Београд: Састанак представника власти и опозиције у организацији Соросовог Фонда за отворено друштво

На Факултету политичких наука у Београду, у организацији Фонда за отворено друтво одржан је састанак између представника власти и опозиције. По међусобном договору учесници састанка нису давали изјаве за јавност

Са састанка власти и опозиције на ФПН-у (Фото: Блиц)

Београд, 30. јул – На Факултету политичких наука (ФПН) у Београду нешто после 14 сати завршен је састанак опозције и власти иза затворених врата, на коме се расправљало о изборним условима.

Састанку су присуствовали министар полиције Небојша Стефановић, посланици СНС у Скупштини Србије Владимир Орлић и Владимир Ђукановић, лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас, председник ДС Зоран Лутовац, представници Народне странке, ЛДП-а, СДА, Двери, али и посланица у Скупштини Србије Мариника Тепић.

Драган Ђилас и посланик СНС Владимир Орлић напустили су зграду факултета, без изјава.

Ђилас није одговорио на питање новинара како је задовољан дијалогом, већ се „насмејао и рекао да је договор да се никакве изјаве не дају медијима“.

Исто је поновио и Мирослав Алексић из „Народне станке“ Вука Јеремића.

Након састанка, који би требало да покрене дијалог о изборним условима и који је одржан уз присуство невладиног сектора на ФПН-у, медијима се кратко обратио директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић. Фондација је, заједно са ФПН-ом организовала овај састанак.

– Разговор је вођен у конструктивној атмосфери, договор свих учесника био је да буде иза затворених врата. Ово је била иницијатива ФПН-а и Фонда и мислим да имамо довољан легитимитет да покренемо овакав дијалог – рекао је Антонијевић.

Он није желео да прецизира када ће бити одржан следећи састанак, а додао је да ће се ФПН и Фонд сутра саопштењем обратити медијима.

Шта се дешавало на састанку

Према сазнањима “Блица”, вођена је жустра размена ставова о проблемима везаним за изборне услове у Србији. Опозициони представници су тврдили да проблеми постоје и да су екстремни, док су представници власти то негирали.

Како јавља репортер „Блица“, на ФПН је у једном тренутку стигло и послужење за учеснике састанка, а у кутијма су били пречење и дезерти.

Како каже извор „Блица“, данашњи састанак је практично само иницијални и не очекује се да неки велики договори буду постигнути. Идеја је да се у првом кораку ставе сви пробеми на сто и отвори дијалог опозиције и власти.

Са састанка се на Твитеру огласио и један од учесника, посланик СНС Владимир Ђукановић који је оптужио опозицију да је прекршила договор.

Он је навео да је састанка организован на предлог Фонда за отворено друштво, уз правило које је модератор дефинисао да нема медија.

– Пристали смо да дођемо на скуп на коме би говорили о изборима. Господа из „Савеза за Србију“ су намерно позвали Н1 и тиме прекршили правило модератора. Јадно и бедно!”, написао је он.

Како сазнајемо, организатор скупа је Фонд за отворено друштво, а састанку присуствују и представници цивилног сектора – председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт и Милан Антонијевић из Фонда за отворено друšштво. Антонијевић модерира округли сто, а присутан је и Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

Декан ФПН-а Драган Симић, који је био један од уводничара на скупу, изјавио за Н1 да је до састанка дошло на иницијативу Фонда за отворено друштво и да је тиме отворен дијалог о изборним условима.

Савез за Србију: Нису у питању никакви преговори власти и опозиције

Савез за Србију је саопштио да је добио позив Факултета политичких наука и Фонда за отворено друштво да учествују у раду серије округлих столова на који су позване политичке партије, невладине организације и професори Факултета политичких наука.

Поштујући организаторе и чињеницу да нису у питању никакви преговори власти и опозиције, што је јасно кад се погледа листа учесника, прихватили смо позив и изнели наше ставове базиране на споразуму о изборним условима који су потписале све опозиционе странке у децембру 2018, Споразуму са народом и препорукама и закључцима Стручног тима протеста „1 од 5 милиона“, наводи се у саопштењу.

Како су додали, захтев организатора је да се у јавност не износе дискусије учесника округлог стола, што ће, како кажу, поштовати.

Опрема: Стање ствари

(N1/Блиц, 30. 7. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Ма све је то у реду, него ко је Соња Лихт, да она организује овакве сусрете? Јасно је к’о дан да су сви дошли по директиви. Исти им је налогодавац. Сви се труде да му се допадну и да не таласају превише. А налогодавцу је стало да се пред озваничење споразума са Косовом, који су давно склепали, сваког иоле озбиљнијег учесника у политичком животу Србије који би после могао у њихово име да влада, мало намажу миомирисима, да после не може да каже да нема ништа с тиме. Сви морају бити опогањени, да би уопште ушли у избор за шефа послуге. Тренутни шеф послуге им је сасвим добар, али да се не уобрази више него што већ јесте…

  2. Треба С*ање ствари да се позабави овим. Како то Ђиласу Тајкуну печење, а “нашем народу који гласа за нас” Матијевићев паризер? Кад сам видео кутије с печењем, закључио сам да су на састанку фалили само четници-гибаничари из Булајићевих филмова.

    А ми сад анализирамо, мозгамо, питамо се… Лакрдија, праве будале од нас, сви заједно!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading