Хашим Тачи: На крају ће Косово бити у УН и неће више бити рата између Срба и Албанаца

Споразум би решио све отворене теме – избеглице, економску сарадњу, Српску православну цркву на Косову и пре свега границе између две земље, нагласио је председник тзв. Косова

Хашим Тачи (Извор: Н1)

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да, ако се постигне мировни споразум између Албанаца и Срба, никада више неће бити рата између два народа.

Он је оценио да је могуће да такав споразум буде постигнут у наредним месецима.

Тачи је, у интервјуу за швајцарски дневник „Блик“, казао да „онај ко омета постизање мировног споразума, преузима на себе одговорност за нове међуетничке трагедије између Албанаца и Срба, а можда и шире“.

„Пут ка миру ће, у сваком случају, бити краћи него период пун конфликата, који је иза нас“, истакао је Тачи.

На констатацију да грађани никада не желе рат, али да га увек покрену политичари, он је оценио да у Србији још постоје људи који говоре о рату, што је опасно и што чини мировни споразум још важнијим.

„Ако сада доживимо неуспех, не могу искључити могућност да ће у будућности поново доћи до конфликта. Посматрамо на обе стране раст национализма и радикализације“, оценио је Тачи, али је истакао да је, међутим, „сада најбољи тренутак за мир“.

Према његовим речима, 13.000 грађана Косова убијено је од стране „српске државе“, да је 20.000 жена силовано и да је више од милион људи морало да побегне.

„Нажалост, до данашњег дана нити један од ових случаја није доспео пред суд. И поред тога не можемо живети у прошлости, већ морамо гледати напред. Потребне су одлуке које ће спречити да се историја понови. Миром добијамо сви, а ратом губимо сви. Људи не желе даље ратове, већ мир, правду, развој и благостање“, рекао је Тачи.

Он је оценио и да су и Београд и Приштина снажно фокусирани на то да постигну дефинитивни мир.

Подсетио је да тај процес води ЕУ, подржана од САД, а чини се да га, како каже, прихвата и Русија.

„На крају ће Косово бити чланица УН и призната у потпуности од свих земаља, а тако и Србије. Моје дводеценијско преговарачко искуство показује да када нас САД и ЕУ заједно подржавају, онда треба да будемо храбри и приступимо процесу, зато што ће то бити успешна прича“, рекао је косовски председник.

Он је подвукао да је мир неопходан и да се ради у свим правцима.

„Желим уравнотежен споразум за обе стране. Не постоји алтернатива. Мој оптимизам се ослања на жељи грађана за миром и развојем“, казао је Тачи.

На констатацију да се оспорава пре свега размена територија као решење, он је казао да споразум треба да сагледа интересе обе стране.

„Косово се добро развило јер се увек ослањало на компромисе. Споразум би решио све отворене теме између Београда и Приштине – избеглице, економску сарадњу, Српску православну цркву на Косову и пре свега границе између две земље“, нагласио је Тачи.

Што се одлуке о формирању војске Косова тиче, он наглашава да се ради о одлуци „независне државе“.

„Косово је захваљујући НАТО-у једна од најбезбеднијих земаља Европе. Желимо да будемо чланица НАТО-а, а то може само уз нашу војску. Желимо да дамо наш допринос миру и стабилности. Косовске безбедносне снаге су мултиетничка снага по НАТО стандардима“, додао је косовски председник.

Он је оценио да успостављање косовске војске неће имати никакав утицај на улогу Кфора, а што се реакције Србије, тврди да је она политички мотивисана, пренагљена и без аргумената.

„Одлука о изградњи војске се тиче Косова, а не Србије. После свега што се догодило нећемо узимати у обзир никакве савете једне снажно антинатоовске земље као што је Србија“, поручио је косовски председник.

Тачи, који је студирао у Цириху, каже да се радо и с носталгијом сећа година проведених у Швајцарској, додајући да су то биле најмирније године.

„Швајцарска ми је пружила заштиту када сам због свог отпора режиму Слободана Милошевића морао напустити домовину. Мој син је овде рођен, и он има веома позитивну слику о Швајцарској“, додао је Тачи у интервјуу за швајцарски „Блик“.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 26. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар