Писмо свештеника Ненада Илића демонстрантима „Сви као један – Један од пет милиона”

Црква ће увек бити уз оне који траже Истину и правду. Црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком, али кад неправда и лаж постану очигледни, Црква има обавезу да реагује и да стане у заштиту верног народа

Анастасија Весна Илић чита писмо свог супруга (Фото: Фејсбук страница Анастасије Весне Илић)

Пријатељи су ме позвали да говорим на великом скупу у Београду. Нисам могао да дођем, па сам замолио Анастасију да прочита моје писмо.

Грађани Србије, браћо и сестре,

Црква ће увек бити уз оне који траже Истину и правду. Црква се не бави и не треба да се бави страначком политиком, али кад неправда и лаж постану очигледни, Црква има обавезу да реагује и да стане у заштиту верног народа.

Не треба да вас збуне поједине реакције појединаца из цркве. Црква није партија и нема никакав комитет или главни одбор. Црква су сви заједно и покојни и живи и свештенство и народ, предвођени светима сви заједно у Христу, Истини.

На позив пријатеља, обраћам вам се као од скора свештеник у дијаспори која сваким даном све више расте док се Србија све више смањује. А многи које срећем радије би били у Србији него на Западу.

Свештеник Ненад Илић у Холандији

Из поштовања према свима вама који су устали против малодушности и издаје живота, против умирања Србије, због моје жене која вам ово чита и моје деце која су међу вама, нећу вам се обратити својим домишљањима него ћу цитирати најјачи глас дијаспоре, речи вечног владике Николаја који је живот завршио далеко од Србије коју је волео само мало мање него што је волео Христа. А он је и истински глас Цркве, велики пророк који је упутио властима које се занесу самољубљем следеће речи:

„Они који воде народ, не воде него га заводе, – шта ћеш чинити с њима Господе мој?…
Завађају народ ради своје користи, и кад се народ збуни и узбуни, они се измичу са власти и у миру једу излагану добит. Криве своје противнике, а иду стазама њиховим. Од њихове галаме мудрац не долази до речи.
Ласкају глупаку и насилнику само да дођу до првих места. Посведневно пишу књиге и објављују зло својих сродника, да би скрили своје зло.
Немоћни су да учине правду народу, него га застрашују плашећи га гором неправдом прошлих времена.
Харају за себе и за пријатеље своје, јер знају да неће дуго.
Шта ћеш чинити с њима праведни Господе?“

„Заиста, неће јести своју добит у миру, него ће је потрошити на даће својих рођака.
Осиромашиће и мишеви ће им пролетати кроз подрту кошуљу. Сневаће буне преварених и похараних, и дизаће се у поноћи, престрашени и ознојени. Биће им дуг живот, да би им казна била дужа.
Доживеће да виде свој дом у згаришту и бежаће из своје земље, гладни и болесни, и неће смети изговорити своје име ни пред ким.
Гледаће туђинце у својој земљи и просиће комад хлеба од њих.
Слушаће клетве свога имена, и неће смети повирити на прозор.
Гледаће свој народ где га везане у поворкама воде, и бојаће се за себе.
И слушаће, и у сну и на јави, проклињања свога имена, и дрхтаће а неће моћи умрети“.

Дај Боже памети, снаге и упорности да и њих и себе сачувамо овакве судбине!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Молба:
  Да ли може још једно писмо за САСабор, у мају о.г.?

  Ево, нпр. о расколу, јереси,екуменизму,новотаријама…
  За почетак.

  ПС
  Нека га прочита,било ко.

 2. Достојан јест – својих скромних интелектуалних могућности.

 3. Да би могао да говори на митингу, морао би да добије благослов патр. Иринеја. Да се не би упуштао у дубиозу, нарочито имајући у виду патријархов став по питању протеста опозиције, изабрао је „паметно“ решење – дао је свој говор супрузи, која га је прочитала уместо њега. Интелигентно, али неблагословено решење. Не мислим да је било потребно да он говори на митингу.Било је много позванијих да то чине. Али већ смо навикли на медиско експонирање неких наших свештеника.

 4. Говор (да ли је цео?) а ни једне речи о Косову. Дакле, празноговор. А то је музика за организаторске уши.

Оставите коментар