Александар Вучић: Хајка против разграничења, од владика нисам тражио милост, сагласност или подршку

Као што је рекао владика Игњатије, ми се рађамо и умиремо са Косовом, а ви, председниче, радите као што радите, рекао је Вучић

Александар Вучић (Фото: Снимак екрана/РТС)

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да зачарани круг на Косову још није затворен, те да ће у недељу, када се одржавају избори за четири српске општине, покушати да провоцирају Србе на северу КиМ.

То ће, како каже, учинити преко „својих малобројних Срба“.

„Видели сте, неки људи који су истакнути у ангажману на политичкој сцени Србије недвосмислено говоре да ће гласати за кандидаткињу Кадрија Весељија, да не би Српска листа победила. Носили су и оне транспаренте ‘Један од пет милиона’“, рекао је Вучић.

Користиће и, како каже, своје полицијске снаге.

„Од понедељка, према нашим информацијама. Они желе да ухапсе чак 26 српских припадника полиције са севера КиМ и још 15 лица, да не постоји одбрана за север. То је њихова нова намера, под изговором да су учествовали у корупцији и различитим случајевима… Да би север, пре свега Косовска Митровица, остао незаштићен, и да би могли да ураде најпрљавије ствари против нашег народа“, рекао је Вучић.

Затим би, како каже, следио завршни чин покушаја потпуног овладавања простором где живе Срби на КиМ.

„Онда би рекли – довели смо вас пред свршени чин као Хрвати пре ‘Олује’„, каже Вучић.

Истиче да је Србија о томе обавестила међународне институције.

„То што Весељи говори о Нишу, Куршумлији и другим местима – било би добро да дође да видим како то изгледа и како ће му то успети. А Србија ће реаговати уздржано, смирено, али ће сачувати и заштитити свој народ“, рекао је Вучић.

„Мржња према српском народу“

Коментаришући резолуцију коју је Приштина усвојила о тзв. „геноциду Србије“, Вучић је рекао да неки народи на Балкану не разумеју и не могу да пронађу пут у будућност.

„Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће увек рећи да је то против оних који су чинили злочине према њиховом народу. И не могу да се окрену ни раду, ни послу, трговини, економији. Неки су само обукли одела, и ставили кравате, и изашли из шуме и разумљиво је да на такав начин говоре“, рекао је Вучић.

Истиче да га брине то што су представници Приштине почели да се утркују у таквим изјавама.

„Проблем је то што Европа и свет нису реаговали када су формирали војску, када су одбили да формирају ЗСО, када су увели таксе реаговали су макар формално, када су сваки пут оптуживали Србе за све могуће злочине а нису имали ниједан доказ, држали су људе у притвору а после пуштали… Сада ово“, рекао је Вучић.

Истиче да је Србија упозоравала и на ову резолуцију и на доношење других одлука због којих сваки Србин треба да се осећа уплашено.

Вучић каже да, када уђете у одређену фазу политичког лудила и слепила, после тога не можете да пронађете излаз.

„Мораћемо да реагујемо. Верујем да ће бити општих аката које ће усвајати скупштина и влада. Морамо да будемо уздржани и одговорни и да не изгубимо кредибилитет који као озбиљни људи имамо у међународниој заједници“, истакао је Вучић.

„Нисам тражио милост од владика“

Говорећи о недавном састанку у Патријаршији, председник Вучић је рекао да је на тај састанак отишао на позив патријарха.

„То је за мене била велика прилика и част. Ја сам рекао да нисам дошао да тражим било шта, ни милост нити сагласност, нити било какву подршку, за разлику од других, који су водили хајку против њих“, додао је Вучић.

Наводи да је пет пута рекао да је дошао да одговара на питања владика.

Према Вучићевим речима, постоји једна група владика који имају опречне ставове.

„Али сам се насмејао јер неки од њих нису никада прочитали Резолуцију 1244 и Бриселски споразум. Ја сам вадио та документа и показивао, и показивао шта смо све урадили за КиМ“, додао је Вучић.

Сви знају да је све што сам рекао тачно.

„Као што је рекао владика Игњатије, ми се рађамо и умиремо са Косовом, а ви, председниче, радите као што радите“, рекао је Вучић.

„Срби би рекли ‘не’ на референдуму“

Александар Вучић каже да је спреман да о КиМ говори у Скупштини, у било ком тренутку.

„Ја не знам да ли постоји посланичка могућност, али сам апсолутно спреман и то би за мене представљало не само важну обавезу него сматрам да се одговори и на спекулације. Могу да кажем да сам спреман за то одмах“, истакао је председник Вучић.

Мораћемо да се давимо и гушимо у својим проблемима, измишљајући како нам је замрзнути конфликт решење, а Албанци желе да реше проблем, навео је Вучић.

„Ја сам био спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима нико није хтео да стане уз вас. Никога нисам хтео да плаћам и молим. Рекао сам да прихватам вољу народа“, казао је Вучић.

Воља народа је, каже, важна, макар била изражена и са минималним процентом.

„На референдуму би Срби рекли ‘не’, али ја бих и даље био ‘за’„, нагласио је председник Вучић.

Каже да се годину дана води хајка против разграничења, а да они које је воде сада кажу да не знају о чему се ради.

„Али то су замене теза и лицемерје, о коме је тешко говорити“, истакао је председник Вучић.

Консолидовање јавних финансија и ауто-путеви

Као најважније резултате истиче уређивање јавних финансија и стављање јавних финансија под контролу.

„Стварали смо нова пријатељства, јачали односе са Кином, Русијом и западним земљама“, навео је Вучић.

Каже да је урађено много тога и да је подржавао Владу у дисциплинованом понашању и дошли су резултати.

„Поносан сам на Грделичку клисуру. Она је тако лепа и величанствена да људи неће моћи да верују“, додао је Вучић.

Претпоставља да ће за Видовдан отворити деоницу Обреновац–Чачак, а за Светог Николу Сурчин–Обреновац.

Почиње, каже, да се гради и излазница Нови Београд – Сурчин, која ће коштати око 75 милиона евра.

„Тако да у наредне две године имамо лакши излаз са Новог Београда, из Војвођанске улице. А за неколико месеци отварамо Банцарево – Црвена Река, тако да ће према Бугарској и Истанбулу свуда бити ауто-пут“, нагласио је Вучић.

Сутра ће на отварању гост бити и премијер Северне Македоније, Зоран Заев.

Манајле је, каже, сада у Србији највећи и најлепши тунел.

„Сада идемо на планину Јелицу, ту ће тунел бити дугачак 2.700 метара, већи од Манајла и дужи. Кинези ће то радити, изванредна компанија која не касни ни дана“, навео је Вучић.

Ове године следе нова повећања плата и пензија.

„Када не варате, када не лажете народ, онда људи виде резултате и онда могу да очекују другачију будућност“, додао је Вучић.

Сматра да је Србија једна од земаља које се убрзано развија.

„Ми имамо за 14 одсто више директних страних инвестиција, а прошле године је било три и по милијарде. Све иде добро, оно што ме мучи то је ситуација на Косову“, истакао је Вучић.

Што се КиМ тиче, додаје да се сви праве луди, пола Европе и света, као и Албанци, али се и Срби у већини праве луди и блесави, као да не знају шта се догађа на Косову.

„Трудићу се да не будем такав и покушаћу да не будем такав. Правити се луд – то је увек најлакше решење“, навео је Вучић.

Избори неће бити мирни, позив Србима да гласају

Вучић каже да не очекује да избори на КиМ протекну мирно и моли Србе да изађу на гласање у највећем могућем броју.

„Да покажу своју љубав према отаџбини Србији. Ја не кријем када кажем да Београд има најбоље односе са Српском листом. Као што знате, КиМ је по Уставу српска територија“, истакао је Вучић.

Избори следеће године

Председник Вучић каже да, по свему судећи, неће бити ванредних парламентарних избора.

