Аустрија поклања Хрватској МиГ-21 којим је побегао Рудолф Перешин

Пилот Рудолф Перешин је својим борбеним авионом МиГ-21, регистарског броја 26112 с југословенским ознакама, 25. октобра 1991. полетео из Бихаћа и побегао у Клагенфурт

Рудолф Перешин (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Ускоро би пут Хрватске требало да крене борбени авион МиГ-21 којим је 1991. у Аустрију слетео Рудолф Перешин. Осим тог авиона, Хрватска у процесу сукцесије војне имовине Југословенске народне армије потражује и школски брод Јадран чија је судбина и даље у црногорским рукама.

Туристичка заједница аустријског округа Шпилберг, где су смештени ваздухопловна база Оружаних снага Аустрије и Музеј ваздухопловства, ових дана је на Фејсбуку објавила следеће: „Ко жели да уживо види МиГ-21, којим је 1991. године дезертирао један југословенски војник, може то урадити до краја следеће недеље. Авион се након тога враћа у Хрватску”.

Пилот Рудолф Перешин је својим борбеним авионом МиГ-21, регистарског броја 26112 с југословенским ознакама, 25. октобра полетео из Бихаћа и побегао у Клагенфурт. Он се брзо вратио у Хрватску, али су његову летелицу запленили представници аустријских власти, преноси Хрватска данас.

Судбина овог авиона је дуго била неизвесна будући да су њен повратак тражиле и Србија и Хрватска. Како пише портал Обрис, овај битни историјски експонат јавности би могао бити представљен већ у мају ове године када се обележава 24. годишњица смрти Рудолфа Перешина.

Он је оборен и погинуо на подручју Нове Градишке, другог дана војне операције Бљесак, а његов МиГ-21 погодили су припадници војске Републике Српске. Иако је успео да се катапултира, претпоставља се да је остао без свести и да се удавио у Сави. Тело му је нађено 28 дана након обарања авиона у шипражју уз обалу 30 километара низводно.

(Политика, 7. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар