Кошкање демонстраната и обезбеђења испред Председништва, један демонстрант повређен

Током протеста 1 од 5 милиона у Београду дошло је до кошкања између демонстрана и обезбеђења. Један демонстрант завршио у Ургентном центру.  

Срђан Марковић испред Председништва (Фото: Н1)

Током протеста „1 од 5 милиона“ у Београду десио се инцидент, када је трочлана делегација покушала да уклони ограду испред Председништва Србије како би оставила списак захтева. Тада је дошло до гурања с многобројним обезбеђењем у цивилу, које је спречавало уклањање ограде, а један од организатора протеста завршио је у Ургентном центру.

Један од организатора протеста Срђан Марковић рекао је да је са обезбеђењем постојао договор да се делегацији протеста дозволи да остави списак захтева за фер изборе. Међутим, пошто им је то онемогућено, учесници протеста пробали су да уклоне ограду која окружује зграду Председништва.

Тада је утрчало бројно обезбеђење у цивилу и дошло је до међусобног гурања.

Марковић је у једном тренутку успео да прескочи ограду и са списком захтева у рукама пробао да дотрчи до улаза у зграду, али га је више припадника обезбеђења ухватило и уз примену физичке силе, он је враћен са друге стране ограде.

Делегацији протеста је убрзо после тога дозвољено да дође до зграде Председништва и ту остави списак захтева.

Пре инцидента испред зграде Председништва, активисти покрета “1 од 5 милиона” поделили су демонстрантима тоалет папир који је затим бачен на зграду Председништва.

„Овако ћемо обрисати све твоје лажи и манипуалције Вучићу. Уместо да будеш председник свих грађана ти их делиш“, рекао је један од организатора протеста Срђан Марковић.

На крају протеста он је захвалио свим учесницима на храбрости и позвао грађане без обзира да ли су лева или десна политичка опција да се заједно изборе. „Нећемо бежати, идемо до краја“, поручио је Марковић поновивши да 1. септембра следи бојкот избора ако се не испуне услови за фер изборе.

1 од 5 милиона: Срђан Марковић пребијен, завршио у ургентном центру

Организатори протеста „1 од 5 милиона“ саопштили су да је Срђан Марковић завршио у Ургентном центру, после обилног повраћања и несвестице као последице задобијених удараца.

Организатори претходно су окривили су обезбеђење Председништва за инцидент.

„Организатори протеста ‘1 од 5милиона’ су преговарали са надлежним органима пред сам протест вечерас, 10. августа како би омогућили трочланој делегацији студената да на степенице Председништва оставе документ на коме се налазе 42. тачке Стручног тима протеста ‘1 од 5 милиона’, које представљају црвену линију без чије имплементације до 1. септембра неће бити избора. Пред сам долазак делегације коју су чинили нападнути студент Срђан Марковић, студенткиња Валентина Рековић и фотограф, обезбеђење је забранило прилазак згради насупрот претходно договореном“, наводе организатори протеста у саопштењу.

Истиче се да је студентима забрањен улазак, без обзира на раније договорене и уредно пријављене акције, и да стога конфликт који је настао није био проузрокован никаквим деловањем студената организатора, већ како се наводи, „неефикасним и бахатим понашањем председника Републике Србије Александра Вучића и обезбеђења зграде Председништва“.

Организатори тврде и да су припадници Кобри, специјалне јединице војске Србије, прекршили оквир својих законских овлашћења који налаже да им је дозвољена употреба силе само унутар зграде Председништва.

Александар Вучић: И сами знају да су прекршили закон

Председник Србиjе Вучић изjавио jе да учесници протеста “1 од 5 милиона”, коjи су испред зграде Председништва насилно срушили заштитину ограду, и сами знаjу да су кршили закон и додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде док од учесника протеста очекуjе само да не упадаjу у зграду на Aндрићевом венцу.

„Урадите све шта год желите, немоjте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе и из полициjе и воjне полициjе и мог непосредног обезбедења, да им допусте да ми приђу, али немоjте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте. Mорамо да сачувамо мир у земљи, jа нећу сцене из Париза“, рекао jе председник Србиjе.

СзС: Да се хитно идентификују нападачи на демонстранте испред Председништва

Савез за Србију најоштрије је осудио и затражио да се хитно идентификују они који су напали демонстранте на протесту „1 од 5 милиона“, који су, како кажу, у складу с претходним договором с полицијом хтели да испред зграде Председништва оставе препоруке и закључке експертског тима протеста.

„Ако су у питању припадници МУП-а у цивилу, они и те како знају да песнице нису законом предвиђене средство за одбрану простора око зграде Председништва. Песнице у обрачунима користе криминалци и хулигани, што су овим актом постали људи који су се на тај начин обрачунали са демонстрантима“, наводи се у саопштењу СзС.

Уколико је реч о припадницима Војске Србије који обезбеђују председника државе, онда, како се додаје, цео догађај представља први излазак војске на улицу после 9. марта 1991. године.

„Поставља се питање колико смо далеко од Милошевићевог сценарија извођења тенкова на грађане који демонстрирају борећи се за слободу и демократију. Јавност има право да добије информацију ко су лица која су претукла учеснике протеста. Обавеза државних органа је да против њих покрену законом предвиђени поступак“, наглашавају у СзС.

Срђан Марковић: Ове модрице су поздрав од Вучића

Студент Срђан Марковић и један од организатора протеста „1 од 5 милиона“, којег је у суботу увече напало обезбеђење испред зграде Председништва, подигао је мајицу на конференцији за медије и показао модрице које је задобио у пределу стомака и ребара. Опозицији је поручио да не учествује у фарси и имитацији дијалога.

„Ово је власт Александра Вучића, власт страховладе, претње и пребијања“, рекао је Марковић показујући модрице које је добио после сукоба са обезбеђењем испред зграде Председништва током протеста „1 од 5 милиона“.

Он је после инцидента испред Председништва завршио у Ургентном центру, а како каже констатоване су му повреде нагњечење ребара и нагњечење левог потиљачног дела главе.

Марковић је рекао да испред Председништва највероватније нису биле само Кобре, већ и додатно обезбеђење и од ВБА затражио одговор ко је у суботу вече био дежурни старешина и ко је издао наређење да се он пребије и баци преко ограде. Затражио је и одговорност за, како каже, непотребну и нелегулну примену силе.

„Грађани су били мирни и држали су се договора, никога нису нападали“, истакао је Марковић.

Поновио је да је са полицијом и припадницима обезбеђења постојао усмени договор да се испред улаза у Председништво оставе захтеви за одржавање фер избора, али је тај договор, како каже, прекршен.

„Да ли је то показатељ како би изгледао сваки договор? Да ли то значи да у тренутку када треба да се спроведе договор са властима, онда је пуј пике – не важи?“, упитао је Марковић.

Председника Александра Вучића и владајућу странку оптужио је да пред камерама покушавају да прикрију насиље над неистомишљеницима имитацијом дијалога, а опозицији је поручио да седењем за истим столом подржава ту имитацију.

„Господо Вучићеви, имате 42 тачке и рок до 1. септембра. Или испуните или бојкот. За округлим столом нема преговора, или 42 тачке или бојкот. Позивамо опозицију да не буде саучесник у фарси и не буде алиби Александру Вучићу“, поручио је Марковић.

Он је прекинуо конференцију после питања новинарке Пинка и оптужбе да је позивао на насилан упад у зграду Председништва.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Н1, 11. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар