Гугл одложио блокаду Хуавеја

Кинески произвођач телекомуникационе опреме Хуавеј назвао је себе данас жртвом „насилничког понашања” САД и саопштио да ради са Гуглом на сузбијању трговинских ограничења која је прошле недеље увео Вашингтон

Фото: АП/Н.Х.Г.

ЊУЈОРК – Компанија Гугл саопштила је данас да ће наставити сарадњу са кинеским Хуавејем током наредних 90 дана, убрзо након што су САД привремено ублажиле неке трговинске рестрикције уведене другом највећем светском произвођачу паметних телефона, јавља ТВ мрежа Си-Ен-Би-Си.

Овај потез, како оцењује америчка телевизија, представља неочекивани и драматичан заокрет тог америчког технолошком конгломерата.

Гугл је у недељу објавио да ће прекинути везе са Хуавејем да би испоштовао одлуку Вашингтона према којој је кинески телеком гигант стављен на такозвану „црну листу”.

Међутим, убрзо након тога, америчко Министарство трговине је саопштило да је издало 90-дневну дозволу америчким компанијама из сектора мобилне телефоније и провајдерима широкопојасног интернета да сарађују са Хуавејем како би постојећа мрежа остала у функцији и како би се корисници заштитили од безбедносних ризика.

Ово изузеће омогућава Гуглу да до 19. августа шаље софтвере за ажурирање Хуавејевих телефона који користе његов оперативни систем андроид.

„Ажурирање и безбедност телефона је у интересу свих и ова привремена дозвола нам омогућава да наставимо да пружамо софтверска ажурирања и безбедносне закрпе за постојеће моделе у наредних 90 дана”, поручио је у изјави за Си-Ен-Би-Си портпарол Гугла, преноси Танјуг.

Министарство трговине САД-а саопштило је да ће проценити да ли ће продужити привремено изузимање и након истека 90 дана.

Крајем прошле седмице, Министарство трговине је додало Хуавеј и 68 других правних лица на „црну листу” извоза, чиме практично онемогућава кинеској компанији да купује робу произведену у САД-у.

Предузећа која се налазе на „црној листи” сматра се да су ангажована у активностима које угрожавају националну сигурност или спољнополитичке интересе САД-а, додаје америчка телевизија.

Хуавеј: Жртва смо насилничког понашања САД

Кинески произвођач телекомуникационе опреме Хуавеј назвао је себе данас жртвом „насилничког понашања” САД и саопштио да ради са Гуглом на сузбијању трговинских ограничења која је прошле недеље увео Вашингтон.

„Они (Гугл) имају нулту мотивацију да нас блокирају. Блиско сарађујемо са Гуглом како бисмо утврдили на који начин Хуавеј може да реши ситуацију и последице одлуке америчког министарства трговине, изјавио је за Ројтерс Абрахам Љу, представник Хуавеја у институцијама ЕУ.

Љу је рекао и да Хуавеј не криви Гугл због донете одлуке и да је прерано рећи какве ће бити последице.

„Хуавеј постаје жртва малтретирања америчке администрације. Ово није само напад на Хуавеј. То је напад на либерални поредак заснован на правилима”, додао је Љу, преноси Танјуг.

Гугл, који је у недељу најавио прекид веза са Хуавејем да би испоштовао одлуку Вашингтона којом је овај телеком гигант стављен на такозвану „црну листу”, данас је саопштио да ће наставити сарадњу с кинеском компанијом током наредних 90 дана, убрзо након што су САД привремено ублажиле трговинске рестрикције уведене Хуавеју.

(Политика, 21. 5. 2019)

Хуавеј на црној листи у САД

ВАШИНГТОН – Данас ступа на снагу наредба америчке администрације којом се кинески телекомуникациони гигант „Хуавеј Технолоџиз” ставља на црну листу у САД.

Министар трговине Вилбур Рос најавио је синоћ, у интервју за Блумберг, да ће данас ступити на снагу та наредба.

Америчко Министарство трговине саопштило је да на такозвану „Листу правних лица” (Ентитy лист) ставља „Хуавеј Технолоџиз” и још 70 подружница, чиме се тој телекомуникационој компанији забрањује да набавља компоненте и технологију од америчких фирми без претходног одобрења САД.

Поред тога, амерички председник Доналд Трамп је потписао наредбу којом забрањује фирмама у САД да користе телекомуникациону опрему оних компанија за које се сматра да представљају ризик по националну безбедност.

У Трамповој наредби није конкретно наведена ниједна земља или компанију, али су амерички званичници претходно означили Хуавеј као „претњу” и лобирали код савезника да не користе мрежну опрему „Хуавеја” за 5Г мреже наредне генерације, подсећа Ројтерс, преноси Танјуг.

Портпарол Министарства трговине у Пекингу изјавио је јуче да Кина снажно осуђује једнострано увођење санкција других земаља кинеским правним лицима и сматра да се концепт националне безбедности злоупотребљава.

(Политика, 17. 5. 2019)

Шта Гуглова блокада Хуавеја значи за кориснике

Прекид сарадње односи се на смартфоне који ће тек бити произведени од датума који амерички технолошки див одреди, након чега ће Хуавеј обавестити купце

Фото: Бета/АП

ПЕКИНГ/ЊУЈОРК – Одлука Гугла да ускрати Хуавеју лиценцу за коришћење андроид оперативног система, изазвала је узнемиреност и недоумице међу корисницима паметних телефона кинеског произвођача, а из обе компаније поручују да нема места паници.

Из Хаувеја су потврдили за ТВ Си-Ен-Би-Си да су развили сопствени оперативни систем за смартфоне и рачунаре за случај да им буде забрањено коришћење софтвера америчких фирми, а из Гугла тврде да ће садашњи корисници Хуавејевих паметних телефона и других уређаја и даље моћи да користе, ажурирају и скидају апликације преко Гугла.

Ричард Ју, главни извршни директор Хуавејевог сектора за кориснике, рекао је да компанија има бекап оперативни систем, за случај да јој буде ускраћено коришћење софтвера из САД-а.

„Припремили смо властити оперативни систем. Ако се деси да више не можемо да користимо системе Гугла или Мајкрософта, бићемо спремни. То је наш план Б. Али, наравно да више волимо да радимо на екосистемима Гугла и Мајкрософта”, изјавио је Ју.

С друге стране, портпарол Гугла је рекао да ће за актуелне кориснике њихове услуге Гугл плеј и даље функционисати на Хуавејевим уређајима, преноси Танјуг.

Додатне детаље није откривао, али је навео да се разматрају импликације одлуке која је донета, преноси Ројтерс.

Из андроида су на Твитеру такође потврдили да ће услуге Гугл плеја и заштите и даље функционисати за постојеће кориснике.

Међутим, проблем настаје за кориснике будућих модела и верзија Хуавејевих паметних телефона, јер ће они који и даље користе оперативни систем андроид изгубити приступ Гугл плеј, Гугл мејл и Јутјубу, као и интернет претраживачу „Хром”.

„Хуавеј ће убудуће моћи да користи само јавно доступне верзије андроида и неће имати приступ Гугловим сервисима и апликацијама”, рекао је извор из Гугла за Ројтерс.

Дакле, одлука Гугла односи се на смартфоне који ће се тек произвести од датума који амерички технолошки див одреди, након чега ће Хуавеј обавестити купце.

Јутарњи лист пише да би, технички гледано, будући корисници телефона Хуавеј могли овај проблем да реше тако да сами накнадно надограде систем (јер им се то више неће догађати аутоматски), на начин да инсталацијом „Gapps” пакета дођу до истих могућности које имају власници мобилних телефона неких других произвођача.

(Политика, 20. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар