Слободан Антонић: Стижу нови милиони евра за борбу против „српског национализма“ и „руског малигног утицаја“

Од оних малобројних, независних, суверенистичких информативних портала којима је данас глава једва изнад воде, попут Србин.инфо или Србијаданас.нет, својствен је случај „Стања ствари“

Слободан Антонић (Фото: Медија центар)

У борби против „српског национализма“ и „малигног руског утицаја„ у Србију и Републику Српску упумпавају се милиони евра – а главни талас тек долази.

Наиме, пропагандна борба „против Руса“ у Европи биће у наредном периоду потпомогнута с пола милијарде долара, а командант европског дела НАТО-а већ је оценио да је „Балкан главна мета руског малигног утицаја„. То значи да ће се још много новца слити у овдашње атлантистичке НВО и у аутоколонијалне медије.

Човек се пита како ће тек онда изгледати наша медијска сцена, ако већ сада гледамо америчку телевизију, читамо немачке новине, присуствујемо бујању грађанистичких и аутошовинистичких портала – док се критичка демократска и патриотска мисао негује тек на малобројним независним сајтовима који све теже састављају крај с крајем.

Већ сам писао о томе како НДНВ – НВО фирма Динка Грухоњића, добија од фондација из САД 10.000 долара месечно за пропагирање војвођанског сепаратизма. Недавно је и један таблоидни и провладини портал објавио листу западних донација за НДНВ, чији збир износи преко пола милиона евра. Стога је Грухоњић, поред портала Аutonomija.info, могао да отвори и сајт Voice.

Али, новац који добија Грухоњић не може да се пореди с новцем за неке друге „антинационалистичке“ НВО.

За 8. март више феминистичких организација окачило је кецеље на пар београдских „мушких“ споменика – међу њима и на споменик патријарху Павлу. Једна од тих организација била је и „Реконструкција Женски фонд“ – НВО за коју је вероватно мало ко од читалаца чуо.

Извор: Све о Српској

Но, треба знати да је само та једна феминистичка НВО добила, у 2018. години, око 300.000 евра донација за свој рад (како стоји на самом сајту ове НВО). А за период 2011-2018. чак два милиона евра!

Верујем да ће и ово скрнављење споменика добром патријарху Павлу – ког једна феминисткиња с Филолошког факултета чак зове „фашистичким патријархом„ – засигурно бити добро наплаћено.

Светлана Лукић из „Пешчаника“ каже да „сви ми, и ‘Пешчаник’, КРИК, ЦИНС, живимо искључиво од пореских обвезника – норвешких, холандских…“ – требало би додати и америчких, британских, немачких…

Зато, ваљда, на сајту КРИК-а, који себе види као „мрежу за истраживање криминала и корупције“, нећете наћи истраживање везано за Динкића, Александра Влаховића, Зорану Михајловић, Чедомира Јовановића, Ружицу Ђинђић и остале „беле медведе“ који су, очигледно, под заштитом атлантистичких центара моћи.

С друге пак стране, отварају се нови портали, првенствено намењени омладини, с изразитим грађанистичким усмерењем: Talas, Vice.rs, Editor, Vugl итд.

Ево неких карактеристичних наслова с ових портала: „Косово је главни регрутни центар национализма у Србији – разговор с Б. Јакшићем„, „Зашто величамо аутократу Путина – о стању људских права у Русији„, „Није српски ћутати – реакције на пресуду Караџићу„ („опозиција треба да буде уједињења у признавању пресуде Караџићу“), „На протесту у Београду демонстрантима ће се обратити осведочени хомофоб и антиваксер„ (мисли се на др Владимира Димитријевића), „Морамо да причамо о новој песми Београдског синдиката `Догодине у Призрену`„ („директно храни митоманију“, „меморандум САНУ за 2018“, „не помињу се ратни злочини и етничко чишћење према Албанцима од 1912. до данас“), „Хомомофобија није став, хомофобија је злочин„, „Весна Пешић је краљица, а ви како хоћете„, „Схватите, не желе сви децу„, „Школа нас учи да будемо сиромашни„ („У школи никада нећемо учити о новцу и његовом значају. Од малена нам се подмећу идеје како паре носе зло“), итд.

Најлепше је што већина од ових портала кроз „опуштеност“ и „урбане теме“ настоји да привуче публику, чланцима као што су: „Пушење траве пре секса може да доведе до бољег оргазма жена, показује студија“, „Први пут када сам дрогирана имала секс, мислила сам да сам се заљубила“ („Када имаш секс на МДМА осећај је као да се никада неће завршити“), „Историјат сцене свршавања у порнићу“, „Зашто сам поносна што сам `промискуитетна` дроља“ („Живот је као курац. Мораш да га зграбиш с обе руке“), „Момци и девојке о идеалном пушењу“ („Када ми је дечко први пут свршио у уста нисам знала око чега драма: `гутати или пљувати?`. Увек гутам ако до те ситуације дође“), „Моје прво гутање: ужаси и лепоте оралног секса„, итд.

Иза појединих од наведених портала такође стоје штедро финансиране НВО. Сајт Talas, рецимо, покренула је, у марту 2018, НВО Либек, која је, судећи по копијама извештаја објављених на поменутом провладином таблоидном порталу, у три године пре тога такође приходовала око 300.000 евра донација.

У исто време, у Србији се гасе или једва преживљавају „патриотски“ и „анти-НАТО“ сајтови.

Престали су с радом, рецимо, Васељенска, Србел, Српска Акција, ЦАРСА, итд, а од сајтова који су имали финансијске везе с Русима (мада не и са званичном Москвом), ФСК.рс и Катехон.

Извор: Све о Српској

О гашењу ФСК.рс понешто знам јер сам за тај портал две године писао. Он је радио седам година и до 2017. постао је један од најчитанијих и најпреношенијих извора вести и коментара. Међутим, 27. новембра 2017, уредница Ања Филимонова (Аня Филимонова) обавестила је сараднике да „од 1. децембра, изненадно, без икаквог упозорења и образложења, рад српског Фонда стратешке културе је прекинут“.

Зашто, то је остало нејасно, како је произлазило из овог писма и доцнијег саопштења, и самој уредници. Портали који су о томе известили повезали су гашење ФСК.рс с „напорима САД да потисне сваки утицај Русије у Србији„.

Филимонова је ипак успела да спасе богату архиву ФСК.рс – пошто је страница престала с радом – тако што ју је пребацила на свој, новопокренути сајт Српски став. Он наставља традиције ФСК.рс али са, ипак, нижом логистиком и интезитетом постављања нових текстова.

Од оних малобројних, независних, суверенистичких информативних портала којима је данас глава једва изнад воде, попут Србин.инфо или Србијаданас.нет, својствен је случај Стања ствари.

Овај сајт је, по озбиљности и квалитету текстова, бележио изразити успон. Али, 24. јула 2018, уредништво објављује да је „чудним сплетом околности – а не бисмо искључили ни могућност да су умешани прсти система/режима – Стање ствари остало без икаквих финансијских прихода на месечном нивоу“ (овде).

Од тада Стање ствари преживљава молећи читаоце за помоћ. Прикупљена потребна средства, по месецима, била су: 100%, 49%, 29%, 43%, 48%, 37%, 42%, 50% и 27% – као што се види: с тенденцијом снижавања.

Априлски апел за помоћ Стању ствари

Нешто боље, изгледа, стоје патриотски и анти-НАТО сајтови који имају извесне (претпостављамо) капиларне везе с политичким структурама: било онима које су ближе власти (Стандард, Видовдан, Патриот, Националист), било онима које су ближе опозицији (НСПМ). Ово се закључује и по томе што уредници ових портала ретко кад апелују на читаоце за помоћ, а присуство реклама на наведеним порталима, ако их и има, далеко је од фасцинантног.

Једини грађанистички сајт који се жали да нема новаца је, колико знам, Луковићев XXZ Magazin – наследник упокојених E-novina. Но то је, како произлази и из последњег Луковићевог апела читаоцима, више последица још неисплаћених казни за клевету и неовлашћено објављивање фотографија у E-novinama, а мање пресушивања дотока финансијских средстава.

