Урсула фон дер Лајен нови шеф Европске комисије

Урсулу фон дер Лајем, присну сарадници Ангеле Меркел, због великог политичког искуства и познавања три главна језика ЕУ аналитичари сматрају подобним кандидатом за место на челу Европске комисије

Урсула фон дер Лајен на Минхенској безбедносној конференцији 2017. (Фото: Kuhlmann /MSC/Wikimedia)

Немачка демокршћанка Урсула фон дер Лајен, коју је Европски савет у уторак предложио за функцију председнице Европске комисије, политичарка је с богатим искуством на челу неколико немачких министарстава, а и рођена је у политичкој породици – њен отац био је познати политичар Ернст Албрехт.

Урсула Гертруд фон дер Лајен доласком на чело Европске комисије заправо се враћа у средиште Европске уније. Наиме, немачка политичарка рођена је 1958. управо у Бриселу, у коме је провела првих 13 година свог живота. Ту је њен отац, каснији премијер савезне покрајине Доња Саксонија Ернст Албрехт, обављао високе функције у Европској економској заједници и Европској заједници, претечама Европске уније, преноси хрватски „Јутарњи лист”.

Од 1977. до 1980. студирала је економију на угледној Лондонској школи економије (London School of Economics). Због страха од терориста Фракције Црвене Армије (RAF), који су у то време претили немачким политичарима и члановима њихових породица, у Лондону је студирала под лажним именом Роуз Ледсон.

По повратку у Немачку, будућа министарка студирала је медицину, након чега је докторирала и специјализирала гинекологију. Међутим, године 2015. појавиле су се оптужбе да је Фон дер Лајен преписала већи део свог доктората. Након истраге Универзитета у Хановеру, закључено је да докторат „садржи грешке”, али је одлучено да Фон дер Лајен сме да задржи докторску титулу.

Урсула ван дер Лајен и Хенри Кисинџер, Минхенска безбедносна конференција 2014. (Фото: Викимедиа)

Године 1986. Урсула Албрехт удала се за лекара и потомка познате породице текстилних индустријалаца, Хеика фон дер Лајена, с којим има седморо деце.

Политици се посветила релативно касно: члан Хришћанско-демократске заједнице (ЦДУ) постала је тек 1990, а у покрајинску политику ушла је крајем деведесетих. На савезну политичку сцену ступила је 2005. кад ју је новопечена канцеларка Ангела Меркел довела на место министарке породична питања. У другом кабинету Меркел, Фон дер Лајен била је министарка здравља, а 2013. преузела је министарство одбране.

На челу министарства одбране, конзервативни кругови пребацивали су јој да је недовољно блиска самим оружаним снагама, као и преспору реорганизацију Бундесвера. Министарство одбране тренутно потресају скандали око преплаћених саветничких хонорара, а сама министарка је већ неколико пута сведочила пред парламентарном истражном комисијом.

Фон дер Лајен слови за присну сарадницу Ангеле Меркел, а неко време била је и у игри за главног секретара ЦДУ-а. Конзервативним круговима била је трн у оку и због своје подршке избегличкој политици Ангеле Меркел. Сама породица Фон дер Лајен у свој дом примила је једног избеглицу из Сирије.

Због доброг познавања сва три главна ЕУ језика и искуства у НАТО-у аналитичари је сматрају подобном кандидаткињом за место на челу Европске комисије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. пар ствари на тему,

  за читање и размишљање,

  овде,

  http://www.eshatologia.org/images/photo/mihail-polskiy.jpg

  …“Но цифра шесть определяет время труда; число дней труда, шесть дней. И у тебя забирают все твое
  время только для одного труда на созидание богатств, и ничего, никаких дней и времен не оставляется
  Господу. Седьмой день исключен совсем. Бога нет иного, кроме мамоны, на которого ты будешь работать
  бесконечно.“
  http://www.eshatologia.org/853-chislo-zveria.html?tmpl=component&print=1&page=

  …“Али, зар Џон Хјуер, професор философије и социологије са Универзитета Мерлинед није рекао куда треба да стремимо? Наиме, у доба бомбардовања Србије 1999, он је нагласио: “Американци сада улазе у нову, битно другачију еру друштва и културе, у еру какву свет до сада није видео. То је постхумана ера у којој ће сви аспекти друштвеног живота бити сведени у предвидљиве шаблоне и рационализовани, све нијансе међуљудских односа поједностављене у рутинске процедуре и препуштене плаћеним професионалцима попут адвоката, психолога и бирократа… Ова постхумана Америка много је светлосних година удаљена од Србије, која је још увек својим делима и мислима у мрачном добу које нема благе везе са модерним временима./…/Американци су прототип људи будућности, Срби атавистички остатак прошлости. Постхумана Америка владаће новим веком, јер ће сва њена енергија бити усмерена на ширење информативне техиологије и популарне културе, привредно-новчану доминацију и непрекидну војну хегемонију широм света…“

  #
  http://global-politics.eu/wp-content/uploads/2017/01/Nazi-NATO.jpg

  Хитлеров начелник штаба, који је постао NATO начелник штаба

  http://global-politics.eu/adolf-heusinger-hitlers-army-chief-natos-chairman/

  Еугеника

  https://www.youtube.com/watch?v=GTZlB2mUwjQ

  ZDF – Islam – Effects on Germany
  https://www.youtube.com/watch?v=KVWAIKoatWM

  https://3.bp.blogspot.com/-HVg9Lk0HRY4/WwIIVQQwTaI/AAAAAAAAQdo/EERnjvKB20IzTehIZlyzFAHtIzO96b5CgCLcBGAs/s1600/655-402-roboti-robot.jpg

  а неке ствари остају исте

  …“Serbien muß sterbien…“

  (Зач. 22). 15. Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу
  овчијем, а изнутра су вуци грабљиви.
  16. По плодовима њиховим познаћете их. Еда ли се бере са трња грожђе,
  или са чичка смокве?
  17. Тако свако дрво добро плодове добре рађа, а зло дрво плодове зле
  рађа.

  (Св. Јеванђеље по Матеју 7:15,16-17)

  https://www.stihi.ru/pics/2015/08/22/2412.jpg

Оставите коментар