Факти: Патријарх Вартоломеј продубљује односе са папом Франциском и украјинским унијатима

Врх Католичке цркве разматра могућност обједињавања Украјинске грко-католичке цркве и недавно формиране „Православне цркве Украјине“, преноси украјински медији

Патрирарх Вартоломеј и папа Франциско (Извор: Факти)

Више украјинских медија је објавило да врх Католичке цркве разматра могућност обједињавања Украјинске грко-католичке цркве, потчињене Светој столици, и недавно формиране „Православне цркве Украјине“ коју засад признаје једино Цариградска патријаршија.

Ово би значило унијаћење украјинских обједињених расколника којима је Вашингтон обезбедио томос цариградског патријарха Вартоломеја.

Исти украјински медији су објавили и да ће папа Франциско о фузији разговарати са Вартоломејом. У Москви, међутим, процењују да од тога неће бити ништа.

Професор Православног Свјато-Тихоновског хуманитарног универзитета Владислав Петрушко указује:

„Ватикан се неће у то упустити. Прво зато што би то негативно утицало на његове екуменске контакте са православним црквама. Пре свега са Руском православном црквом. Друго, у Ватикану постоје страховања да би се та обједињена структура пре кретала ка независности него што би остала под његовом контролом“.

Поглавар украјинских унијата – кардинал Свјатослав Шевчук – то је постао 2011. године и одмах је изјавио да ће од Свете столице тражити да његова црква добије патријаршију, а да он постане патријарх. Међутим, ни Бенедикт XVI, ни Франциско се нису упецали на ту удицу.

Шевчукове амбиције само су потврдиле да је за украјинске и унијате и аутокефалисте на првом месту – национализам.

Кардинал Свјатослав Шевчук и патријарх Вартоломеј (Извор: Факти)

Утолико је индикативније што украјински медији тврде да се Шевчук почетком ове недеље у Цариграду срео са патријархом Вартоломејом и са њим наводно разговарао, поред осталог, о формирању мешовите комисије која би „на исти папир ставила најважније католичке и православне предлоге“.

Потпуно је нејасно шта би ово могло да значи, али треба имати у виду две околности.

Поглавар расколничке Православне цркве Украјине Епифан и Шевчук недавно су разговарали о „тесној сарадњи“, али су признали да од фузије нема ништа.

Још је важније што се интензивирају контакти Вартоломеја и Франциска.

Цариградски патријарх је у минули уторак боравио у Ватикану који је саопштио да је сусрет протекао у „братској атмосфери“. А Вартоломеј информативном порталу Vatican News рекао да је за последњих пола века остварен „суштински прогрес на путу ка јединству између католика и православних, а да за „успостављање јединства“ мора бити урађено још много.

У том контексту је са захвалношћу навео да му је Франциско поклонио „честицу моштију светог апостола Петра“ и нагласио да је тај папин гест „нови путоказ на путу нашег зближавања“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 21. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Да, са јеретицима продубљује односе.
  И само је логични наставак његовог пута, тамо „ где је плач и шкргут зуба „
  А за оне православне који не прихватају његову „ еклисиологију „ и противе се одлукама његовог јеретичког „ сабора „ на Криту, спремио је батину.

  https://svetosavlje.org/pismo-patrijarha-carigradskog-arhiepiskopu-grcke-rasciniti-i-ekskomunicrati-one-koji-se-protive-nasem-saboru-na-kritu/

  За коју заборавља да има два краја.
  За СПЦ, Вартоломеј је: апостол и визионар

  http://www.spc.rs/sr/vartolomej_apostol_vizionar

 2. Ко с ђаволом тикве сади, с ђаволом ће их и кусати.

 3. Једна сотона је много, две су већ превише.
  Такве треба рашчинити и од Цркве одлучити.

Оставите коментар