Топли До: После сукоба са мештанима инвеститор одустао од градње МХЕ

Инвеститор Драган Јосић, незадовољан реакцијом полиције, изјавио је како после сукоба са мештанима одустаје од изградње МХЕ у Топлом Долу

Протест у Топлом Долу против градње МХЕ (Фото: Ненси Радојковић/Твитер)

Инвеститор Драган Јосић, после данашњег сукоба између мештана и обезбеђења приликом покушаја да крене са радовима на изградњи мини-хидроелектране у старопланинском селу Топли До, изјавио је да је разочаран реакцијом полиције и да одустаје од градње.

Јосић је додао да ће од државе тражити надокнаду штете и изгубљену добит, јавиле су Јужне вести.

Ситуација око градње мини-хидроелектране у селу Топли До ескалирала је ујутро, 7. октобра, када је и полиција реаговала, а како су сведочили мештани села, било је повређених на обе стране.

Међутим, инвеститор Драган Јосић тврди да су повређени са „његове стране“ и то више од 10 особа. Међу повређенима је и он сам па је збринут у Клиничком центру у Нишу.

„Ми смо у Ургентном центру, мени стављају гипс на руку, а двојица радника имају контузију главе и повреду кука“, рекао је Јосић. Јутрошњи сукоб описује као линч, где су он и његови радници „извукли дебљи крај“.

„Десио се линч, они су напали нас, упали на приватан посед. Тукли су нас, ударали моткама, срушили нашу имовину, поломили аутомобиле. Гађали су нас каменицама, још десетак људи је прошло са мањим повредама“, рекао је инвеститор.

Полиција је саопштила да је реаговала јутрос током сукоба мештана села Топли До и обезбеђења и радника на изградњи мини-хидроелектране, али Јосић каже да је разочаран њиховим понашањем.

„Тотално сам разочаран реакцијом пиротске полиције која је допустила да нас линчују и да нам разбијају стакла без икаквих реакција. Они су били неми посматрачи. Јурили су нас са два војна џипа или камиона, а полиција није реаговала. Ово је банана држава“, рекао је Јосић.

Сукоби мештана и обезбеђења градње МХЕ (Фото: Јужне вести)

Након најновијих дешавања у старопланинском селу, инвеститор најављује да одустаје од градње мини-хидроелектране, али да ће тражити надокнаду штете од државе.

„Нећу ногом крочити у Пирот, а не у Топли До. Да гледам како липти крв из глава мојих радника, мени да ломе руку, а да немамо никакву заштиту, не пада ми на памет. Прво ћу да тужим полицију, а онда ћу тражити надокнаду од државе за изгубљену добит и надокнаду штете. Да ми врате паре које сам уложио, јер ми је онемогућено да градим мини-хидроелектрану, а државни органи не предузимају ништа поводом тога – резигниран је Јосић.

Рано јутрос дошло је до сукоба у Топлом Долу између мештана и обезбеђења које је ангажовао инвеститор и то када су покушали да крену са радовима на изградњи мини-хидроелектране.

Мештани Топлог Дола поручили су да ће барикада на мосту у селу са стражама које трају даноноћно нешто више од месец дана остати до испуњења обећања председника Србије о забрани градње мини-хидроелектрана у заштићеним подручјима и док инвеститору не истекне грађевинска дозвола за МХЕ.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. „Десио се линч, они су напали нас, упали на приватан посед. Тукли су нас, ударали моткама, срушили нашу имовину, поломили аутомобиле. Гађали су нас каменицама, још десетак људи је прошло са мањим повредама“, рекао је инвеститор.
  ++++
  Ево га, готов рецепт како зауставити такве ( и сличне ) ” инвеститоре “.
  Ако, и то не помаже, позвати ” бака Цоку “.
  Док се грађани сами не организују, чекати на помоћ државе само је губљење времена.
  А паре за изгубљену добит и треба да тражи, од оних на чије омиљено питање : ” А колики је мој део ?” је знао тачан одговор.

 2. Не постоји други начин. Никакав морални и рационални аргумент, никакво позивање на стручњаке, национални интерес, … ништа. То је једино што разумеју. У светлу те чињенице видимо колико је лицемерна наводна борба тзв. опозиције за “поштене изборе” којима ће нешто да се промени.

Оставите коментар