Јетљир Зиберај: Нећемо толерисати претње Београда упућене Србима

Саветник Беџета Пацолија преко своје Фејсбук странице поручио да српским званичницима неће бити дозвољено да врше кампању на Косову

Јетљир Зиберај (Фото: Зери)

„Избори 6. октобра су избори Републике Косово и њених грађана“, док званичницима Београда неће бити дозвољено да спроводе предизборну кампању и прете Србима на Косову, тврди саветник одлазећег министра спољних послова, Беџета Пацолија, Јетљир Зиберај (Jetlir Zyberaj). Канцеларија за КиМ, са друге стране, ову забрану види као „паничан страх Приштине од српског политичког јединства“, и оптужује Приштину да је учинила Србе са КиМ „жртвама политичког насиља, кршења људских права и недемократског поступања“.

Након недавног вишечасовног задржавања помоћника директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића, на прелазу Јариње, приморавања заменика директора исте институције, Душана Козарева, да напусти Косово и забрани уласка представнику ове институције, Дамјану Јовићу, огласио се саветник одлазећег министра спољних послова, Беџета Пацолија, Јетљир Зиберај. Преко своје Фејсбук странице поручио је да београдским званичницима неће бити дозвољено да врше кампању на Косову.

Зиберај је још 3. септембра поручио да „Косово неће дозволити представницима ниједне друге државе да долазе и учествују у предизборној кампањи у земљи“, а убрзо након најаве одређених београдских званичника да ће посетити Косово, у току предизборне кампање.

Данас поручује да уједно неће бити толерисане „претње припадницима заједнице косовских Срба од стране Београда“.

„Београд познаје стварност на Косову и мора се ње придржавати, поштујући косовски устав и законе“, закључио је Зiберај.

Канцеларија за КиМ: Српски народ жртва политичког насиља Приштине

Међутим, Канцеларија за КиМ, ову забрану види као незакониту и супротну договору из Брисела, износећи наводе да је српски народ „жртва политичког насиља, кршења људских права и недемократског поступања.

„Не може се актом ниједне привремене институције у Приштини пружити легално покриће за малтретирање којем су протеклих дана били изложени представници Канцеларије за Косово и Метохију у настојању да буду са својим народом“.

Уједно поручују да не постоји та „забрана и насиље, или новчана казна“ којима Приштина „може обесхрабрити Србе на Косову и Метохији и спречити их да гласају за Српску листу 6. октобра“.

Одлуку косовских институција уједно виде као „паничну“ и проузроковану „страхом од српског политичког јединства и несаломиве решености нашег народа да по сваку цену очува чврсте везе са својом државом Србијом“.

Оно што их забрињава је „ћутање представника међународне заједнице у Приштини, који немо посматрају ескалацију политичког насиља над српским народом, несвесни изгледа да политичко насиље, као што се види на примеру недавно запаљења српске куће у Клини, веома лако прераста у физичко насиље“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 29. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар