Бошко Мијатовић: Иронија на 20 година од увођења евра

Ако је и свечарски – много је. Нама свакако није за утеху то што не лажу само наши водећи политичари, већ иста болест мучи и европске

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Евро је напунио 20 година 1. јануара 2019. године. Том приликом председник Европске комисије Жан-Клод Јункер дао је свечарску изјаву у којој рече да је „евро постао симбол јединства, суверенитета и стабилности. Он је  обезбедио просперитет и сигурност нашим грађанима“.

Многи не могу да верују да је то стварно рекао. Ова Европска унија да је јединствена, стабилна, просперитетна?! Неки ове речи доживљавају као виц, или бар иронију са његове стране, други се питају да ли је попио мало више (што воли), а трећи се само згражавају.

Просперитет? Грчка, Ирска и Португалија биле банкрот и спасаване с великим напорима… Италија нема економски раст већ две деценије итд. Само  је Немачка заиста напредовала.

Јединство? Зар је заборавио Брегзит, излазак једне велике земље из ЕУ? Па онда цепања по  линији исток-запад (по питању европских вредности) и север-југ (по питању пара). Па претње кажњавањем Мађарске и Пољске и слично. Па популизам…

Стабилност? Европска унија посматрачима често делује као брод у олујном мору који сав страшно шкрипи јер га центрифугалне и торзионе силе напрежу до крајњих граница издржљивости, па је лако могуће да се распадне и потоне. Отпорност ЕУ је свакако већа него што су многи мислили, али то не значи да ће издржати до краја. А нема сумње да јој стабилност није јача страна.

Ако је и свечарски – много је. Нама свакако није за утеху то што не лажу само наши водећи политичари, већ иста болест мучи и европске.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 4. 1. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Жан-Клод Јункер је рекао да је „ЕВРО постао симбол јединства, суверенитета и стабилности. Он је  обезбедио просперитет и сигурност нашим грађанима“.

    По броју трансакција ЕВРО је друга валута у свету (иза долара а испред јуана). По броју новчаница у промету, ЕВРО је прва.

    У употреби је у великом броју земаља, а код нас у Црној Гори и на Косову. За њега су практично окачене и валуте ХР, ЦГ, МАК и наравно Србије (“чији је динар друга по снази валута у свету”).

    Морам рећи да се са ЕВРИМА у џепу осећам баш као што је рекао г Јункер : стабилно и сигурно.

    А оне који ЕВРО подцењују, подсећам на Езопову пословицу : “Кисело је грожђе . . . “

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading