Александар Вучић: Елита се сладострасно бави дипломама, а ми „крезуба стока“

Вучић је у тексту насловљеном „Елита и плебс“, обраћајући се политичким противницима и неистомишљеницима, јавним личностима, критичарима и представницима дела опозиције, оценио да су они „очигледно нервозни због чињенице да им преврати не успевају“

Александар Вучић (Фото: ФоНет/Ненад Ђорђевић)

Последњих дана и недеља, у свеприсутној кампањи омаловажавања свих који мисле другачије од оних у српском друштву који су умислили да, из неког разлога, припадају елити, мислећем, социјално и умно еманципованом слоју друштва, пређена је граница сваке политичке учтивости и елементарне пристојности.

Наиме, очигледно нервозни због чињенице да им преврати не успевају, да је подршка народа обрнуто пропорционална рушилачким напорима које предузимају на дневном нивоу, политички квазиелитисти прибегли су опробаном, неки би, делимично с правом, рекли, фашистичком методу, подели народа на супериорне, оне којима они припадају, и инфериорне, оне који никако не могу да победе. Утолико више, ти други временом ће постајати све глупљи, одвратнији, сиромашнији и необразованији, за разлику од њих, препаметних, визионара, протезама на време исправљених вилица и зуба као да их је „бохор” избељивао (то је, извините, омекшивач, није избељивач), док ће ови други, уместо чачкалицама, зубе почети да чисте веслима, јербо елитисти не би били баш тако добри да ми, инфериорни, нисмо баш тако и толико грозни.

И није нарочито важно ни то што такви елитисти појма немају ни ко је Бизмарк, нити знају разлику између Паје и Слободана Јовановића, али што о себи лепо мисле, па то се ни замислити не може. И приметиће свако, њихове политичке перјанице су скромног знања и још слабијег образовања, али су им зуби бели и фарови на џиповима довољно велики да оно мало књига које су прелистали баце у засенак потпуно. И кога, уосталом, брига за милионе евра које су покрали припадници такве квазиелите, кога брига за хиљаде фабрика које су уништили, што негде има логике, јер у тим фабрикама има места само за глупе, ружне и крезубе, а они су ту да маришу паре, мунтају са секундама, варају неке наивне Кинезе и, све у свему, одлучују о свему.

Лепо су смислили, народе цркни, док они лепо живе, а ако нам се супротставите, ви куго народна, ми препаметни и од Себе изабрани, сломићемо вам кичму, као и оним малобројним представницима народа који га се не стиде. И, поврх свега, пишаће нам по гробовима, јер то је врхунац израза њихове интелектуалне доминације и стваралачке надмоћи. Пошто видим да су многи Срби преплашени од тог и таквог фашистичког приступа, преузео сам на себе терет прихватања доброг дела чопоративних удараца, уверен да ће обичан и пристојан народ умети да победи оне који би да управљају нашим животима само зато што они мисле да то тако треба. Уосталом, само их погледајте и запитајте се какве су то громаде када их предводе интелектуалне величине попут Трифуновића, Обрадовића, Ђиласа, јер несумњиво је да ова тројица, приде и Јеремић, имају највеће знање, непоколебљиво поштење и божански морал.

Ово се нарочито истиче кад поменута група преко својих истомишљеника – еугениста, попут Велике инквизиције организује прогон и спаљивање на ломачи тобож глупака који им се супротстављају у било чему. Нарочито, и што су неписменији и необразованији, то снажније нападају, а посебно сладострашће показују када се обрачунавају са дипломама и њиховим носиоцима, јер, кога брига за знање, диплома је све, форма је најважнија, зато су они елита, а ми остали крезуба стока. И џабе што су наше дипломе најчешће исписане вишим оценама, прогониће вас док сте живи, јер ви, у ствари, немате право на диплому. Ма колико глупи, лењи и аљкави били, то припада само њима. И није случајно да се баш они поносе тиме да су завршили два факултета, а да Илију Гарашанина проглашавају Вучићевим сатрапом у савременим криминалним пословима.

И ма колико пута, и ма колико убедљиво губили изборе, оправдање је једноставно. Крив је народ, или медији, читај народ, јер ми глупи део Србије, за разлику од њих елитиста ништа не разумемо, па зато и не можемо да доносимо исправне одлуке од значаја за земљу. Зато су интелектуалци, јер кад пишају по гробовима они их стварно запишају, а ми постајемо и остајемо сендвичари, јер наша једина потреба јесте да утолимо глад. И ништа више.

Дакле, ко мисли да је за Србију бољи економски раст од 4,5 одсто у односу на минус 3,1 – тај је глуп.

Ко се радује ауто-путу до Македоније, Бугарске или Чачка, тај је још глупљи и поврх тога неписмен. Ко жели фабрике и инвестиције – е, тај је стар. Ко подржава већу запосленост, крезуб је. Ко је за веће плате и пензије – гледа Пинк и чита таблоиде. Ко жели да се косовски чвор реши – или је издајник или необразована штеточина.

Ко је за све то заједно, за раст и напредак ове земље, за пуну државну касу, мањи јавни дуг, нови инвестициони циклус – апсолутни је неписмено крезуби, необразовано матори идиот. И то је једино оправдање, за све њихове неуспехе, за изгубљене изборе и за чињеницу да их Србија једноставно неће.

Е, када неће, онда мора да је она крива, а не они.

Па су одлучили да је вређају и презиру.

Да је они, све сам академик до академика, оптуже за то да је глупа.

Ауторски чланак председника Александра Вучића у Политици (Фото: НСПМ)

Осим што је одвратна, понижавајућа и носи све одлике еугенике, ова теза имплицира и нужност укидања демократских института, а пре свега, избора. Шта ће нам, када ће глупи, неписмени и крезуби да гласају против нас.

Исти они, иначе, који су некада гласали за нас, и гледали Пинк, и читали таблоиде чији смо били власници, и пратили ријалитије које смо увели у Србију, да зарадимо, и подржавали нас све док им није догорело до ноката, док их нисмо упропастили, укинули им 600.000 радних места, позатварали фабрике, опљачкали све што се могло опљачкати, и довели земљу до банкротства.

И због тога, зато што су одбили да гласају за сопствену пропаст, сада их треба казнити.

И рећи свима да су талог, губитници, чија ће деца такође да буду губитници, становници „депоније болесних и корумпираних”.

Шта је следеће? Забранити таквима да гласају? Забранити им да имају децу, јер су инфериорни? Отворити логоре за свакога ко се усудио да погрешно гласа? Дати власт, јер јесте о томе реч, супериорнима, вишој раси, елити која ће онда да одређује шта ко има да ради и да наплати, од инфериорних, сав губитак који су забележили у последњих седам година.

Зато што није ријалити програме, за то време, контролисао Драган Ђилас, и није зарађивао од њих, а он их је довео у Србију.

Зато што није могао да буде власник таблоида, а био је, баш оног преко којег се обрачунавао и са политичким и са пословним противницима.

Зато што не могу више да се уграде у сваки посао у Србији, а уграђивали су се, од секунди за рекламе до мостова.

Зато што су изгубили привилегије, места у управним одборима, тезге, комбинације, могућност да узму када и шта год хоће.

То је разлог. Због тога су сви који нису за њих, а већина није, проглашени за идиоте.

Зато цела кампања у којој се Србија вређа, понижава, а њени грађани проглашавају за трећеразредне губитнике.

И за све време које се бавим политиком, а бавим се дуго, нисам видео да неко толико презире и своју земљу и људе који у њој живе.

Само због тога што ти људи гласају за неког другог.

Одвратност са којом причају о Србији, гажење и пљување, повраћање по обичним, вредним људима, примена рецепата из најмрачнијих, фашистичких идеологија, којима се људи деле на ниже, мање вредне, и ко бајаги узвишене, вредне свега, а поготово власти – све то, заједно, постало је и једина политика коју та ко бајаги елита и има, и коју нуди.

Зато, када будем поново рекао како их презирем, биће и јасно зашто то радим.

Зато што они презиру Србију.

И зато што сам спреман да браним право сваког човека у овој земљи да не буде гажен, пљуван и проглашаван за мање вредног.

И његово право да сам бира.

Умеју то људи у Србији.

И умеће и на следећим изборима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 7. 2019)


ИЗМЕНА: Ранија верзија овог чланка није садржала цео ауторски текст председника Србије већ само његове (препричане) делове (10. 7. 2019).Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

8 replies

 1. („Јер кога брига за знање, диплома је све, форма је најважнија, зато су они елита, а ми остали крезуба стока“, истиче Вучић …)

  Ех, када би се такве изјаве чуле коју годину раније. Када је његов “политички отац”, или “старији брат”, оснивач Српске Напредне странке, председник Србије Томислав Николић, исмеван са свих страна због стечене дипломе. Чак је добио и надимак “Тома – диплома”. Тада се није чуло ни од премијера било шта у заштити личности председника. Са данашњег гледишта је то разумљиво. Јер требало је Николића толико исмеjати у јавности, да се “затвори” у згради Председништва и све послове препусти премијеру или “канцелару” Србије.

 2. Raison d’État u recniku beogradskih partizana znaci PARTIJSKI RAZLOZI, nikako drzavni razlozi. Samo zamenite rec Srbija i Partija i shvaticete.
  Bratoubilacki.
  Beslovensno.
  Drsko.
  Sramota.
  LUDILO.

 3. Немам диплому, мада мислим да сам за живота прикупио нешто знања, али бих волео да неко са дипломом са психологије или, још боље, психијатрије, проанализира овај текст. Стручно, не политички, чисто да добијемо клиничку слику. Онако лаички, мислим да би у тој анализи свашта могло да се нађе.

 4. Ово је први ауторски текст председника Србије. У најстаријем и најпознатијем дневнику код нас. Значајан текст !

  Централна тема овога текста је врло чудна. Председник уопште не помиње политичку и економску ситуацију Србије, Европу, Русију, проблеме са суседима, Косово . . .

  Не ! Он је за тему изабрао Србе. Напао је “неподобне Србе” које је више пута назвао фашистима и лоповима. Напао је Србе који мисле другачије.

  Напао је Србе који сматрају да је политички и јавни живот у земљи потпуно уништен. Да је један човек суспендовао право и правду и одлучио да сам буде и право и правда. Да један човек, супротно Уставу, угрожава територијални суверенитет државе.

  Уместо да кроз сучељавање мишљења са опозицоним лидерима дође до најбољих решења за наш народ, он њих презире.

  Прочитавши овај текст и ми смо се осетили презреним.

  Деда Ђоле и бака Вера

 5. Александар Вучић нема непријатеља. Путин и Меркел га срећу, Макрон му долази, патријарх СПЦ му подилази . . . Једини стварни непријатељ – српска грађанска опозиција која месецима протестује – још увек је доста слаба.

  И поред тога, ничим изазван, председник Србије реагује параноично. Просто је невероватно каквим се изразима обраћа Србима који мирно и упорно траже више слободе и правде. Он јавно каже да их презире и помиње, наводим његове речи :

  “глупе, ружне и крезубе”, “проглашене за идиоте”, “кугу народну”, “која марише паре”, “мунта са секундама”, “пиша по гробовима”, “а ти народе цркни”, “сломиће ти кичму”, “крезуба стоко”, “газе те и пљују”, “повраћају по обичним и вредним људима”. . . “али ја их презирем”.

  То је добро приметио Љубодраг Стојадиновић у ПЕШЧАНИКУ :

  https://pescanik.net/mrzilacka-ekstaza-nepismenog-predsednika/

 6. Овај Вучићев текст је изазвао бројне реакције и лавину коментара. На пример, на сајту НСПМ објављено је 115 коментара, у ДАНАСУ 30 коментара.
  Али, у ПОЛИТИЦИ – која је објавила оригинални текст – ниједан коментар.

  Толико о слободи штампе код нас и о независности дневника ПОЛИТИКА.

 7. @Сима
  Још пре 5-6 година читао сам кратку анализу једног православног психолога у којој је јасно и аргументовано дао просту дијагнозу свагда-лајућег председника, у једној речи – НАРЦИС!
  И био је и остао у праву. На ту карту све време играју и инострани евро-амерички-нато-шиптарски и други православно-србо-фобични фактори, и сви добијају, само србски народ и држава губе.

 8. Није Вучић једини председник коме је власт једини циљ, једина страст. Ево шта Драго Пилсел пише о хрватској председници која креће у трку за други мандат :

  « Nema stida, nema samopoštovanja, nema političke pameti, pretvorila je instituciju šefa države u putujući cirkus… Zašto bi takav propuh od osobe, takva šupljoglava, najgora hrvatska političarka dobila drugi mandat? Zato što to hrvatski građani žele. Njima koji će glasati za laprdušu čokolindu posvećujem ovu kolumnu . . . «  Celi tekst :

  https://www.autograf.hr/odvratna-kolinda/

Оставите коментар