Драгослав Пакић: Вођини најбоље издресирани пријатељи

За неке људе је најбољи пријатељ књига, за неке пас, а трећима вођа. Уосталом, кад се човек добро издресира могао би и псу, а не само вођи, постати најбољи пријатељ

„Монти Пајтон“ дресура (Извор: Фејсбук)

Ових дана смо обележили Дан државности. Добри познаваоци прилика у земљи сматрају да је један дан за државност исувише кратак период. За државу каква нам је, уместо једног дана, не би било довољно ни неколико десетлећа.

Тога су свесни и пси на Карабурми који су, незадовољни својим положајем са заштитним корпама на њушкама, што спречава сваку слободу говора, из својих дворишта изашли на улице и почели да уједају девојчице у присуству њихових родитеља.

Родитељска брига за будућност наше деце, у сусрету са оваквим псима, показала се безнадежно нејаком. Деца нам, из разлога самозаштите, одоше у иностранство. Најчешће у оно где Србе не уједају пси, него високи политички функционери, новинари, филозофи и историчари по задатку.

Поред тога, многи пси, без обзира на расу, боју коже и политичка опредељења, сматрају да је човек највеће загађење животињске средине.

Стручњаци за псећа питања изашли су у јавност са ставовима да пси, узимајући у обзир тренутно стање, никако не би могли бити окривљени. Они обично не реагују све док их неко не изазове. Пси осете оне који се плаше паса свих врста и свакаквог интелектуалног нивоа и онда инстинктивно реагују па чак понекад и угризу. Природно је да то не раде са задњим намерам или услед супротног мишљења оних који су уједени. Они воде рачуна коме ће и на ком месту да задају ујед. Нису као људи који најчешће знају да уједу свог противника право за срце, изеду му џигерицу и растргну мишљење у фронцле које се потом провлаче кроз разне таблоиде.

Никоме, наравно, свеједно да, док они лају, ветар носи. Нажалост, то се првобитно односило на псе.

За неке људе је најбољи пријатељ књига, за неке пас, а трећима вођа. Када ови задњи погреше уједу се за језик за разлику од пса који непогрешиво уједа само непријатеља. Уосталом, кад се човек добро издресира могао би и псу, а не само вођи, постати најбољи пријатељ.

Али. Пређимо са лајања на дела.

Црногорски историчари књижевности непобитно су утврдили да „Горски вијенац“ није написао Његош, него Мило Ђукановић под псеудонимом Лажни цар Шћепан мали. Тим открићем су једним ударцем убијене две мушице. Показало се, наиме, да докторат није лажан, него је лажан цар Мали.

Да је Његош којим случајем могао да прочита резултате најновијих историјских истраживања и напис извесног Т. Панчића, и сам би се сложио са историчарима. Јер, Т. Панчић још пре нових историчара за Његоша написа да је владика „политичар са ксенофобичним, популистичким, делимично профашистичким дискурсом“. „Он је“, наставља човек писац и колумниста, „у тамо неком његовом горском чају, или горском листу, или венцу, сасвим је свеједно заглушно грмео од родољубивог гроктања“. Очи му нису људске, него „рутаве“, а његови сердари и кнезови су само „разлармана каста подконтиненталних двопапкара, радосних да смрде“. Његош је „полуписмена интелектуална фукараа кога одликује неопевано и неопевљиво просташтво и баналност гротескних паланачких Родољубаца“.

Ако ми неко нађе неког пса, па макар и луталицу, који би у уличној вреви и галами, забијене њушке у неки пешчаник, могао овако нешто да излаје о било ком људском бићу, променио бих своје мишљење о псима. Знам да тога нема зато се и слажем са онима који кажу да нема лоших паса, има само лоших господара.

Од овога би горе могао написати само надобудни Анто Ђапић, који прети да ће српског Патријарха појести почевши од прстију. За такве канибалистичке нагоне стари Римљани би написали „Cannibal Ante Prostak“.Categories: Сатиристика

Tags: , , , , ,

Оставите коментар