Владимир Путин: Русија помаже Кини да изгради систем упозорења на ракетне нападе

Ово ће драматично повећати кинеске одбрамбене капацитете, зато што сада само Сједињене Државе и Русија имају такве системе, рекао је руски председник

Кинеске ракете на паради поводом седамдесете годишњице Народне Републике Кине (Фото: DailyWire)

(Bloomberg, 3. 10. 2019)

Председник Владимир Путин рекао је како Русија помаже Кини да развије систем раног упозорења на ракетне нападе, пошто је критиковао Сједињене Државе због напуштања кључног нуклеарног споразума.

„Ми сада помажемо нашим кинеским партнерима да створе систем за упозоравање на ракете, односно систем за упозоравање на ракетне нападе“, рекао је Путин на конференцији спољнополитичких експерата Валдајског клуба у четвртак. „Ово је врло озбиљна ствар која ће драматично повећати кинеске одбрамбене капацитете, зато што сада само Сједињене Државе и Русија имају такве системе.“

Путин је изјавио како је одлука америчког председника Доналда Трампа, донета раније ове године, да напусти Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) из 1987. године ослабила међународну стратешку стабилност. Сједињене Државе су оптуживале Русију да крши споразум, што је Москва негирала, док су истовремено говориле како би нови или обновљени нуклеарни споразуми требало да укључе све већи кинески арсенал. Кина је одбила ову сугестију.

Стивен Кравченко

Са енглеског посрбило и опремило: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Rusija trenutno gradi radarske sisteme za osmatranje iza horizotna (rade po principu odbijanja radarskih talasa o jonosferu) Voronjez M, DM, SM (metarskog, decimetarskog i centimetarskog opsega – metarski oktriva ciljeve manjih radarskih povrsina, posebno stelt, ali je neprecizniji u odredjivanju koordinata, druga dva su preciznija, ali slabije otkrivaju objekte male emitovane radarske povrsine) dometa 4000-6000 km, a po visini do 8000 km.Takodje se izvozi zahorizontni radar Rezonans dometa do 1100 km i po visini 100 km, poseduju ga Alzir, Egipat i Iran.Sta grade Kinezima, ne pise nigde.Na fotografiji je kineska raketa srednjeg dometa DF-17 (1800-2500 km) sa hiperzvucnim planirajucim blokom WU-14 brzine oko 5 Mahova, sto je prvi hiperzvucni planer na taktickom sistemu (ruski “Avangardi” su na strateskim raketama, brzina im je oko 25 Mahova, predstavljaju vrstu bojeve glave,Tajna je da li mogu da manevrisu, Rusi kazu i do 1000 km po horizontali, i kako se to ostvaruje)

  2. Brzina WU-14 je 5-10 Mahova, odvaja se od rakete negde na visini od 60 km.

Оставите коментар