Еди Рама: За мене је Косово део Албаније, остало су питања Рамуша Харадинаја

Албански премијер поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то „планом А“, и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку

Еди Рама у интервјуу за телевизију „Визион плус“ (Фото: Снимак екрана)

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију „Визион плус“ да је идеја о „корекцији“ границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију „Визион плус“ да је идеја о „корекцији“ границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема, а Косово је још назвао „делом Албаније“, пренео је грчки портал Прототема.

„О чему говоримо данас са Грчком? О граници. О чему су разговарали Косово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Косова и Србије? Разговараћемо и о њима, јер је реч о процесу демаркације“, рекао је Рама, притом стављајући Грчку у исту позицију као и земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

Албански премијер је осудио све оне који се противе идеји о „корекцији“ косовских граница, називајући Косово „делом Албаније“.

„За мене је Косово део Албаније. Остало су питања Рамуша Харадинаја“, истакао је Рама реагујући на недавну изјаву косовског премијера о томе да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Еди Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то „планом А“, и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку.

„Унија између Албаније и Косова није „план Б“, већ „план А“ и ја не замишљам ову унију у 21. веку као фолклорни чин“, рекао је Рама.

Како тумачи грчка Прототема, то значи да ово уједињење не би било само културно или језичко, него суштинско и политичко.

Грчки портал оцењује и да ове изјаве албанског премијера могу довести до непознатих последица за цео регион Балкана, с обзиром на то да ће етничка грчка мањина која живи у северном Епиру (у јужном делу Албаније), како наводе, дефинитивно тражити решење за своје питање попут предлога за Косово.

Нова демократија: Рамине изјаве су претња безбедности

Функционер грчке опозиционе странке Нове демократије Јоргос Кумуцакос је реагујући на тврдње албанског премијера Едија Раме да су Атина и Тирана у преговорима о потенцијалној корекцији граница истакао да такве тврдње угрожавају безбедност, преноси АНА-МПА.

„Тврдње господина Раме о томе да преговара о граничном спору са Грчком, што је заправо део пројекта шире корекције граница на Западном Балкану представљају озбиљну претњу за стабилност и безбедност региона“, истакао је Јоргос Кумуцакос из највеће грчке опозиционе странке Нове демократије.

Кумуцакос је захтевао од грчке владе да појасни и одговори да ли је укључена у разговоре са албанским званичницима о прекрајању границе између две земље.

Такође, он је позвао владу да заузме званичан став поводом Рамине изјаве у вези корекција граница у ширем региону.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Вечерње новости, 15. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. „Што је Рами мило, то му се и снило“. Овакве изјаве државних службеника Албаније и квазидржаве „Косова“ ће само убрзати оно што одавно подстичу својим изјавама. Навикли да према Србији показују своје агресивне намере, због млаких или никаквих реакција са ове стране, они сада иду и према Грчкој. И од њих траже део територије за проширење. Дошло је време да се Балканске државе: Србија, Црна Гора, С. Македонија и Грчка удруже и заједно „науче памети“ дрске уљезе на Балканском полуострву. Што се дуже дозвољава њихово дивљање, то ће штете и последице бити веће по наведене државе. А ови нека онда зову НАТО и друге „миротворце“ у помоћ.

Оставите коментар