Хиљаде радника „Дојче банке“ широм света добило отказ

Директор „Дојче банке“ Кристијан Зевинг назвао је ове мере рестартом, који ће фокус компаније вратити на клијенте

Фото: EPA/Felipe Trueba

Хиљаде радника „Дојче банке“ широм света – данас је добило отказ. Ово је до сада највећа криза у једном од симбола немачке финансијске моћи, преноси РТ.

Немачка банка најавила је да ће елиминисати читаве тимове у Азији и Аустралији у оквиру џиновског плана за „пословни рестарт“.

Први откази подељени су у Сиднеју, Хонгконгу и на другим локацијама у азијско-пацифичкој регији. Само у Азији, „Дојче банка“ ће практично затворити све филијале, а остали део „сече“ десиће се у САД и у Европи.

Банка је саопштила и да ће смањити глобалну радну снагу за 74.000 људи до 2020. године, у финансијском потезу који ће коштати 7,4 милијарде долара.

Није саопштено који ће послови највише страдати, али је најављено да ће се потпуно повући из свих области које су у вези са трговином акцијама. Највећи део тих операција налази се у канцеларијама у Лондону и Њујорку.

У неким од филијала запосленима ће бити понуђене отпремнине. Извор из канцеларије банке у Хонгконгу каже да је атмосфера у фирми „суморна“ откако су запослени позвани на састанак.

„Било је неколико рунди разговора са представницима одељења Људских ресурса, где су нам давали те пакете и рекли нам да можемо да напустимо зграду“, рекао је овај извор.

И запосленима у лондонској филијали речено је да се спакују, пре него што су им идентификационе картице деактивиране.

Директор „Дојче банке“ Кристијан Зевинг назвао је ове мере – „рестартом, који ће фокус компаније вратити на клијенте“. Према његовим речима, идеја је – „да се банка врати својим коренима, због којих смо и постали једна од водећих банака света“.

Он је рекао да су због тога морале бити донете неке „непријатне одлуке“ и да му је јасно да ће ово имати „дубоке последице на животе људи“.

Драстичне мере уследиле су после неуспешног покушаја спајања са конкурентском „Комерцбанком“ у априлу 2019. године. Спајање је подржала немачка Влада, али обе банке су одустале од преговора, након што су дошле до закључка да би договор био прескуп.

Овим потезима је банка, која је некада била симбол немачке економске снаге, практично одустала од покушаја да се придружи највишој лиги мегабанака, какве су „Голдман сакс“ и „Џеј-Пи Морган Чејс“, пише „Њујорк тајмс“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 8. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар