Александар Вучић: Свако отимање имовине СПЦ угрозиће односе Србије и Црне Горе

Као предсједник државе који брине о положају Срба имам молбу према властима или већини у Црној Гори да такав закон не усвоје, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: З. Шапоњић)

Предсједник Србије Александар Вучић казао је данас да би било какво угрожавање имовине Српске православне цркве у Црној Гори неминовно водило стварању лоших односа Београда и Подгорице.

– Свако угрожавање имовине СПЦ у Црног Гори би неминовно водило погоршању иначе добрих односа двије земље и зато молим власти или већину у Црној Гори да не подрже предложени закон, који је на то усмерен, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање шта мисли о Предлогу закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је усмјерен на отимање имовине СПЦ.

– Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву у Црној Гори. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори, истакао је Вучић.

Он је навео да је Предлог закона лоше рјешење и да може само, као предсједник Србије, да упути молбу да се то не усвоји.

– Као предсједник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са Црном Гором, већ да градимо добре односе, имам молбу према властима или већини у Црној Гори да такав закон не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер српска црква вјековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште само српском народу, већ и онима који се осјећају Црногорцима и припадницима других народа или националности, казао је Вучић.

– То је много више од свега и зато моја молба властима у Црној Гори, ако желе да је чују и услише. А, ако не, то је њихово право и могућност и то ћемо разумјети и умјети у складу са тим да се понашамо. Мислимо да би таква одлука у значајном мјери покварила врло пристојне и добре односе, које Србија и Црна Гора данас имају, поручио је он.

Вучић је оцијенио да је, поводом изјаве Николе Селаковића, у црногорски медијима покренута хајка према њему, иако чем нијесу ни на фер начин пренијели оно што је он рекао.

– Пренијето је да је он казао да је Црна Гора данас српска држава, што није истина, јер је он говорио о прошлости и чак се оградио, наводећи да је то његов лични став као правног историчара, казао је предсједник Србије.

(ИН4С/Искра, 13. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. А. Вучић: ”… ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји”.

    Хеј, замислите,”преко венецијанске комисије покушати да замолимо”!!!!

    Обесмишљавање политикантског језика достиже ново дно а црногорским нато гаулајтерима се тресу гаће — од смеха.

    Ко се одлучи да сакупи овакве и сличне изјаве А.В-а имаће проблем са штампањем књиге. Биће предебела.

Оставите коментар