Ана Брнабић на „Форбсовој“ листи најмоћнијих политичарки

Ана Брнабић се ове године нашла међу 100 најмоћнијих жена света, објавио је амерички магазин „Форбс”. – Прва на листи Ангела Маркел, друга Тереза Меј

Фото: politika.rs

Премијерка Србије Ана Брнабић први пут ове године нашла се на листи 100 најмоћнијих жена света коју традиционално објављује амерички магазин „Форбс”. У категорији политичарки, Брнабићева је на 21. месту, међу 22 најмоћније светске политичарке, док на јединственој листи заузима 91. позицију. У њеној краткој биографији, објављеној на „Форбсовом” порталу, између осталог стоји да је Ана Брнабић, у првом говору пред скупштином, позвала законодавце да подрже младе предузетнике. Док је била министар за државну управу и локалну самоуправу, како је наведено, потрудила се да модернизује земљу увођењем е-управе и обавезних часова информатике за ђаке. Такође, учествовала је у разговорима са Хашимом Тачијем, покушавајући да пронађе мирно решење с приштинским властима, док Србија ради на придруживању ЕУ 2025. Прошле године на „Форбсовој” листи није била рангирана ниједна политичарка из Србије.

Најмоћнија жена на свету је и даље немачка канцеларка Ангела Меркел, и то већ осам година заредом. У образложењу је наведено да је утицај који Меркелова има неспоран, иако је њена будућност неизвесна јер се неће кандидовати на изборима 2021. године. Меркелова је, како је наведено, заслужила лидерску позицију јер и даље води државу са четвртом најјачом економијом на свету, тачније најмоћнију земљу на чијем је челу жена.

Друго место на „Форбсовој” листи заузима британска премијерка Тереза Меј, за коју се наводи да упркос жестоким отпорима, чак и у својој партији, успева да задржи контролу на владом и да приведе крају преговоре са ЕУ о брегзиту. На трећем месту је извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, која је то место заслужила због „успешне борбе са дужничком кризом у еврозони”.  Британска краљица Елизабета је на 23. месту, а 24. је ћерка америчког председника Иванка Трамп, која је тренутно и саветница у Белој кући. Шефица хрватске државе Колинда Грабар Китаровић је, према „Форбсу”,  47. најмоћнија жена, а 20 места иза ње је европска комесарка за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Премијерка Србије и хрватска председница једине су политичарке из јужне и југоисточне Европе које су ове године нашле на „Форбсовој” листи. Моћ хрватске председнице, судећи по „Форбсу”, од прошле године је опала за осам места. Наиме, Колинда је 2017. године заузимала 39. место. У једном од текстова који је „Форбс” објавио о 22 моћне политичарке које владају светом, наведено је да се жене много краће задржавају на власти од мушкараца и да након одласка са политичке сцене најчешће нестају и са „Форбсове” листе. Тако ове године, први пут од оснивања ове престижне ранг-листе, на њој нема имена Хилари Клинтон, али, како је објавио „Форбс”, неколико жена се придружило листи. Једна од њих је и српска премијерка.

Фото: politika.rs

Иначе, Ана Брнабић је летос заузела шесто место (а треће међу политичарима) у рангирању светских лидера и влада, по интерактивности на „Твитеру”. Реч је о истраживању названом „Twiplomacy study 2018”, где је наведено да наша премијерка одговара на чак 64 одсто порука на „Твитеру”. Тако се нашла у друштву премијерке Норвешке, Новог Зеланда, председника Пољске и влада Холандије и Велике Британије.

Реч је о личном профилу Ане Брнабић који је она отворила још 2015. године, а који води и као председница владе. То заправо значи да премијерка редовно комуницира с корисницима и да је сваког дана активна на социјалној мрежи популарној код светских политичара. У саопштењу које је објавила Влада Србије, наведено је да се премијерка, у јавном говору залаже за дијалог и двосмерну комуникацију, па је овај резултат заправо илустрација да највиши државни функционери могу директно да комуницирају с грађанима. Ова студија је показала да је „Твитер” омиљена друштвена мрежа светских политичара, а одмах иза њега је „Фејсбук”. Најактивнији од свих светских лидера је, наравно, амерички председник Доналд Трамп, који је у првој половини 2018. године објавио 264,4 милиона порука. Почетком године Брнабићева је ступила и у Савет жена лидера УН, основан 1996. године, који окупља 70 бивших и садашњих председница и премијерки.

(Политика, 10. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар