Приштина: Платформа предвиђа признање, укидање Резолуције 1244 и суђење Србима

Сваки споразум са Београдом, наводи се, треба да буде у потпуности у складу са уставом Косова, који предвиђа да је „суверенитет и територијални интегритет земље неповредива, неотуђива и неодвојива и заштићена свим средствима дефинисаним овим Уставом и законом”

Скупштина тзв. Косова (Извор: Н1)

Скупштина тзв. Косова усвојила резолуцију о дијалогу, формиран тим за преговоре

Скупштина Косова је са 59 гласова за и два уздржана гласа усвојила Резолуцију о нормализацији односа између Косова и Србије. Седница је почела са закашњењем од више од четири сата, јер није било могуће обезбедити минималну већину од 61 посланика.

На почетку седнице посланици нису гласали за предлог изјаве Скупштине Косова којом се изражава осуда за прошлонедељно заустављање и испитивање посланика Слободана Петровића од стране полиције и БИА на граничном прелазу Мердаре.

Посланик Социјалдемократске партије Косова Висар Имери је у име предлагача рекао да је дијалог прихватљив једино ако обезбеђује међусобно признање Косова и Србије и учлањење Косова у УН, као и када се утврди да ће постизање споразума обезбедити убрзано учлањење Косова у ЕУ и НАТО.

„Документ обезбеђује да се Устав, државни суверенитет, територијални интегритет и унитарни карактер Косова не могу довести у питање и непроменљиви су“, казао је Имери.

Он је предложио и састав преговарачке екипе. На њеном челу су Шпенд Ахмети, председник СДПК и Фатмир Љимај, заменик премијера, као копредседавајући.

Чланови комисије су заменик премијера и представник ДПК, Енвер Хоџај, представник Владе Косова, Авни Арифи, представник Алијансе ново Косово, Беџет Пацоли, представник турске мањинске заједнице, Махир Јагџилар, заменик премијера Дардан Гаши.

У екипи ће бити и један представник цивилног друштва и по један представник Демократског савеза Косова, Самоопредељења и из бошњачке националне заједнице. Предложено је да, док се не одреде представници ДСК и Самоопредељења, чланови екипе буду посланици СДПК, Висар Имери и Дукађин Горани.

Шеф посланичке групе ДПК, Мемљи Краснићи, подржао је предлог резолуције коју је предложила Социјалдемократска партија Косова и истакао значај постизања делимичног консензуса. Предлог резолуције су подржали и шефови посланичких група СДПК, Алијансе за будућност Косова, Социјалдемократске иницијативе и посланичке групе 6 плус коју чине посланици мањинских заједница.

После усвајања резолуције, Скупштина има обавезу да у року од месец дана усвоји закон о одговорностима и овлашћењима државне делегације у процесу дијалога.

Делегација која је данас изабрана ће функционисати на бази два основна документа – Државне платформе и Преговарачке стратегије државне делегације, које ће накнадно бити усвојени.

Тачи: Радујем се

Седници нису присуствовали посланици ДСК, Самоопределења и Српске листе.

Радујем се сарадњи у постизању коначног, свеобухватног решења које ће отворити врата УН, НАТО и Европске уније за Косово, написао је Тачи на Твитеру.

Зана Цимили

(Н1, 15. 2. 2019)

Платформа о наставку дијалога са Београдом предвиђа признање, укидање Резолуције 1244 и суђење Србима

ПРИШТИНА – Предлог платформе о наставку дијалога са Београдом, која ће данас бити достављена парламенту, предвиђа, између осталог, признање једнострано проглашене косовске независности, укидање Резолуције 1244 и основање суда за злочине које су током последњих сукоба на косовској територији наводно починили Срби, преноси Танјуг.

Приштина (Фото: А. Васиљевић)

Према писању листа Зери, који је имао увид у овој документ, платформа предвиђа и да сваки споразум, који се Приштини понуди на потписивање треба да буде у складу са косовским уставом.

Платформа се не бави захтевом Београда, САД и ЕУ о укидању стопостотно увећаних такси на робу из Србије, што је услов да дијалог буде настављен.

„За Републику Косово, према овој платформи, правно обавезујући коначни споразум ступио би на снагу тек након испуњења следећих услова: Србија је признала Косово као независну и суверену државу, референдум о споразуму је одржан на Косову и споразум је ратификован од обеју држава”.

Сваки споразум са Београдом, наводи се, треба да буде у потпуности у складу са уставом Косова, који предвиђа да је „суверенитет и територијални интегритет земље неповредива, неотуђива и неодвојива и заштићена свим средствима дефинисаним овим Уставом и законом”.

У документу, који је припремио приштински тим за наставак дијалога наводи се да је „главна сврха Републике Косово да осигура признавање и прихватање суверенитета Косова као државе независни, са правно обавезујућим споразумом”.

Наводи се да ниједан споразум са Београдом не може бити потписан док не буде постигнут договор о свим питањима.

Платформа предвиђа и унапређење права албанске заједнице у Србији у, како се наводи, пуном реципроцитету са правима које српска заједница има на Косову.

Записао је и да на Косову не може бити другог нивоа управљања, осим локалног и централног.

Што се права на природне ресурсе Косова тиче, са посебним нагласком на избегавање ризика од губитка језера Газиводе и рудника Трепче на северу, наводи се да сва имовина која се налази на косовској територији припада искључиво Косову, те да о томе преговора нема.

Према платформи, процес нормализације и коначног споразума треба да укључи јасно, смислено, безусловно и неопозиво прихватање од Србије легитимног држављанства Косова.

„То укључује: признавање независности и државности Косова унутар постојећих граница”, наводи се у платформи.

А што се, како стоји, ратних злочина злочина, несталих особа, жртава сексуалног насиља и репарација тиче, платформа предвиђа да би коначни споразум требао да успостави посебан трибунал за истраге, кривично гоњење и пресуђивање наводних ратних злочина које су починили Срби на косовској територији 1998.

Такође је наведено да би Резолуција 1244 УН требало да буде укинута.

Најзад, напомиње се да ће споразум са Београдом бити постигнут уз посредовање ЕУ и подршку САД, која такође треба да служи као гарант за спровођење обавеза које предвиђа будући споразум, наводи Зери.

(Политика, 15. 2. 2019)

Међунаслови и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар