Рамуш Харадинај: Дијана Живић нова министарка пољопривреде Косова

Министар пољопривреде у оставци, Ненад Рикало смењен је 2. фебруара. Разрешење Рикала био је један од захтева опозиционе ПСД који је стављен пред косовског премијера

Дијана Живић и Рамуш Харадинај (Фото: Фејсбук/Рамуш Харадинај)

Дијана Живић именована је данас за министарку пољопривреде, шумарства и руралног развоја Косова, саопштио је косовски премијер Рамуш Харадинај. Живић која је, како су пренели медији, из редова Самосталне либералне странке (СЛС) коју предводи Слободан Петровић, на овом месту наследиће смењеног министра у оставци из редова Српске листе Ненада Рикала.

Како бисмо потврдили наводе да је Живић члан СЛС-а покушали смо да ступимо у контакт са Петровићем, међутим након више позива и текстуалних порука, до тренутка објављивања вести, у томе нисмо успели.

„Данас сам именовао министарку пољопривреде, шумарства и руралног развоја Дијану Живић. Новој министарки желим успех у њеном послу и уверавам је да има моју пуну подршку у служби грађана Републике Косово и испуњавању циљева ове владе,” навео је Харадинај на свом Фејсбук налогу.

Министар пољопривреде у оставци, Ненад Рикало смењен је 2. фебруара. Разрешење Рикала био је један од захтева опозиционе ПСД који је стављен пред косовског премијера уколико жели 12 гласова ове политичке опције у другом читању нацрта Закона о буџету Косова за 2019. годину.

Пред најављену смену министра Рикала огласио се и председник Самосталне либералне странке, Слободан Петровић изјавивши да „постоји могућност да Самостална либерална странка поново буде део Владе Косова”.

Након смене Рикала, у медијима се спекулисало да би његова замена требало да дође управо из редова СЛС-а. „Очекује се да ће нови министар пољопривреде бити Бобан Станковић из Самосталне либералне странке Слободана Петровића,” писао је Кљан Косова, позивајући се на извор унутар ове странке.

Канцеларија за КиМ: Онима који раде против интереса народа биће врата свуда затворена

У међувремену се поводном именовања Живићеве саопштењем за јавност обратио и директор Канцеларије за Косово и Метохију. Саопштењем наводи да, како ју је окарактерисао „такозвана” министарка „не представља српски народ, не делује у консултацијама и договору са институцијама државе Србије, не ужива демократски легитимитет и биће третирана у складу са тим”.

То конкретно значи да „неће бити било какве комуникације и сарадње, како од државних органа Републике Србије, тако и од стране легално и легитимно изабраних представника српског народа на КиМ на свим нивоима, укључујући локални и централни,” наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Овим потезом Приштина руши слогу међу Србима, али ефекат ће бити супротан, уверен је Ђурић.

Вучић: Именовање Живић увреда

Председник Србије такође је коментарисао одабир Живићеве за министарку. Тај чин је дефинисао као “увреду”.

“Харадинај бира приватне Србе за своје министре, који нигде нису изабрани и за које српски народ није гласао, само како би показао да је он свемоћан и да они који их подржавају да су свемоћни,” коментар је Александра Вучића на избор министарке која ће од сада обављати дужности бившег министра Српске листе, Ненада Рикала.

(КоССев, 25. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. (Председник Србије такође је коментарисао одабир Живићеве за министарку. Тај чин је дефинисао као “увреду”.
    “Харадинај бира приватне Србе за своје министре, који нигде нису изабрани и за које српски народ није гласао, само како би показао да је он свемоћан и да они који их подржавају да су свемоћни,” коментар је Александра Вучића на избор министарке која ће од сада обављати дужности бившег министра Српске листе, Ненада Рикала.)

    Када бисмо од Вучића чули како је он бирао “приватна” лица на местима министара и премијера Владе Србије.

Оставите коментар