Стивен Мејер: Вучић вољан да жртвује Косово за чланство у ЕУ

Мислим да Европској унији, осим Немцима, уопште није битно какав договор ће бити постигнут, само да не буде рата, каже бивши заменик директора ЦИА за Балкан

Стивен Мејер (Фото: Мирослав Драгојевић)

Српској влади ћу предложити да одржи конференцију са Приштином и да без учешћа великих сила постигну договор и решење о Косову, рекао је за Данас Стивен Мејер, бивши заменик директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан и декан програма постдипломских студија националне безбедности на факултету „Данијел Морган“ из Вашингтона.

Он је на интервју у хотел Мажестик допутовао право из Бањалуке, где је боравио претходних дана.

– Заправо, пре пар година сам формулисао политику коју сам и предложио влади, али она тада није била веома отворена за мој предлог. Хтео сам да разговарамо о томе шта је изводљиво и како погурати стање око Косова. Предложићу конференцију са Приштином и не бих бринуо због тренутног потпуно беспотребног терора (мисли се на царинске таксе Приштине – прим. аут.), али мислим да ће после неког времена и то бити решено. Стратегија Брисела је била да се разговара о мањим стварима – телеграфу, пошти, води… таквим стварима, а избегавали су да разговарају о већим питањима – суверенитету и о томе чија је то територија. Већ дуго говорим да та питања морају да буду прво решена, а то је управо супротно од онога што влада и бриселски споразум ради. Приштина тај напредак чини јако тешким, због царинских тарифа, али и јер одбијају да оснују заједницу српских општина, што је веома важан корак по бриселском споразуму.

Мислим да је реално да област северно од Ибра постане део Србије, а за јужни део ће бити јако тешко, јер ако Србија жели да сачува суверенитет у северном делу око реке Ибар, онда ће бити рат и биће много проливене крви. Зато сам и хтео да разговарамо о територијалном проблему северно од реке Ибар, а о томе вреди дискутовати. Велики проблем ће бити Срби у енклавама на југу и света историјска места, али мислим да би договор могао да буде постигнут, тако да сви они буду заштићени од Уједињених нација, као и да делегација УН посећује та места сваких шест месеци да би се уверили да је све у реду.

* Имате ли институционалну подршку за ове идеје?

– Не, немам и не бих је ни добио. Има неколико разлога за то. Стејт департмент ме не воли, као ни Обрада Кесића (бивши шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону). Не воле начин на који износимо чињенице и не желе да нас слушају. Друго, америчка политика према Балкану се није променила у последњих 25 година и иста је и данас као и на крају рата 1995. То утиче на Босну, на Косово, Македонију, Албанију. Чак и ако се ситуација на терену променила, окружење, околности, америчка политика је остала иста.

* Доста се говори и о територијалној размени. Шта мислите о томе?

– Неки политичари говоре о томе. Никад није било у потпуности испуњено. За људе на југу, који не би волели размену, треба омогућити остајање и заштиту УН или да се пребаце на север или у Србију и да им УН плати, да их финансира. То би могло да почне релативно брзо. Један од главних услова је да велике силе остану по страну и да се не мешају, јер сваки пут када се САД и Русија умешају, ствари постају много компликованије.

* Али то је немогуће.

– Не, могуће је. Много људи овде каже – Америка се опет умешала. Ако Вучић, Дачић, Тачи и Харадинај седну да разговарају и договоре се као људи, кажу САД и Русији и ЕУ – не мешајте се, јер сваки пут када се Америка умешала настао је хаос. Зато мислим да је боље за њих да седну, суоче се једни са другима и договоре се. Рекли сте да је немогуће, али ја мислим да је могуће да велике силе остану по страни. Америчка влада би могла да каже да жели да буде присутна, али мислим да Вучић треба да устане и каже – не. Има политичара у овом региону који кажу – не. Додик је један од њих, као и Коштуница и Вашингтон га је зато волео. Неће бити резултата и решења све док Београд и Приштина не седну и разговарају. За то ће бити потребно неколико година, док не постигну договор, али ако Вучић и Дачић остану чврсти, то би могло да успе. Проблем је што ни Београд ни Приштина не приступају томе озбиљно и што и даље траже одговоре од великих сила. САД никад није имала одговор за овај регион. Када сам био у ЦИА, имали смо много унутарвладиних неслагања. Људи често мисле да је током рата америчка администрација била јединствена око свега, а то није тачно.

* Који је главни разлог што није дошло до договора Београда и Приштине?

– Неколико планова је предложено и ништа се није десило, а главни разлог је што су велике силе биле укључене. Људи као Тачи, Харадинај и Вучић имају велику моћ. На пример, Вучићев основни циљ је придруживање Србије Европској унији и он је вољан да жртвује Косово за ЕУ.

* Мислите то?

– Да. Мислим да је врло одлучан у погледу ЕУ и то је у реду. Мислим да Европској унији, осим Немцима, уопште није битно какав договор ће бити постигнут, само да не буде рата. Французи, Британци, Холанђани, Италијани… прихватиће договор до којег дођу Београд и Приштина. Вашингтон је већ друга прича, јер жели да буде укључен и буде део преговора.

* Шта мислите о анализама да би Косово могло да остане замрзнути сукоб?

– У међувремену, Косово остаје замрзнути конфликт и ништа се не дешава. Незапосленост северно од реке Ибар остаје проблем, а економија није добра, има доста корупције. Друго питање о којем би Косово и Србија требало да расправљају је економска сарадња. Знам да је министар Ненад Поповић имао јако добре идеје како ојачати прекограничне економске везе, посебно са централном Србијом и мислим да би то могао да буде почетак економског договора. Обе стране треба да направе компромис. Као што знамо, највећи проблем у овом делу света је етничка припадност и обе стране би требало да кажу – ми смо поносни на наше нације, хајде сад да се договоримо како да изађемо из ове ситуације.

* Да, мада би размена територија могла да изазове рат између Србије и Косова. Шта мислите о томе?

– Не мислим тако, јер је важно да обе стране разговарају. Оно што би ЕУ и УН, не и НАТО, требало да кажу је – постигните договор какав желите, само без рата. Ако дође до рата, интервенисаћемо. Моја идеја је да приступе овоме без сукоба, само нека седну и разговарају, а за то ће требати бар две, три године. Али сада се ништа не дешава. Бриселски процес је мртав, као и сваки други процес пре њега. Знам да многи моји пријатељи овде верују да ће се цело Косово једног дана вратити Србији, можда и за 100 година, али не верујем да ће се то десити. Можда би неки део могао да се врати, али на дуже стазе Република Српска би могла да буде на столу…

* Мислите на размену територија – Косово за Републику Српску?

– Да, на то мислим.

* Да ли сте то рекли Милораду Додику?

– Да, рекао сам му то.

* Мислите ли да би Дејтон 2 нешто променио?

– Не, јер би Дејтон 2 укључивао САД и мислим да би то била грешка. САД гурају политику која није у интересу народа овде.

Састанак са Дачићем

– Тражио сам састанак са министром Ивицом Дачићем, јер бих желео да разговарамо о Косову. Био је више искрен и отворен него многи други званичници. Мислим да је он човек који би желео да погура причу о Косову, али не мислим да влада сада има јасну политику шта да ради. То је питање којим се бавим већ 20 година и имам идеје за које би могли да буду заинтересовани, а можда и не.

О Вучићу

Последњи пут кад сам видео Вучића то је било у Вашингтону, у Капитолу, пре неколико година. Био је присутан председник Европске комисије, не знам ко је био тада, а председник Вучић га је буквално преклињао за пријем Србије у ЕУ. Обрад и ја смо рекли – па ово је лудо, јер нећеш бити примљен ако молиш.

Опрема: Стање ствари

Александар Рокнић

(Данас, 9. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар