Тело за утврђивање последица НАТО агресије ни после 13 месеци није почело да ради

Сумње да је пораст оболевања бар делом последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом и еколошке катастрофе изазване бомбардовањем фабрика, не могу да се докажу без научних доказа

Предложена и провера здравственог стања цивила из ризичних зона (Фото: И. Маринковић)

Међуресорно координационо тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања наше земље по здравље људи и животну средину, ни после 13 месеци од формирања, још није почело да ради. У Иницијативном одбору, на чији предлог је 12. јуна прошле године основано ово тело, ни после више покушаја да се крене са нулте тачке, из Министарства животне средине, које је задужено за координацију, немају, кажу, никакву информацију где је заправо запело. Одбор је, иначе, основан потписима министара животне средине, здравља, одбране и просвете и уз подршку председника Србије Александра Вучића.

Др Зорка Вукмировић, члан одбора САНУ, и један од потписника захтева за утврђивање научне истине о последицама НАТО агресије, упозорава да ово кашњење има вишеструке последице. Не одлаже се само утврђивање чињеница о штети по здравље и животну средину, него и реализовање иницијатива, које је подржала и држава. Једна од њих је да се војници и цивили, који су били на радним местима у моментима бомбардовања, или су учествовала у санацији штете, ставе под посебан режим контроле здравља и социјалне заштите у случају инвалидитета као последице боравка у ратним зонама, где је постојала могућност угрожавања здравља.

Скупштина Србије је пре нешто више од годину дана формирала комисију, која би, наводи др Вукмировић, требало да користи праксу Италије, где је исплаћена одштета војницима, учесницима мировних мисија у ратним зонама, којима је оштећено здравље.

– Такође, Скупштина би требало да донесе закон о социјалној и здравственој заштити војника и добровољаца на основу кога би се третирао сваки случај – објашњава др Вукмировић. – Основно питање је на основу којих протокола ће државне комисије утврђивати степен оштећења, односно ко треба да пружи научне доказе о вези ратног загађења и дијагностиковане болести.

Др Зорка Вукмировић (извор: Вечерње новости)

Потписници Иницијативе за научну истину о последицама НАТО бомбардовања Србије по здравље и животну средину, својевремено су се прво обратили Министарству за рад, које је, према речима наше саговорнице, подржало апел да се војници и цивили из зона дејстава агресора ставе под здравствени надзор.

Наставак је био формирање Координационог тела, али споразум о његовом оснивању још није озакоњен.

– Чланови Иницијативе су више пута у својим наступима истицали неопходност да координацију тим државним националним пројектом преузме Влада Србије – каже др Вукмировић. – Елаборат о ефикасној организацији је достављен именованим члановима УО, а на позив премијерке ће бити и усмено образложен.

Покретање националног пројекта за утврђивање научне истине и доношење одговарајућих закона био би, како сматра др Вукмировић, прави одговор државе, којим би требало да се обележи 20 година НАТО агресије на Србију.

Без доказа само сумње

Сумње да је пораст оболевања од карцинома, који се сада открива код 32.000 људи годишње, затим аутоимуних болести, стерилитета и других обољења бар делом последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом и еколошке катастрофе изазване бомбардовањем фабрика, не могу да се докажу без научних доказа. Резултати досадашњих истраживања, све и да је методологија рада била валидна, нису скупљани у јединствену базу.

Б. Радивојевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 17. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Док су велеиздајници на челу земље, та и све друге иницијативе те врсте, остаће на нивоу декларација изречених у сврху самопромоције веелизјадника на власти.

  2. Тело за испитивање последица је је основано само у пропагандне сврхе власти. Не би ме чудило и да неки “експерти” добијају неке паре као чланови тог тела. Ми имамо пријатеље из НАТО и Милићку и ако они кажу да је све то здраво, онда једноставно и нема друге истине за Србе. Јасно је, ово тело неће почети да ради никад. Исто као што се никад неће обелоданити ко је срушио куће због Београда на води, ко је делио лажне дипломе, ко је крив за пад хеликоптера…

Оставите коментар