Бошко Мијатовић: Брегзит – оштра игра Бориса Џонсона

Противници сада покушавају да смисле неко решење које би блокирало поменуту Џонсонову стратегију

Борис Џонсон наслеђује Терезу Меј на месту премијера (Фото: АП – М.Ф.)

Забава са Брегзитом се наставља, боље рећи улази у интересантну завршницу. Британија и ЕУ су изгубиле три године са Терезом Меј која је, показало се, имала погрешну стратегију од почетка: одмах је рекла да је против Брегзита без договора са ЕУ, што је бриселској братији одмах дало победничке карте. Када страни са којом преговарате кажете да хоћете договор по сваку цену, тада ћете сигурно добити тешке услове. Тако је и било, а договор Мејове са Бриселом није могао да прође британски парламент.

На реду да сада покуша је нови премијер Борис Џонсон, који је и пре три године био кандидат за то место, али је Конзервативна странка предност дала наводно солиднијој Мејовој.

Џонсон је одмах заиграо оштро, условљавајући даље преговоре попуштањем Брисела на јединој спорној тачки – питању Северне Ирске (видети овде шире објашњење проблема). Брисел се и даље држи старе флоскуле да нема промене споразума који је направљен са Мејовом, што би значило да даљих преговора неће бити. Свакако, могуће је да се ради о блефирању, тј. да ће је неко спреман да попусти, али да чека оног другог да то први учини. Међутим, вероватније је да ће обе стране остати на своме, пошто је пуно политичког капитала уложено у текуће позиције. А то је онда Брегзит без договора.

Уколико се ништа битно не догоди у Британији, она излази из ЕУ 31. октобра. То је, што би Британци рекли, дифолт развој догађаја на који иде Џонсон. Таква  је правна ситуација. Да би се то променило, потребно је да Парламент некако заустави Брегзит, односно да се нађе начин да се кретање ка Брегзиту оконча. Обично гласање није довољно, пошто се може гласати само о Владиним предлозима, а ова их неће дати.

Јасно је да је већина у Парламенту против Брегзита без договора, али она ни близу није јединствена: једни су за Брегзит уз договор са ЕУ (многи конзервативни), други за нови референдум (многи лабуристи), трећи потпуно против Брегзита итд, па је тешко наћи већинску коалицију у парламенту за било коју одлуку.

Нема сумње да ће 3. септембра, када се Парламент окупи на јесење заседање, бити поднет предлог за гласање о (не)поверењу влади. Пошто влада има већину од само једног посланика, лако је могуће да јој буде изгласано неповерење и да Влада падне. Међутим, ту није крај: Џонсон и његови имају правно доста добро утемељену линију понашања. Џонсон би имао две недеље да поврати поверење посланика  и не би одмах поднео оставку, тако да ни евентуална алтернативна коалициона влада не би могла бити изабрана. Штавише, он би имао права да одреди датум нових избора и могао би их заказати за новембар, када би Британија већ била ван ЕУ.

Противници сада покушавају да смисле неко решење које би блокирало поменуту Џонсонову стратегију. Једни размишљају да укључе краљицу у блокаду Брегзита, други да Парламент некако донесе потребне одлуке и омогући самом себи да преузме контролу над Брегзитом и блокира излазак, трећи да покушају блокаду преко суда итд.

Иако су основни поступци који се тичу права у Парламенту, Брегзита, гласања о неповерењу влади и новим изборима јасно прописани, противницима Брегзита у извесној мери иде на руку сам британски уставни систем: писани устав не постоји, а Британија функционише на основу закона и раније установљене праксе, што је подложно тумачењима и споровима, а што се сада збива у британској јавности.

Биће то врућих два месеца у Великој Британији.

Опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 9. 8. 2019)

Прочитајте јошКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s