Ања Филимонова: Вучић ће на дно са собом повући и Русију

За руску политику Вучићев тим је безнадежан. Запад чисти Балкан од Русије, између осталог подговарајући је да подржи политички леш, рекла је Филимонова

(Евроазија дејли, 17. 4. 2019)

Тренутно нико нема одговор на питање шта тачно представљају вишемесечни српски антивладини протести. Овакво мишљење изнела је руској новинској агенцији EADaily експерт за Балкан Ања Филимонова.

Подсећамо да су протестне акције под паролом „Један од пет милиона“ започеле у Београду пре више од четири месеца, а затим су се прошириле и на друге градове Србије. У Београду је 13. априла испред зграде парламента одржан до сада најмасовнији митинг на којем се, према различитим проценама, окупило од 50 до 100 хиљада грађана. У току манифестације организатори протеста из опозиционог „Савеза за Србију“ прочитали су захтеве српским властима: формирање заједничке комисије у којој ће бити заступљени представници власти и опозиције која треба да припреми услове за спровођење фер избора, избор новог састава регулаторног тела које се бави радом српских медија, избор редакционог колегијума редакције информативног програма државног канала РТС, у чији састав не би ушли партијски активисти.

Према речима експерта, ми знамо да се већ више од три месеца буквално сваког викенда скоро у свим већим градовима Србији одвијају протести у којима учествује осетан број грађана.

„Просто је бесмислено порицати ту чињеницу. С друге стране, шта ми видимо: нико није избио међу лидере протеста. Нема човека који би себе одредио као руководиоца тих акција“, наставила је Филимонова. С једне стране, у њима учествују политичари који су били на руководећим дужностима у структурама претходне демократске власти: бивши градоначелник Београда Драган Ђилас и бивши министар спољних послова Вук Јеремић, подсетила је она. Са друге стране, истакла је, у протестима учествује патриотска опозиција, углавном заступљена партијом „Двери“ и њеним лидером Бошком Обрадовићем.

„То је прилично сумњива комбинација. Из личног искуства свако од нас може да каже да организација тако систематске и масовне, редовне манифестације највероватније није могућа без спољног извора финансирања и извесног руководства. Али нема тачних доказа, осим састанка једног од активиста са представницима америчке амбасаде. Овде за сада нема о чему да се говори“,  сматра Ања Филимонова.

Према њеном мишљењу, не треба игнорисати и други моменат: када званични представници или медији говоре о западном трагу у организацији масовних иступања, одмах се намећу извесна питања. „Зашто се моментално удара ознака да су протести несумњиво прозападни? Српско друштво то не види. Заиста, за сада нема информација ни о организаторима, ни о извору финансирања. На пример, Вучићеве аутобусе које он користи за организацију својих псеудомасовних акција сви виде, поделу сендвича виде, груб организациони рад виде. Не поричем учешће Запада, али покушавам да објасним да се не сме одрицати право српском народу на протест“, истакла је Филимонова.

Ања Филимонова (Извор: Новости)

Према њеном мишљењу, слично лепљење ознака сведочи о једностраном, грубом прилазу који, нажалост, открива огромне проблеме у спољној политици Русије на Балкану. „Као прво, проблем је везан за то, што сама Русија на Балкану нема никакве стратешке планове. По правилу, постоји рефлексна, тактичка реакција, која није условљена принципима и аргументима, већ строго материјалним интересима. Нажалост, за сада се ситуација не мења. Русија не поставља себи јасне задатке у Србији, не решава их и нема организације које би се бавиле решавањем тих питања. Ми видимо следећу слику: руски органи и руски медији потпуно игноришу чињеницу да Вучићев режим у суштини носи антидржавни, антинационални и у целини аморални карактер“, изјавила је Филимонова.

Према речима експерта, када она говори о антинационалном карактеру српског режима, у првом реду има у виду питање статуса Косова и сарадњу Србије са НАТО-ом. Ако се сумирају резултати преговарачког процеса Београд-Приштина, сви кораци које предузима београдска власт указују на то да су Приштини дати сви атрибути суверенитета, сматра руски историчар.

„Хтели ми то да признамо или не, али ʼРепублика Косовоʼ постоји захваљујући завршним, кључним мерама Београда. Живот је у ʼРепублику Косовоʼ удахнуо Београд. И може се упутити питање руским медијима – ако тако бескомпромисно лепите етикете на српске протесте, можда не би било на одмет испољити исту такву принципијалност по косовском питању и назвати ствари својим именом – рећи ко је осигурао егзистенцију ʼРепублици Косовоʼ и ко у суштини ствара ʼВелику Албанијуʼ“, предложила је саговорник EADaily.

Говорећи о проблему сарадње Србије и НАТО-а, експерт је подсетила да је управо Вучићем режим прешао на највиши стадијум сарадње са Северноатлантском алијансом под називом ИПАП, да је управо актуални председник Србије потписао техничке протоколе уз главни споразум СОФА, без којих овај документ би био само „мртво слово на папиру“, а пре тога био је склопљен низ споразума, укључујући потпуну размену информација са америчким специјалним службама. „Србија не мора да ступи у НАТО – НАТО је потпуно у Србији. Ступање у НАТО ће имати само психолошки ефекат“, додала је Филимонова.

Поред контроле српске армије, САД су успоставиле контролу над српским друштвом. „То је финансирање огромне мреже невладиних организација. Пре свега имам у виду USAID и друге организације, које популаришу ʼдемократске вредностиʼ, а у суштини разарају традиционалне принципе српског друштва. Поред тога, реч је о контроли медија“, истакла је Филимонова, подсетивши да управо САД контролишу у Србији оне медије, у којима се објављује најквалитетнија критика Вучићевог режима. „Американци раде на два колосека, а у Русији нема ничег сличног. Српски народ види да нема смисла да тражи правду на руским ресурсима. Несумњиво, Срби управо од Русије очекују правду, и они то овде, [од нас,] не виде“, изјавила је она.