Што се Републике Српске тиче, пак, за сада се добро држе три ћирилична политичка (али нестраначка) портала.

Кажем ћирилична, зато што је писмо сајта у БиХ, али и у Српској, знак не само политичко-етничког идентитета, већ и ширег идејног светоназора (антиимперијализам, антиглобализам, анти-НАТО итд).

Најстарији од ова три портала је Фронтал.рс. Он је ових дана прославио десет година рада. Иза њега стоји група патриота који у својој критици конформизма у РС не штеде ни власт, нити опозицију. Реч је о корисном сајту за сваког ко хоће да разуме догађаје у Бањој Луци и Републици Српској.

Ту је и Искра, информативни портал Андрићграда и чедо Емира Кустурице. Сајт садржи добро одабране вести из РС, Србије и света, и занимљиве коментаре групе млађих аналитичара.

Најзад, најмлађи од ова три сајта, Све о Српској – на коме се и објављује текст који је сада пред читаоцем – а који постоји тек више од годину дана, окупио је групу искусних коментатора из Србије и Српске. Он подржава основну патриотску линију званичне Бање Луке, првенствено ону око које постоји јасан консенсус с опозицијом у РС: не унитаризацији БиХ, и не уласку БиХ у НАТО.

Али, како је све то мало у односу на десетине сајтова у Србији и Српској који нас уверавају да је „Република Шумска“ геноцидна творевина, коју ваља превазићи (видети овде, овде, овде или овде)…

А следи нова поплава пропагадних долара која хоће да потопи оно што радимо. Зато је нужно подизање свести нашег народа о опасности „великог испирања мозга“ и јачање солидарности, као и узајамне помоћи, у тренуцима који следе.

Немојмо се свађати око идеолошких разлика и доктринарних нијанси: Србија и Српска морају да буду изнад свих наших доктрина, сујета и међусобица.

Ако тако радимо сачуваћемо се и од овог таласа „колонизације ума“. Као што смо свој народни идентитет и своју културу сачували кроз векове.

Опрема: Стање ствари

(Све о Српској, 15. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

20 replies

 1. Od svih „patriotskih“ sajtova, od onih na kojima sam ja komentarisao, samo Vidovdan mi nikada nije odbio ili cenzurisao komentar, niti ima cekaonicu.

 2. Брани ли неко Русији да улаже паре у медијски рат у Србији? Брани ли неко Србима и у земљи и широм света да се организују, улажу и учествују у медијском рату? Ко тера већину српских тзв. патриотских портала да врше цензуру коментарисања, што одбија многе национално настројене Србе?

 3. Molim gospodina Antonića da navede jednu političku odnosno društvenu organizaciju koja nije komunistička?

 4. Ни Стање ствари никад није имало цензуру коментара, а сигурно је најозбиљнији патриотски медиј са десне стране Дрине.

 5. @Dragan Mijajlovic
  ******** ******** *** ******** ********* ********* ** ****** *** ********* ***** ********** ** ******** * ******* ******* tako da moras cesce komentarisati i citati komentare

 6. @Komentar ceka pregled
  Ti reče da nisi Srbskog roda, i treba da te cenzurišu.

 7. @ Komentar ceka pregled

  1. Што се тиче Видовдана који вас није „цензурисао“, зар и сами не мислите да је најбоље да одете тамо и прос(в)етлите их и задржите се? Ако је већ тамо најбоље, тамо је и Домовина.

  2. Друго и нешто важније: ја нисам правио сајт да се Вама допадне, него сам правио сајт да буде умивен и пристојан. Зато је НЕОПХОДНА модерација коментара, посебно ако се неко потписује надимком а не правим именом и презименом. Надам се да макар остали учесници дискусије схватају разлику између цензуре и модерације; да, на пример, нема модерације – могао би неко злонамеран да дође, намерно остави коментар који је против закона и тако угаси сајт.

  (Да кажем и лични став: ја НЕ ИДЕМ на сајтове који пуштају СВЕ коментаре.)

  3. Да кажем и ово: грешка је што пуштен и Ваш први коментар, о Видовдану и сајтовима где сте коментарисали, јер је ВАН ТЕМЕ. Ако о нечему прича проф. Антонић то је колико су који сајтови везани за власт, а Ви причате о ЛИЧНОМ ОДНОСУ према сајтовима. „Мени пустили коментаре, добар сајт; мени нису пустили коментаре, лош сајт.“ И иначе је ружно то што радите, што опањкавате друге сајтове на овом, и моја је грешка што то нисам доследно БРИСАО.

  4. Коментар који сте послали Д. Мијаиловићу сте САМИ „озвездичили“ да тако прикажете да постоји „цензура“. А претходне сте звездице добили јер сте једног другог коментатора овде назвали фашистом! Као што је то премоћно показао др Миша Ђурковић – не можете друге звати фашистима, тек тако, и зато што се не слажете са њима.

  Укупно гледано, драги господине, зеленија је трава другде, зар не?

  ПС. Неки други коментари Вам нису пуштени јер сте слали приватне ствари везане за породицу аутора, и то НЕПРОВЕРЉИВЕ ствари. На шта би Стање ствари личило када би објављивало трачеве које шаљу људи који немају „херца“ ни да се потпишу пуним именом и презименом?

 8. Велики разлози за бригу су што се и патриотски сајтови у овој земљи посматрају са извесним сумњама и одбојношћу од стране актуелне власти. То би необавештене и неупућене чудило, јер се наша СНС коалиција „заклиње у љубав“ према својој држави. Али, када се сетимо које су НВО позване на разговор са председником Вучићем у вези са Косовом и Метохијом, видимо да су то већински проЕвропске и проНАТО оријентације. Има се утисак да је њему било пријатније у њиховом друштву. То важи и за патриотске Интернет сајтове. У њих се упада „ботовским“ методама и омета писање коментара давањем негативних оцена, бројаних у стотинама, или „ботовским“ коментарисањем и довођењем нормалних коментатора до очајања. Нас треба да више забрине однос власти према патриотским сајтовима, него прилив прозападних сајтова у нашу средину. Држава мора да заузме званичан став о томе и да се не крије „давањем слободе приступа свима на Интернету“. И да својим улагањем у патриотске и „државобранеће“ сајтове и блогове покаже да је и сама на том „државобранећем“ курсу. У супроптном, ако патриоте морају да се боре за своје место под сунцем интернета, лоше нам се пише и без њега. Сајт „Стање ствари“ се труди да све актуелне теме из живота, са или без политичке примесе, објављује правовремено. Оно што пада у очи у протеклих неколико месеци, је да се чланци о Косову и Метохији мање читају. То се види по броју коментара и броју оцена. Као да је настало неко засићење, али у невреме, јер се сада, више тајно а мање јавно, „ломе копља“ око решења статуса Покрајине. Или су и патриоте подлегле утицају оних других да је са Косовом и Метохијом завршено.

 9. За сада, најозбиљније делује Стање ствари, које има списак уредништва, администратора, сарадника, итд. .
  Србија данас, Националист и Патриот немају импресума, њихови уредници и аутори не објављују своја имена, као ни уредници, а редакције у импресуму немају. Судећи по текстовима који нису пренети,за Националист пишу неки Митар и (ређе) Бојана.
  Србин инфо има само једног препознатљивог уредника и новинара – Дејана Петра Златановића. Видовдан је од некада јавно истакнутог уредништва спао на једну једину информацију о себи: „Сајт креирао и одржава: Digital Circle“.
  Нови Стандард уредника Александра Вујовића, има низ аутора који овде објављују оригиналне текстове.
  Зашто је у овом тексту изостало помињање Српског фејсбук репортера (који објављује падајући списак аутора) и администратора, читав тим људи?
  Изостало је у овом тексту и помињање сајта Факти Ђуре Билбије, који, додуше, такође не објављује одговарајући импресум.
  Не помиње се ни ЦЕОПОМ Истина (Д. Милашиновића), као ни сајт Правда (који је такође без импресума).

 10. Нико не обраћа пажњу са Српски културни клуб (нема ваљаног импресума, али има оригиналне ауторе коментара) и од 2006. г. ради без престанка.

  Постоје и активни су портали Сетиње Браничева и Јадовно (Душана Басташића), мада се овај портал углавном бави Геноцидом над Србима у НДХ.

  Ван Србије постоје Корени (шведска), а у Црној Гори одличан ИН4С. И њих је пропустио Антонићев чланак.

  Сећа ли се неко интернет издања Српског наслеђа, које још постоји онлајн, али нема више ни штампаног часописа, а и не објавља се? Сећа ли се неко сјајног портала Српско огледало, веб издања штампаног магазина? Већ пола деценије нема ни Фонда Слободан Јовановић, ни форума Српски националисти. Сајт Српски националисти постоји, али је од 2012. г. сасвим неактиван. Штормфронт је форум који је у исто време постао неактиван, мада то друштво није за узор. Србел.нет не постоји одавно. Сајт СРС је после реорганизације пре две године постао само лошији. Пре петнеестак година је постојао сајт Српска Војводина, одавно га нема. Нема ни Снаге Србије, нема СНП 1389.

 11. @Stanje stvari
  Ne razumem ovo o tome da nemam „herca“ da se potpisem, sto bi imao herca za to, je l’ postoji neka opasnost koja zahteva „herc“? Dajem imejl, kao i svi drugi, tako da znate ko sam.Vidovdan me je kontaktirao preko mejla nudeci saradnju, mozete i vi nudeci to za sta bi mi trebao herc, tucu ili sta vec, covek sam raznih talenata!Sto se tice komentara o porodici autora, radilo se o sinu jednog od autora sa kojim sam studirao i licno bio svedok kako polaze ispite, ne znam kako se to moze proveriti, ali to i nije bitno da li ste pustili ili ne (nije bitno ni za ostalo, niti vama niti meni, ja sam uvek mislio da razlicitost daje neki plus i puls komentarima, a komentari sajtu i da na taj nacin nesto „doprinosim“, ali…)! U komentaru o Vidovdanu ni rec nisam rekao koji je sajt bolji od kojeg, samo sam opisao jednu cinjenicu, nikakav lican odnos, a jos manje svodjenje necega na to da je dobro ili lose u zavisnosti od toga da li je meni dobro ili lose, niti je ikada to moglo da se vidi iz mojih komentara, naprotiv, uglavnom su vrlo apstraktni (na Vidovdanu mnogo konkretniji npr. da struganjem koze sa dupeta niko nije dobio nikakvo moralno pravo, pa ni Bakarec…).Sto se tice toga da je ruzno opanjkavati druge sajtove, procitajte jos jednom tekst profesora Antonica (meni licno je najbolji upravo onaj koji sam opanjkavao i na kome vise ne komentarisem, najraznovrsniji, pa sam mogao da komentarisem od naoruzanja do filmova, kao i najinformativniji.Sada samo procitam vesti…)!Nikoga ja nisam nazvao fasistom, nazvali su sami sebe kada su rezim proglasili fasistickim, a onda mu ponudili razgovore, podele mesta u upravnim odborima.Doduse, reci da je neko fasista, a onda mu dati takvu ponudu je ludilo, a ne fasizam.Konacno, objavili ste komentar o tome da me treba cenzurisati jer nisam „Srbskog roda“.Kako biste vi nazvali takvog „komentatora“?Sta kaze zakon o tome, ima li nesto o nacionalnoj i verskoj netrpeljivosti?Budite dosledni i svi srecni, a ja u pravu:)

 12. Видовдан је основан 2005, а регистрован на АПР 2012. када су уредници били Милован Балабан, Стевица Деђански Бранко Радун, Драгомир Анђелковић Драган Коларевић и Жељко Ињац.

  „Оснивач“ Видовдана је Форум за одговорну политику Драгомира Анђелковића, Бранка Радуна и Горана Миленковића из 2012, дакле „оснивач“ Видовдана је целих седам година млаћи од „Видовдана“.

  Сада на Видовдану нема података ни о уредништву, ни о оснивачу.

 13. @ Komentar ceka pregled

  radilo se o sinu jednog od autora sa kojim sam studirao i licno bio svedok kako polaze ispite, ne znam kako se to moze proveriti, ali to i nije bitno da li ste pustili ili ne (nije bitno ni za ostalo, niti vama niti meni, ja sam uvek mislio da razlicitost daje neki plus i puls komentarima, a komentari sajtu i da na taj nacin nesto „doprinosim“,

  Ако није битно, зашто онда говорите да има на СС „цензуре“? Има модерације и биће је, и мораће да се поштују правила.

  Кажете да Вам је најбољи онај сајт који сте „опањкавали“ (а не опањкавате, хаха), па што не одете тамо?!

  И најважније, једног коментатора сте директно назвали фашистом и зато сте добили звездице! А доиста је ружно унапред слати звездице и очекивати да вам се такав коментар пусти…

  Што се тиче коментара о „србском роду“, апсолутно сте у праву, извињавам се и Вама и осталима, ето и сами видите да овде модерације има ПРЕМАЛО а не превише.

  И опростите што се претходно у брзини нисам потписао,
  Ово сам писао као
  Александар Лазић

 14. @Stanje stvari
  Idem ja i tamo i vamo, samo sto tamo ne komentarisem!Najbolje je koncipiran, mada mozda ima i navike.Vi ste rekli da opanjkavam, ja sam samo prihvatio to, radije bih rekao kritikovao, i ne jedini medju vasim komentatorima niti poslednji, ali nigde nisam rekao da nisam „opanjkavao“ dati sajt.Sto se tice nazivanja komentatora fasistom, ne znam da li mi prigovarate sto nisu ispunjeni kriterijume za upotrebu tog termina, kao sto bi to bilo u slucaju komentatora koji me je diskvalifikovao jer nisam pripadnik nekog roda, pa sam ga ja pogresno upotrebio, ili sto sam ga uopste upotrebio, sto bi, takodje bilo pogresno, jer bi onemogucilo identifikaciju fasista.Ponavljam, dati komentator podrzava opciju koja vlast naziva fasistima i hoce da sa fasistima pregovara i sedi zajedno u odredjenim telima.Ja mislim da su tu ispunjeni svi epistemoloski uslovi za upotrebu termina „fasista“.Ne volim kada me neko kuje u zvezdice :)))) Okovi mi se ne svidjaju, ni kada su od zvezdica!Mogli ste da ono napisete „kao“ Krisnamurti, a nesto drugo „kao“ Dart Vejder, ne znam ni jednog, tako da nam ostaje samo suceljavanje stavova.Ta potreba da se „sami imenuju drugovi koji…“ je ostatak titoizma i Karleuse („nije vazno sta ti kazu, vec ko ti kaze“ :))))

  Smatrajte se pozdravljenim

  (uz stihove „Bijesova)

  „Mozes me zvati kakogod hoces,
  jer ja nisam ime“

 15. Ја нисам баш неко ко се много разуме, али, колико ја знам, ако региструјете сајт на америчком серверу, неће вам нико затварати сајт због вербалног деликта.

 16. @Komentar ceka pregled
  Namerno sam naveo to o „Srbskom rodu“ jer si sam to potencirao u jednom od svojih komentara, ako se uopšte i sećaš šta si sve pisao ovde. Ja jesam nacionalista i pomalo šovinista i ponosim se time posle svega što sam prošao , video i doživeo, a ne kao neki koji to doživljavaju kroz tudje impresume. Za razliku od mnogih bio sam i ostao veran Srbiji i VS.
  (Izvinjavam se zbog latinice, pišem sa telefona)

 17. @Vladan
  Malo nacionalista, malo sovinista, malo….Ja sam naveo da nisam Srbin i pravoslavac, da bi jednom recenicom ucinio „argumente“ o cuvanju KiM, a koji se pozivaju na identitet, drugorazrednim.Posto su u ratove devedesetih zvani svi, bez obzira na identitet, a ja zivim u ulici punoj Rusina,Slovaka, Madjara…, koji su ostavili nekoliko nogu i ruku po ratistima, „red“ je da se argument formulise tako da se obraca i njima koji nisu ni Srbi ni pravoslavci, a ratovali su za svoju zemlju.To je moguce samo ako se svima obraca kao gradjanima.Argument mora da pokaze kako je pitanje KiM vezano sa licnim, ne blagostanjem, jer se na to pozivaju oni koji smatraju da treba prihvatiti otimanje KiM da bismo usli u EU i ziveli bolje, ne „identitetom“, koji obnavlja kolektivisticku matricu koja unosi podelu na ove „srpskog identiteta“ i „druge gradjane“ (ubacujuci mafijasku „lojalnost“ u tu krilaticu, kao „lojalne gradjane“, jer su gradjani sa drzavom vezani pravima i obavezama, a lojalnost vam treba u mafiji ili oligarhiji komunistickog tipa) , a i jedne i druge gura pod vladavinu oligarhije „cuvara identiteta“ okrenutih licnim interesima i gazenju prava svih, bez obzira na „identitet“, vec mora da pokaze kako je vezano sa licnom slobodom pojedinca kao gradjanina, da je on slobodan samo ako je slobodan svaki pojedinac na svakom delu teritorije drzave, a to je neodvojivo od toga da drzava ima pravo koje je garantovano svakoj drzavi na nemogucnost nasilne promene granica Poveljom UN, Helsinskom poveljom, Badinterovom komisijom.Na zalost, uslov za to i jeste da su ljudi slobodni i da postoji pravna drzava, sto nije slucaj, jer je nasa drzava korupcijska i partokratska.Zato pricati o „identitetu“ dok ti desetine hiljada mladih, radno i vojno sposobnih, uglavnom visokoobrazovanih, napusta zemlju, kada medju omladinom zivotni cilj postaje „odlazak odavde“, se granici sa nesvescu.Srbija ne moze da ponudi bolji zivot od Zapada, ali moze jednako slobodan, a ogromnoj vecini ljudi je to sasvim dovoljno, da ih korupcija i partijska pripadnost ne ometaju u ostvarivanju vlastitih zivotnih ciljeva.Sloboda se brani i iznutra i spolja, a nasa istorija je dokaz da se lakse ginulo nego bilo slobodnim i sada to uzima demografski danak u vidu odlaska mladih, ne vise u smrt, vec u bolji zivot.Samo sloboda moze coveka da ucini spremnim da ide u smrt i brani je, za bolji zivot postoji i Zapad.

 18. Немојмо се свађати око идеолошких разлика и доктринарних нијанси: Србија и Српска морају да буду изнад свих наших доктрина, сујета и међусобица.

  Ако тако радимо сачуваћемо се и од овог таласа „колонизације ума“. Као што смо свој народни идентитет и своју културу сачували кроз векове.

 19. У овом чланку Антонић користи реч “грађанисти”.
  Често видим и речи “граџани”, “грађовани” и сл.

  И чудим се да се неко спрда са тим узвишеним појмом. За мене, “ГРАЂАНИН” је слободан човек који има своје мишљење и јавно га исказује . . . који учествује у друштвеном животу (Агора). Као што то ових дана у Србији раде људи у грађанским протестима.

  Реч “грађанин” (citizen, citoyen, burger) није коришћена у комунизму. Да би лакше манипулисали, комунисти су народ сврставали у раднике, сељаке, интелигенцију (поштену ?), народне непријатеље, емиграцију . . .

  У старој Грчкој, жене, деца, робови и странци нису били грађани. Грађанин је могао бити само мушкарац, слободан, од оца Атињанина, старији од 20 година.

  Они који на скуп долазе слободно, својом вољом и о своме трошку, су ГРАЂАНИ.
  Они који на митинг долазе јер су приморани ил награђени (сендвич ?) су ПОДАНИЦИ.

Оставите коментар