куће тиче, “увоз” хрватске, турске и шћиптарске робе раван нули.

Оставите коментар