Метју Палмер: Преговори нису о промени границе, него о признању Косова

Србија треба да призна Косово као независну, суверену државу, а да исто то учини и Косово, рекао заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер

Метју Палмер (Фото: Снимак екрана)

У преговорима Србије и Косова реч није о томе да ли ће да се промене границе или неће, него је реч о признању.

Србија треба да призна Косово као независну, суверену државу, а да исто то учини и Косово, рекао је на панелу посвећеном југоисточној Европи на Делфи форуму, заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер. Одговарајући на питање модератора панела, Јована Ковачића, о томе шта је доиста позиција САД о преговорима Приштине и Београда, Палмер је најпре констатовао да постоји погрешно разумевање америчке позиције. САД желе да помогну оно што сами актери желе да ураде. Преспански споразум је успео зато што су то желели лидери обе стране. Ми желимо да се то понови у преговорима Београда и Приштине и да договор прихвате и Београд и Приштина. Нема црвених линија, али нема би бланко чекова, рекао је Палмер.

Палмер је био изричит да „Косово треба да укине или суспендује таксе јер су оне препрека за напредак у преговорима“. Он је подсетио да САД годинама подржавају Косово и да је сада потребно да Косово „одговори као партнер“. САД желе да „промене контекст у коме се доноси одлука“ и зато желе да се таксе безусловно укину.

Поред Косова било је речи о претњама и ризицима стабилности на Балкану. Бивши бугарски председник Розен Плевнијев посебно је истакао „негативан утицај Русије“.

„Нешто се кува у Босни. Додик жели референдум о подели Босне. То је нуклеарна бомба за Балкан. То је била ноћна мора за све нас. Уколико се Република српска одвоји“, друге две јединице то неће моћи мирно да учине, без рата, јер су измешане“, упозорио је Плевнијев.

Он је констатовао да „Србија спроводи руску агенду на Балкану“, иако жели у ЕУ, и то моменту када су запад и Русија конфронтирани.

„Путин је у Београду дочекан као цар, као краљ. Било је то импресивно“, оценио је бивши бугарски председник. Насупрот држању Србије, он је навео Бугарску, која је, истог дана, када је Путин био у Београду, одлучила да купи авионе Ф 16, што је уверљив доказ њене оријентације.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 2. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Овај наслов нема никакво утемељење у тексту. Уредничка посла.

  2. Ko postuje sporazume, a ko ne, videli smo vec mnogo puta.

Оставите коментар