Експерт сматра да се Русија на исти начин односи и према српским протестима – „неосновано лепи етикете, потпуно игноришући и затварајући очи пред чињеницом да Вучић разара државне структуре. У току је распад свих органа власти, а корупција достиже невиђене размере“.

„Овај режим свим својим дејствима у погледу Косова и у погледу НАТО-а показује да за његa нема и неће бити ограничења по тим питањима. Овај тим ће испуњавати одређене задатке до краја, ма какав био тај крај. За руску политику тај тим је безнадежан. Вучић ће на дно са собом повући и Русију. Треба подвући да Запад ову политику води не због Вучића и чак не ни због Косова. Запад чисти Балкан од Русије, између осталог подговарајући је да подржи политички леш. Од Русије се захтева да испоручује МиГ-ове, да разрађује планове испоруке енергената, који се не реализују и неће се ни реализовати. Зато што они зависе од глобалних фактора, а ови фактори на Балкану решавају потпуно друге задатке“, резимирала је Ања Филимонова.

Са руског посрбила: Татјана СтојановићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Лепо, још само да каже оно што је потребно да се разуме зашто Русија подржава Вучића. Зато што Русијом влада иста врста олоша који влада Србијом. Од истог су “материјала” сачињени. Комуњаре и лопине. Владајући сталеж проистекао после пада комунизма. Зато је компатибилност потпуна. И једне и друге је брига само за сопствене интересе, а у Србији имају заједничке пословне интересе. То је све. Никакве ту ни политике ни стратегије нема. Ако преко лопина које сада владају Србијом, лопине које владају Русијом могу нешто да зараде, подршка ће се наставити и то нема никакве везе ни са Косовом, ни са инетресом Србије, ни са интересом Русије. Зашто је друговима експертима тако тешко да ово кажу?

  https://svitanjeblog.wordpress.com/2018/11/16/podrska/

 2. Питање које ми прво пада на памет је, зашто би Русија имала било какав дил са тренутним политичким снагама у Србији?
  Када се циљеви ових протеста оголе до краја, највећи проблем ради чега се маса буни није ни НАТО ни ЕУ ни Бриселски споразум и лагано одсецање Космета (спомиње ли ове ствари ико, уопште, од њих?), него мале зараде. И једни и други су активно радили, раде и радиће на штету Србије.
  Чуди ме како је госпођа Филимонов то превидела.

  А то, што, као, не постоје лидери и контакти са Западом, не значи да неће бити лидера нити да нема контаката. Нису ово први протести. Искуство и пракса су вишедеценијски…

  Али, да не испуштамо оно најважније из вида.
  Скоро се појавила реченица на Фејсбуку: “Срећа што имам плату само 300 евра. Барем не могу да се дрогирам”.
  Добро је да нас Господ још увек кара…

 3. Какве користи има Руска федерација од Србије? Сада када је северо-источни и источни Балкан ушао у Европску унију и НАТО пакт? Чување једног “острва” – Србије, од околних “ајкула” није неки посао од дуготрајног значаја. Гледајући националну структуру земаља западног Балкана, не може се закључити да су одушевљене и склоне блискости са Западом. Једини који се у томе разликују су Албанци. Они су главни и једини реметилачки фактор на овим просторима. Државице и региони са муслиманима су после окретања Турске и Ирана Русији и сами променили оријентацију. Балкан би враћањем албанског фактора у њихов, поодавно запоседнути “резерват” у данашњој Албанији, постао потпуно проруски. Изузетак је можда само Грчка због своје дуге “атлантистичке” оријентације. Запад, а у првом реду САД и Немачка, привлачe овај регион својим “блиставим” понудама за технички развој. Сада када је Исток преузео добар део техничког развоја од Запада, мислим на Кину, Русију а и друге земље на Истоку, а још је и богат енергентима и рудама, може својим примерним односом према поштовању суверенитета држава, без прибегавања разним агресијама и окупацијама, које су својствене међу западним земљама, да лакше привуче себи ове државе.Осим, као што рекох, Албаније која се држи Запада зато што им помажу да се са лакоћом шире по околним словенским земљама. Као закључак евентуалном приближавању Русије Балкану, то се може обавити само уз помоћ словенским земљама да албански фактор уклоне и потпуно неутралишу. Разуме се да Запад неће лако дозволити неутралисање и уклањање свог главног вазала. Али, то је једини начин за трајно очување мира и стварање блиског односа Русије са Балканом.

 4. Вучић ће на дно са собом повући и Русију
  ++++
  Другарица Ања баш претерује.
  Нема септичких јама тих димензија.

 5. @Грешан
  “Другарица Ања баш претерује!”
  Да, духовита опаска за септичку јаму. Слава Богу, није Он узалуд дао Русији толику територију, коју нису ни знали да потпуно искористе у историји. Можда је сада дошло време да се то пространство искористи.
  Што се тиче пада, ја претпостављам да је сестра Ања мислила на духовни пад Русије, јер за сад се друга врста пада Русије не може очекивати.
  Али с обзиром како нам је историја била преплетена, не бих сасвим искључио ни то да дешавања у овој малој и овако јадној Србији буду узрок великим дешавањима у Русији у наредном периоду. Бог је свемоћан, а и веома креативан (као што можемо приметити гледајући око себе!), па се све може очекивати. Бдимо и молимо се, чекајући Га.

Оставите коментар