Сукоб мештана Топлог Дола и обезбеђења инвеститора градње МХЕ

Ситуација у Топлом Долу се мења из минут у минут

Сукоби мештана и обезбеђења градње МХЕ (Фото: Јужне вести)

У старопланинском селу Топли До рано ујутро, 7. 10, дошло је до сукоба између мештана и обезбеђења које је ангажовао инвеститор и то када су покушали да крену са радовима на изградњи мини-хидроелектране. Како сведоче мештани, сукобљене стране размењивале су каменице, а има и повређених. У полицији потврђују да су интервенисали у селу и додају да су обавестили надлежно Тужилаштво.

Вербални сукоб је најпре настао јутрос око 6:30 када је инвеститор покушао да уђе у село преко моста на коме су постављене барикаде, где мештани и активисти даноноћно стражаре.

„Било је благог сукоба са мештанима. Нека врста провокације, покушај да се прође. Засад свако држи своје позиције. Људи су као помоћ стигли већ. Покушали су на препад да уђу, међутим нису успели због барикада на мосту“, извештавају мештани са лица места.

Међутим, са друге стране села, из правца Бабиног зуба, радници и обезбеђење су током ноћи дошли у село и оградили градилиште. Када су их мештани приметили, окупили су се у већем броју и тада је дошло до ескалације сукоба.

„Летеле су каменице, има разбијених глава међу бранитељима, а и на супротној страни. Полиција је у малом броју. Сад је мало затишје, зовемо полицију. Не раде ништа, ту смо код њиховог плаца. Обезбеђење је користило и сузавац, има повређених“, сведоче активисти.

Ситуација у Топлом Долу се мења из минут у минут, а како каже члан Савеза месних заједница Старе планине Милан Ђорђевић, тренутно је мирно и додаје да је инвеститор и обезбеђење напустило село путем ка Бабином Зубу.

„Мештани им нису дозволили да прођу мостом ка Пироту, поручили смо им да оду путем којим су и дошли преко планине“, каже Ђорђевић.

У пиротској полицији потврђују да су интервенисали јутрос током сукоба мештана села Топли До и обезбеђења и радника на изградњи мини-хидроелектране.

О овом догађају обавештено је Основно јавно тужилаштво у Пироту, по чијем налогу, полиција тренутно обавља разговоре са присутнима и интензивно ради на расветљавању
свих чињеница и околности овог догађаја, наводе у полицији.

Мештани попрскани бибер-спрејом (Фото: Јужне вести)

Након прикупљених обавештења, полиција ће о новим сазнањима известити надлежно тужилаштво.

У Хитној помоћи кажу да су због повреда мештана њихове екипе на терену.

Инвеститор мини-хидроелектране Горњак Драган Јосића најпре је био недоступан, а касније се није јављао на телефон и не одговара на СМС поруке, па новинари Јужних вести још немају и његов коментар о целој ситуацији.

Пиротска опозиција: Васић да се појави на барикадама

Опозициона одборничка група у пиротској скупштини Најбоље за Пирот затражила је од надлежних институција да реагују и спрече насиље у Топлом Долу.

„Очигледно је да бахати појединци газе државу и народ и да не презају ни од насиља да би остварили профит. Позивамо градоначелника Владана Васића да одмах раскине све уговоре са инвеститорима МХЕ о давању градског земљишта и путева у закуп за полагање цеви, те стане на барикаде у Топлом Долу“, саопштавају из опозиције.

Тиме би, додају, градоначелник доказао да је на страни народа, а не инвеститора.

Подсетимо, мештани Топлог Дола поручили су да ће барикада на мосту у селу остати до испуњења обећања председника Србије о забрани градње мини-хидроелектрана у заштићеним подручјима и док инвеститору не истекне грађевинска дозвола за МХЕ.

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) поднео је захтев за поништавање грађевинске дозволе МХЕ у Топлом Долу надлежном тужилаштву.

Пред састанак са Вучићем представници Иницијативе Одбранимо реке Старе планине рекли су да ће тражити забрану градње мини-хидроелектрана на читавом подручју Србије.

Након последњих дешавања на Старој планини и најављеног протеста испред зграде Председништва, председник Александар Вучић позвао је на састанак представнике Иницијативе Одбранимо реке Старе планине.

Протест у Топлом Долу (Фото: Одбранимо реке Старе планине)

Савез месних заједница Старе планине прогласио је „ванредно стање“ на тој планини, а подршку мештанима старопланинског села пружили су и из Иницијативе Не давимо Београд.

Мештани села и еколошки активисти из Пирота и целе Србије организују свакодневне страже у овом старопланинском селу како би спречили почетак радова.

Раније, 2. септембра, избио је пожар у селу Топли До и изгорела је кућа 35-годишњег мештанина, у којој је био смештен инвеститор мини-хидроелектране. Ситуација у селу Топли До је узаврела након посете инвеститора када је дошло до вербалног сукоба између њега и мештана и активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине.

Приликом боравка у селу, Јосић се налазио у кући која је сада изгорела, одакле је, уз асистенцију полиције, напустио село, али је најавио почетак радова и поред противљења локалног становништва.

На седници Скупштине Града Пирота усвојена је одлука о брисању свих локација за МХЕ из Просторног плана Града. У време одржавања скупштинске седнице грађани Пирота окупили су се испред зграде Градске управе на још једном протесту против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини.

Љубомир Филипов

Опрема: Стање ствари

(Јужне вести, 7. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар