Центар за евроатлантске студије: Иза протеста #1od5miliona стоји Русија?

Да ли се то под плаштом борбе против насиља у ствари у Србији прети нелегалном побуном, и то све је очитије у сарадњи са сарадницима и пријатељима једне стране земље, наводно Србији пријатељски настројене

Кликните на слику за увећање

CEAS upozorenje na nastavak zabrinjavajućih aktivnosti Vojnog sindikata Srbije

Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda upozorava javnost, a pre svega organizatore i one koji politički podržavaju i predstavljaju proteste #1od5miliona, ili s njima pregovaraju, na novu kontroverznu akciju Vojnog sindikata Srbije (VSS) na čelu sa Novicom Antićem.

Naime, u vrlo složenom trenutku pregovora Beograda i Prištine, za koje se nadamo da će se završiti što pre kompromisom između SAD-a, EU i dve strane, a kome se Rusija, ako je uistinu prijatelj Srbije neće opirati, delegacija prvog reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije, čije se rukovodstvo opire spomenutom kompromisu, je u trodnevnoj poseti Rusiji.

Delegacija je primljena na najvišem nivou od strane ruske Dume i više vojnih i veteranskih organizacija – Oficira Rusije, Saveza desatnika Rusije, Javne vojne i veteranske organizacije Bojevo Bratstvo, koje okuplja vojna i veteranska udruženja iz preko 30 zemalja Evroazijske unije i svetu. Pored „domaćina“ Slave Kalinina, glavnog urednika Veteranskih vesti i zamenika predsednika udruženja „Boevo bratsvo“, koji promoviše aktere poput Konstantina Malofejeva na čije subverzivne delatnosti u zemljama istočne Evrope zapadni zvaničnici odavno ukazuju, delegacija je imala i radne sastanke, između ostalih, sa: General-pukovnikom Vladimiromom Šamanovim, predsednikom Komiteta ruske Dume za odbranu i istaknutim članom stranke „Jedinstvena Rusija“; Vladimirom Žirinovskim, predsednikom parlamentarne „Liberalno-demokratske partije Rusije i predsednikom organizacije „Oficiri Rusije“; te Artom Aleksandrov Kožin, zamenikom direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije.

Antić, koji inače smatra da su Srbi i Rusi jedno te isto, tokom poste je izjavio da država Rusija i Ruska Pravoslavna Crkva stoje čvrsto na stanovištu da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije što je vrlo značajno u aktuelnom geopolitičkom trenutku.

Kako je Antić, koji je i dalje na čelu VSS-a, nedavno podržao proteste i najavio učešće VSS-a u njima, CEAS smatra da je bitno da se predstavnici i oni koji proteste logistički podržavaju jasno odrede o ovoj okolnosti koja zasigurno ne ide na ruku evropskim perspektivama Srbije, ali ni miru i stabilnosti regiona zapadnog Balkana. CEAS smatra da evropskim perspektivama Srbije, bez kojih nema ni uspostavljanja vladavine prava i poboljšanja stanja u medijima i društvu generalno, ne idu na ruku i aktivnosti savetnika Saveza za Srbiju (SZS) za odnose sa Rusijom i Evroazijom Mlađana Đorđevića, inače saradnika supruge ruskog premijera Medvedeva, takođe oštrog oponenta kompromisu sa Prištinom pod okriljem političkog zapada koji bi Srbiju ostavio na putu ka Evropskoj uniji.

Đorđević je kao predsednik organizacije „Naša Srbija“ još u decembru 2016. godine prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji sa Sveruskom društvenom organizacijom „Skupština naroda Rusije“ izjavio da „Evropska unija uslovljava članstvo Srbije u njoj nemogućim uslovima poput priznavanja lažne države Kosovo, dok zemlje EU i NATO zajedničkim snagama vrše pritisak na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji. Budući da je sve to za nas neprihvatljivo, Rusija, uz podršku mnogih zemalja sa istoka, čiji su predstavnici danas ovde prisutni, predstavlja jedini oslonac za Srbiju u pokušajima da očuva svoj teritorijalni i, što je još važnije, duhovni integritet.“

CEAS podseća na nedavnu izjavu Novice Antića da „Vojni sindikat Srbije ne podržava niti jednu političku stranku ili bilo koju drugu političku frakciju, ali ne sme i neće podržati grubo urušavanje Ustava i pravne države (aludirajući na eventualni kompromisni sporazum sa Prištinom pod okriljem EU). Na to smo se kao vojnici zakleli. Nije Srbija ničija dedovina. Mi smo se zakleli ovoj zemlji, njenoj zastavi i Ustavu. A ne političarima.“

CEAS je pre samo dve nedelje ukazao na ove okolnosti, koje sa novim informacijama o akterima dešavanja na ulicama Srbije i u Moskvi dobijaju dodatni značaj.

Antić sam kaže: „VSS je nacionalna, partriotska i državotvorna organizacija. Ne bežimo od toga da se bavimo politikom, čak je to i jedna od osnovnih uloga sindikata, a bezbroj je primera u svetu gde predstavnici sindikata igraju značajnu ulogu u parlamentima – Nemačka, Engleska, Norveška, gde su sindikati na vlasti unazad više od 80 godina….“!

Podsećamo i pripadnike medija, ali i predstavnike navodno pro-EU NVO i drugih delatnika da je sloboda izražavanja garantovana članom 10 Konvencije o ljudskim pravima i dosledno pretočena u domaće zakonodavstvo. Ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice. Pošto korišćenje ovih sloboda povlači za sobom dužnosti i odgovornosti, ono se može podvrgnuti formalnostima, uslovima, ograničenjima ili kaznama propisanim zakonom i neophodnim u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbednosti, radi sprečavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprečavanja otkrivanja obaveštenja dobijenih u poverenju, ili radi očuvanja autoriteta i nepristrasnosti sudstva.

Antić i VSS u svojim izjavama i saopštenjima sve češće otvoreno pokazuju da ne poštuju osnovne principe demokratskog nadzora oružanih snaga koje su propisane Ustavom i zakonima Republike Srbije (RS), i to u političko-bezbednosno izuzetno složenom periodu oko pregovora Beograda i Prištine, kada državno rukovodstvo RS i njeni građani moraju da demonstriraju visok stepen razumevanja svih implikacija pojedinih poteza i odluka. Nažalost, u trenutku kad spoljni faktori, državni i nedržavni, imaju nameru da provokacijama ili operacijama izazovu incidente sa bezbednosnim implikacijama koji mogu ugroziti namere Beograda da dođe do mirnog multidimenzionog sporazuma sa Prištinom koji će pomiriti teško istorijsko nasleđe i legitimne moguće ostvarive interese Srbije u 2019. godini sa složenim geopolitičkim okolnostima u kojima demokratski kontrolisan sistem bezbednosti igra važnu ulogu, u samoj Srbiji VSS de facto već mesecima preti građanima i državi oružanom pobunom.

Imajući u vidu sličnost stavova Antića s jedne, te Mlađana Đorđevića, bliskog saradnika Dragana Đilasa sa druge strane, o eventualnom kompromisu sa Prištinom, slične ruske veze, sličan nesekularni odnos prema ulozi crkve u društvu, sličan stav prema političkom zapadu generalno, a sada sličnost i kroz zajedničku podršku protestima CEAS smatra da je vreme zapitati se ko tačno stoji iza protesta i sa kojim tačno ciljem? Da li se to pod plaštom borbe protiv nasilja u stvari u Srbiji preti nelegalnom pobunom koja može imati velike bezbednosne implikacije, i to sve je očitije u saradnji sa saradnicima i prijateljima jedne strane zemlje, navodno Srbiji prijateljski nastrojene?

Beograd 25. 1. 2019.

Centar za evroatlantske studije (CEAS) je nezavisna socio – liberalna think-tank organizacija osnovana 2007. godine u Beogradu, Srbiji. Direktor i osnivač je Jelena Milić.

Наслов и опрема: Стање ствари

(CEAS, 25. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading