Спутњик: Одлаже се пренос посмртних остатака Петровића-Његоша

Принц Никола Петровић одгодио је пренос посмртних остатака чланова династије Петровића сахрањених ван Црне Горе

Принц Михаило Петровић-Његош и празна гробница у Цетињском манастиру (Фото: Јован Маркуш)

Црногорски престолонаследник принц Никола Петровић саопштио је да одлаже пренос посмртних остатака чланова династије Петровић Његош на Цетиње, како је рекао, све док Црна Гора „не нађе унутрашњи мир овим поводом“.

Принц Никола је то учинио након критика митрополита Амфилохија, који је исказао оштро неслагање с тим да се чланови краљевске династије Петровића сахране на цивилном гробљу у Цетињу, што је претходно одлучила Влада Црне Горе.

Митрополит је, наиме, указао на то да се читава церемонија преноса земних остатака династије Петровић врши „мимо њихове воље“:

„Неће да их сахране у Цетињском манастиру, у гробници коју је основао краљ Никола, него праве некакву нову гробницу. Нашли су овог сиромашка од принца Николе, који нема појма ни шта је Црна Гора, ни шта су његови преци. И он прихвата да је неко наводно оскрнавио гробницу краља Николе. То је ноторна лаж. Ми смо све урадили што је било до нас, али они се нису потрудили да је обнове“, казао је владика Амфилохије, додавши да му је много жао принца Николе јер га власт користи.

„Он, сиромашак, нема пара. А не зна ни своја предања, одрастао је у туђој земљи, нити зна ко су и шта су Петровићи, па се саглашава са њима (властима), јер му дају мало пара и он је онда задовољан“, био је оштар митрополит, уз опаску да би било „срамотно“ сахрањивање Петровића мимо гробнице краља Николе, која је у манастиру Светог Петра Цетињског припремљена још ʼ89 године.

Овакве ријечи митрополита црногорско-приморског очигледно су имале утицаја на последњег преосталог потомка династије Петровић Његош — принца Николу, који је саопштио да је и његова дубока жеља била да се посмртни остаци његовог оца и стричева „придруже посмртним остацима њихових предака у манастиру на Цетињу“, али да је „суочен са неслагањима који би овај логичан предлог изазвао“, „тешка срца“ предложио да се они покопају на цивилном гробљу.

„Примјећујем да ће мој став, какав год он био, увијек бити критикован и извор манипулација, тако да сам одлучио да, све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир овим поводом, одложим пренос посмртних остатака моје породице у Црну Гору“, саопштио је принц Никола.

Овим је, како се чини, засад одложена намјера Владе Црне Горе да обави пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Аустрије и Француске, док је принц Никола, иначе рођен и одрастао у Француској, на сопственој кожи осјетио колико су дубоке и озбиљне друштвено-идеолошке подјеле у Црној Гори.

Аналитичар Бошко Вукићевић сматра да одлука принца Николе, којом се одлаже пренос посмртних остатака његовог оца и стричева, под диригентском палицом актуелног црногорског режима, и те како има своју логичку оправданост, те да „нема сумње да је таква одлука прије свега плод оштре опомене коју је принцу упутио митрополит Амфилохије“.

„Наиме, такав покушај компромитовања Петровића Његоша од стране режима је већ био извјестан, имајући у виду да је читава операција преноса земних остатака требало да се одигра по антисрпским сценарију. Комисију за такав подухват, да подсјетим, чинили су све сами и доказани антисрби, на челу са актуелним црногорским предсједником, а план је био да се операција искористи за распламсавање србофобије у Црној Гори. Апсурд такве ситуације се налазио у чињеници да би Петровиће, чији су сви владари имали непобитно и наглашено српско осјећање, режимлије покушале искористити у антисрпске сврхе“, каже Вукићевић.

Имајући у виду све то, као и чињеницу да је црногорска власт, противно жељи принца Николе, наложила да породичне остатке своје породице не сахрањује у Цетињском манастиру, наш саговорник сматра да је последњи живи потомак династије Петровић Његош овим чином донио једину исправну и логичну одлуку.

„Свјестан чињенице да пренос под режимском диригентском палицом не би допринео помирењу и јединству народа, већ би додатно подијелио друштво, он је реаговао промишљено и мудро“, оцјењује Вукићевић за Спутњик, уз додатак да је принц Никола Петровић на овај начин уједно спријечио и компромитовање његове породице и предака.

На новонасталу ситуацију реаговали су и из Владе Црне Горе, уз поруку да пренос остатака династије Петровић Његош није породични чин, већ тежња и одлучност државе. Црна Гора ће примити к знању став потомака породице, поручио је министар културе Александар Богдановић.

Црногорска влада је, наиме, планирала да пренесе посмртне остатке три сина краља Николе (Данила, Мирка и Петра) и његовог унука Михаила, који је наследио круну Петровића 1921. године.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 8. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар