Политика: Има ли светосавље традицију у Црној Гори?

Реакције поводом изјаве директора црногорске полиције Веселина Вељовића да Црна Гора у историји свог постојања није имала ништа са Немањићима и светосављем

Манастир на Михољској Превлаци (Фото: Политика)

Подгорица – Изјава директора Управе полиције (УП) Црне Горе Веселина Вељовића да Црна Гора у историји постојања ништа није имала са Немањићима, изазвала је оштре реакције не само оних који се декларишу као Срби већ и Црногораца, за које је историјско постојање и трајање Његошеве Црне Горе једина духовна и државна вертикала.

Вељовић је новинарима рекао да ће радо поделити са њима лични став, и то не само „као директор Управе полиције и припадник службе безбедности” и оценио:

„Црна Гора никада у свом трајању и постојању није заснивала своје историјско трајање и постојање на култу Немањића и светосавља. Тако да мислим да ће се у оквиру тога и у будућем периоду наћи одржива решења која ће значити бољу будућност и наших грађана и државе.”

Осим на стотине махом жестоких критика на друштвеним мрежама, огласиле су се и разне невладине организације, политичке партије, појединци, угледни аналитичари и сви до једног осудили „мешање пендрека” током дебате око закона о верским заједницама, који предвиђа и „подржављење”, то јест отимање цркви и црквене имовине.

„Директор УП Веселин Вељовић требало би да се суздржи од коментарисања питања која су ван његове надлежности јер у јавном обраћању нема право на лични став”, саопштио је председник Управног одбора Института Алтернатива Стево Мук.

Он је рекао да се такав став изречен „на званичној конференцији за медије може тумачити само као службени став којим се шаље порука о исправности гледишта које је промовисао”.

„Овде је додатно проблематично то што је реч о питањима из области културе, историје и вероисповести, која су у Црној Гори веома осетљива и где неопрезне поруке саопштене из Управе полиције могу бити доживљене као неједнак однос према онима који другачије мисле”, додао је Мук и оценио да УП мора да и „својим јавним порукама и конкретним деловањем обезбеди да се сви грађани осећају равноправно и безбедно”.

Према речима Мука, директор полиције Вељовић „треба да пружи гаранције слободе окупљања и слободе изражавања свима под истим условима, јер у томе УП не може бити ни судија, нити утицати на ставове грађана, а свакако не може имати ни надлежност, ни право да учествује у решавању комплексних питања ван њене надлежности”.

Портпарол Нове српске демократије и посланик Демократског фронта Марко Ковачевић оцењује да је Вељовићева изјава „у најмању руку скандалозна”.

„Како смо у тој изјави сазнали лични став Вељовића да Црна Гора никада своје трајање није заснивала на култу Немањића и светосавља, сазнали смо и врховни став једне полицијске државе – лични став првог полицајца, па ће се на основу тога става одређивати не само садашњи статус православне цркве већ и њен статус у прошлости, као и статуси њених светитеља и ктитора”, оценио је Ковачевић.

„Није грех кад људи не познају Бога, него кад признају Богом оно што није Бог, а батина у рукама полиције то сигурно није”, поручује Ковачевић. „Батина има и два краја, тако да Црна Гора сигурно неће ићи ка томе да народ служи личним ставовима полицајаца, него да полицајци служе народу”, додао је он.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 7. 2019Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар