Хашим Тачи: Поднећу оставку ако Скупштина не одобри споразум са Србијом

Председник тзв. Косова поручио да припајање Бујановца, Медвеђе и Прешева може бити део споразума са Србијом и да у том случају то неће бити кршење, већ мењање Устава

Хашим Тачи (Фото: Н1)

Поднећу оставку ако Скупштина не одобри споразум са Србијом и расписаћу референдум, најавио је синоћ косовски председник Хашим Тачи. Уверен је да би тај референдум добио зато што преко 75 одсто грађана на Косову подржава припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову.

Гостујући у емисији Рапорт ТВ, косовски председник Хашим Тачи је поручио да припајање Бујановца, Медвеђе и Прешева може бити део споразума са Србијом и да у том случају, то неће бити кршење, већ, мењање Устава.

“Чак и критичари не могу да кажу да је то кршење Устава, Устав нећемо кршити, већ мењати. Постићи ћемо споразум, предложити га Скупштини Косова која може да га усвоји или не. Ако се Бујановац, Медвеђа и Прешево по споразуму припоје Косову, а Скупштина Косова то не одобри, ја ћу поднети оставку и расписати референдум,” поручио је Тачи вечерас у емисији Репорт ТВ, преноси Gazeta Express.

Сматра да би на референдуму победио јер 99% људи из Бујановца, Медвеђе и Прешева жели да се припоји Косову, док око између 75 или 80 одсто грађана на Косову деле исту жељу.

Негирао је и да би споразум могао да подразумева одрицање од дела територије Косова.

Тачи је поручио и да је спреман да се одазове на потенцијални позив Специјалног суда у Хагу.

Косовски председник је упозорио и да Косово није у позицији да каже “не” САД.

„Нико није мислио да би Косово могло да оспори савет САД. Косово је држава у изградњи која је у процесу унутрашње и спољне консолидације, која нема луксуз и не може да каже ‘Не’ Сједињеним Државама,” рекао је он за Репорт ТВ, преноси РТК2.

„Немојмо мислити да смо епицентар света, где би били без подршке Сједињених Америчких Држава,” упитао је председник Тачи.

Он даље истиче да би такса на робу из Србије требало да буде укинута, рекавши да, иако је она на снази, српска роба се поново кријумчари на Косово из Македоније, Црне Горе и Албаније.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 26. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар