Лондон: Велика Британија даје 20 милиона евра за борбу против „дезинформација“ на Балкану

Како се наводи у саопштењу, новац ће бити издвојен из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност у наредне три године

Фото: Спутњик

Велика Британија ће издвојити 18 милиона фунти (око 22,5 милиона долара) и то – „за борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“, саопштило је британско Министарство иностраних послова.

Како се наводи у саопштењу – новац ће бити издвојен из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) у наредне три године.

„У ситуацији када само 10 одсто становништва има приступ слободним средствима за масовно информисање, лажне вести и дезинформације настављају да поткопавају и дестабилизују друштво“, изјавио је шеф британске дипломатије Џереми Хант.

По његовим речима – „конкурс о издвајању средстава за подршку новинарима који раде у неким од најрепресивнијих друштава – активира напад против лажних вести“.

Шеф британског Министарства иностраних послова је нагласио и да је његов циљ да на наредној Глобалној конференцији о слободи медија, која ће бити одржана у Лондону од 10. до 11. јула – „ради са колегама, како би договорили начине заштите слободних средстава масовног информисања и како би одредили цену за оне који ту заштиту крше“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 7. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Какво бацање пара! Жељени резултат су могли постићи без употребе једног цента, тако што би заједно с остатком западне багре напустили наш простор.

Оставите коментар