„Како ствари стоје, биће почетком следеће године. Да ли зима, пролеће, свеједно“, навео је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 17. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. „Драги председниче , да ли је и убиство Оливера Ивановића део бриселског споразума?
  А то што ће неки Срби гласати за тамо неког шиптара, шта ту није јасно за новац се све ради баш као што ни ви нисте од владика тражили милост, сагласност, а ни подршку али сте их зато купили да ћуте као неко се бунио али то је само фарса, зар не.
  А тачно је да се рађамо и умиремо са Косовом, као и што се рађамо и умиремо као православни Срби СПЦ па нас те владике пак издају и продају фанариотима.
  Нити је вама а ни њима за веровати.

  Зато од неба само
  помоћ очекујмо, и полажимо наду у Бога, а не у људе“,

 2. Кики, пожурио си са коментаром прочитај најпре чланак „Предраг Поповић: Црква против Вучићеве издаје Kосова, претњи и трачева“ на овом сајту.

 3. Свако издаје на свој начин.
  Како ни Вучић неће на сав глас да прича о издаји тако неће ни они. Нашом Црквом већ одавно као и државом управљају споља.
  Чак ни Иринеј Буловић нема више толику моћ и после свега оста владика Максим да сведочи да смо постали од мајмуна, ко стоји иза тога, зашто се у Призренској богословији пева византијско појање, ко стоји иза тога, зашто монахиње манастира Жиче певају византијски ко стоји иза тога и коме ће припасти Косовске светиње као и дијаспора.
  Ко стоји иза тога знају они који су били на Криту 2016.

 4. Како ли сте зилоти само пожурили! Од Бога вам!

  http://spc.rs/sr/saopshtenje_svetog_arhijerejskog_sabora_5

 5. Уистину, болесно неваспитани, разуларено болесни ( где му је терапија последњих дана ? ) велеиздајник и рајетинска протува вучић, посве је био унижен и “ до коске “ огољен у својој бестидној издаји и подмуклости, отоич у Патријаршији – на приличан и достојанствен начин – молитвом за непријатеља, милосрђем за издајника, опроштајем тешке болесности и већ спремном анатемом која следи ако се вероломник и ђавоимани не покаје… Његове претње и уцене избледеле су пред Благодаћу Духа Светога, а презир владичански начини се у сажаљење и човекољубље… Мало је недостајало да, избезумљен и раслабљен, уђе у селаковића и баци се у море… Како Господ Свеприсутни на добро устројава и маловерје наше уздиже у веру дубоку… Уздам се да је ово почетак душегубне ( на жалост ) пропасти дијаболичног вучића, јер не видех у њему светлост покајања, само мрак безбожне грешевности…

 6. „Александар Вучић: Хајка против разграничења, од владика нисам
  тражио милост, сагласност или подршку“ ?!

  Зашто си онда ишао?

  Ипак, треба се сетити, и ко зна колико пута поновити шта је својевремено
  рекао Епископ Артемије!

  ЕПИСКОП РАШКО ПРИЗРЕНСКИ У ЕГЗИЛУ, Господин
  Артемије – вазда је био и остаје, до своје земаљске кончине, у крилу Србске
  Православне Цркве, Оне и Онакве у Којој је крштен и од свог духовног оца и
  руководитеља – Св. ЈУСТИНА ЋЕЛИЈСКОГ – замонашен. Спреман и до смрти
  да не осдступи од монашких завета /заклетве/ дате на монашењу, рукополагању
  и хиротонисању – да ће чинодејствовати као и Његов духовни отац – Св, Јустин
  Ћелијски – ни у чему не одступајући од СВЕТООТАЧКОГ ПРЕДАЊА, не
  поводећи се за којекавим новотаријама и безвезаријама новоконпонованих
  – турбофолк-литургичара – ЕКУ/куку!/МЕНИСТИМА, ДАРВИНОЛИКОГ ДУХА!

  СРБИ НА ОКУП:“Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /

  „Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је политичко
  вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије треба да буде
  да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са Косова и Метохије на
  то не смеју да пристану и тако као недужни народ прихвате на своја плећа
  одговорност ове националне и историјске издаје.“

  Драган Славнић

Оставите коментар