Александар Вучић: Није Могерини крива за пропаст дијалога, криви смо ми и Приштина

Председник Србије изјавио је да му „не пада на памет“ да попусти под притиском опозиције али да је спреман да им пружи могућност да се покажу на изборима

Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му „не пада на памет“ да попусти под притиском опозиције и да, како је рекао, „слуша њихове глупости“ али да је спреман да им пружи могућност да се покажу на изборима јер је то најдемократскији начин решавања таквих питања.

„Ако неко зна шта је демократскије од избора, нека ми каже. А онда не ваља ни када им то кажете. Али мотком нећете. То сте могли да сањате некада, али више никада неће моћи“, рекао је Вучић у изјави из Абу Дабија.

Он је додао да је о изборима говорио метафорично, ако буде изложен „не знам каквом притиску“, али и поновио да не жели да угрожава јавни дуг Србије и додворава се било коме да би себи купио још шест месеци или годину дана на власти.

„Ако хоћете народе да гласате за ове лопове, гласајте за кога год хоћете. За нас је Косово најважнија тема, па ‘дуинг бизнис листа’, па ћемо и о томе да разговарамо“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је о евентуалном расписивању избора разговарао са страначким колегама и на кратко са премијерком Аном Брнабић.

„Да видимо само како се ту ствари крећу, ништа више од тога. Људи су листом за изборе. Али ми ћемо видети…“, рекао је Вучић.

„Опозиција је близу победе на локалним изборима у Лучанима“

Александар Вучић је изразио уверење да ће опозиција победити на локалним изборима у Лучанима, у недељу 16. децембра, јер су на претходним изборима само странке Бошка Обрадовића и Велимира Илића имале заједно 27 одсто гласова, због чега он сада очекује да ће цела опозиција имати око 45 одсто и бити близу победе.

„Ми ћемо да се боримо. Ја ћу сутра да одем тамо, да покажем људима шта смо урадили за Драгачевски крај и да смо спремни да уложимо још више. Али, они су близу победе и можете мислити какви ће притисци да буду. Зато и нису хтели да учествују на овим другим изборима (Кула, Кладово и Дољевац), јер ће тамо лоше да прођу“, рекао је он.

“Кренули су од мале Барбаре”

Председник Србије Александар Вучић оценио да опозиција све време врши страховиту агресију на политику и да у томе непристојно нападају новинаре.

Говорећи о новинарки Студија Б Барбари Животић која је постала тема број један на друштвеним мрежама након извештавања с протеста опозиције у Београду, али и каснијем гостовању уреднице Студија Б Иване Вучићевић у Јутарњем програм ТВ Прве која је бранила младу новинарку, Вучић је казао да је директорка и главна уредница Студија Б у свом одговору на нападе показала шта значи женска храброст.

За оне који нападају Студио Б, Вучићевићеву и Барбару Животић каже да покушавају да забораве шта су урадили, упитавши их да ли је тачно “да је један човек-магарац, нокаутирао Гордану Узелац иза леђа, а да никада нису рекли извини”.

Питао је и да ли су “икада осудили Веселиновића, који је претио силовањем Ане Брнабић, као и колико су пута у скупштини ‘тукли’ Мају Гојковић, нападали Мартиновића, нападали чланицу Изборне комисије ови из Двери”.

„Јел некада неко реаговао. Онај из Двери прети вешањем на Теразијама“, истакао је потом и додао: „Да буде лицемерје најизраженије, идемо да се шетамо, да будемо у колони против насиља, због тога што је нападнут један од њихових лидера, имао лаке телесне повреде, полиција га спасила да не буду теже повреде, полиција је одмах ухапсила нападаче. Не знам шта би још неко да тражи од државе. Наше је да се понашамо одговорно“.

Казао је да свакодневно гледа извештаје „Ђиласових“ и „Шолакових“ медија, који немају никакве везе са истином, подвукавши да се хајка и кампања лажима води свакодневно, а да никоме због тога није претио или му вређао породицу.

„Кренули су од мале Барбаре, да ли је рекла далеко мало или далеко мање. Свакоме се деси грешка. Јесте ли ви безгрешни људи”, питао је он, додајући да говоре о 10.000 и 15.000 људи.

Како је казао, „никада се не сликају када стоје, јер тада могу 2,5 човека у зимском оделу да стоје на једном квадратном метру, а када шетате једна особа заузме 5 до 6 квадратних метара. Зато се увек сликају у покрету. И када је 1.000 људи изгледа као милион”.

Он додаје да нико мотком не може да узме власт.

– Окупите људе, али допустићу вам изборе јер је то надемокаратскије што може да се деси. Мотком нећете да узимате власт… Ја никоме нисам претио. Напали су и малу Барабру. Они се никада не сликају када стоје, јер када шетате онда им човек заузме више квадратних метара па делује да има више људи. Постоје службе и људи који то броје – нагласио је Вучић, додајући да не жели да угрожава јавни дуг Србије, јер је како каже, Србија прошла озбиљне реформе.

Избори би била прилика да народ одлучи. За сада нам је Косово важна тема, па ћемо о томе тек да размишљамо шта и како даље. Причао сам са премијерком само како ствари стоје – навео је председник Вучић је додао и да планира да посети Лучане.

Капа доле за директорку Студија Б, свима је одржала лекцију како треба одговорити опозицији

– Да неко жену назива „лажљивом фуксом“ , то говори о елеметнарном неваспитању и непристојности. Неко што је требао да стекне у кући и школи није стекао. Ивана је одржала лекцију свима нама који смо се трудили да одговоримо свима њима. Она је показала да женска храброст неретко превазилази мушку. Посебно су ми јадни они који су након тога кренули на њу. Капа доле како је штитила своју новинарку, своју кућу и себе – каже Вучић и додаје:

„Ивана је одржала лекцију свима, па и мени и свима другима који су се трудили да нешто ту одговарамо. Увек смо били недоволљно јаки и храбри. Она је показала да женска храброст неретко превазилази мушку, и одговорила како је сваки човек помислио, као и свака жена, али мало ко би то рекао јавно. Посебно су ми јадни они који су после тога кренули у додатне нападе на њу. Капа доле за храброст, за то како је штитила и своју кућу, новинарку и себе. Што се храбрости тиче, могли би и можемо много да научимо“, закључио је Вучић.

„Шеик рекао да избегенемо сукоб и нађемо решење – он одлично познаје ситуацију у региону“

Председник Србије Александар Вучић оценио, поводом посете Уједињеним Арапским Емиратима, да је у време вештачке интелигенције бесмислено да се с неким бијете.

Он је пренео да је принц престолонаследник шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан саветовао да Србија сачува мир.

„Он одлично познаје ситуацију у нашем региону, али је по први пут рекао да само избегнемо било какав сукоб и нађемо решење око Косова са Американцима и Русима, да ће и Европљани тада да буду ти који ће га прихватити. Он разуме колико је то важно“, рекао је Вучић.

Вучић и шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан (Извор: НСПМ)

„За 20 година имаћете машине које ће имати снагу милион пута већу од људског ума, што је немогуће да замислимо у овом тренутку. Цео свет ће да се промени. Биће уништене бројне индустрије, од транспортне до грађевинарства. Ко зна шта ће све и како да се дешава у свету. У време вештачке интелигенције да гледате с неким да се бијете је бесмислено“, нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Каже да је пренео да Србија не може да буде понижена, што је саговорник разумео и изразио уверење да ћемо успети у очувању мира, што је жеља и савет престолонаследника УАЕ.

Вучић је подсетио да са УАЕ имамо истинске и пријатељске односе.

„Разговарао сам са шејком Мухамедом о свим важним темама. Реч је о човеку који је један од најмоћнијих и најважнијих људи у свету, који је веома добро умрежен на истоку и западу. Разговарао сам о политици, позицији Србије и о томе шта је то што нам се тренутно збива. Замолио сам за подршку и помоћ пре свега за политику мира, за очување стабилности у нашем региону, што значи да сам га молио за подршку и помоћ у различитим деловима света, нарочито у Вашингтону и за боље разумевање у свим круговима, српских ставова, са којима је шејк у блиском контакту“, објаснио је председник Србије.

„УАЕ није само Београд на води, већ и већински удео у Ер Србији, Ал Дахри у ПКБ-у“

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је разговарао и о унапређењу економских односа, подсећајући да сарадња са УАЕ није само Београд на води, који одлично напредује, већ и већински удео у Ер Србији, Ал Дахри у ПКБ-у, као и многим компанијама које раде код нас.

Пренео је да постоје нови предлози за улагање, посебно у туризам и туристичке потенцијале.

Подсетио је да су УАЕ 2014. и 2015, када је Србија била у тешкој ситуацији, када је била пред банкротом, када је долар растао на дневном нивоу, од Емирата добила две милијарде долара под апсолутно најповољнијим условима од два одсто камате, те да без те подршке ко зна како бисмо успели да изађемо из кризе.

„Данас тих проблeма нема, нисам дошао по новац. Србија има суфицит у буџету, смањује јавни дуг. Шеик веома задовољан тим развојем. Рекао је да је имспресиониран, али боље да ја то спустим на нижи ниво. Смањење јавног дуга, суфицит у буџету, смањење незапослености, повећање плата и пензија нису мали, већ велики резултати који људи у свету умеју да цене“, казао је он.

Вучић је пренео да је у Абу Дабију учествовао на форумима, који су одржани под правилима не изношења реченог, и да је имао прилике да се састане са бројним моћним светским лидерима, са којима је разговарао о економској и политичкој сфери.

„Искористили смо један дан да много тога сазнамо и да пренесемо наше поруке пре свега везане за КиМ, али и много тога научимо и вдимо где је место Србије у свету по питању вештачке интелигенције, које ће да потпуно прегази интернет. Сада ће људи полако морати да се навикавају, јер ће у наредних десет година почети да нестају интернет компаније и побеђује вештачка интелигенција. Србија мора да пронађе своје место и мора да улаже више новца када је реч будућност“, нагласио је Вучић.

„Аустрија јесте признала Косово, али је и рекла свој став по питању такси и стварања војске Косова“

Председник Србије Александар Вучић истакао да се Аустрија држала својих речи и да је током председавања ЕУ, у протеклих шест месеци, упутила важне поруке.

„Морам да кажем да сам одушевљен енергијом коју је канцелар Себастијан Курц уложио у претходних шест месеци по питању решавања балканских проблема. Аустрија иначе разуме проблеме на Балкану“, казао је Вучић у Абу Дабију.

„Заиста је Аустрија, а посебно канцелар Курц, уложила огроман труд, рад, енергију у то да проблеми буду решавани мирним путем“, објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Истакао је да се званичан Беч држао своје речи, подсећајући да је Аустрија признала независност Косова, али исто тако недвосмислено Приштини рекла свој став по питању такси и стварања војске Косова.

„Рекао бих да важне поруке, које су долазиле из ЕУ и од наших различитих комшија, у ових шест месеци долазили су управо из Аустрије“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је указао и на битне инвестиције које су дошле из Аустрије, посебно у Ниш, наводећи да то не би могло без канцелара Курца, који је на недавно отварање фабрике послао свог министра за европска питања Гернота Блимела.

„Ми смо веома срећни због готово сваконедељног присуства Аустрије. Задовољан сам због пријатељства које имамо са канцеларом Курцом. Наравно да сам задовољан због пријатељства које сам остварио и са председником Александером ван дер Беленом. Верујем да то пријатељство Србији може у будућности да донесе само нешто добро. Да ћемо моћи преко ноћи да им мењамо ставове који су донели пре 10 годин, није реално очекивати“, казао је Вучић.

„Није крива Могерини за пропаст дијалога, криви смо ми и Приштина – ЕУ је ту да понуди своје добре услуге“

Председник Србије Александар Вучић одбацио тврдње Рамуша Харадинаја да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини крива за актуелну ситуацији у дијалогу.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Харадинаја да је Могерини крива за пропаст дијалога, одговорио да се не слаже с тим и додао да за то могу да буду криви само Београд и Приштина.

„Не мислим да је Могерини неко ко је на било који начин наклоњен Београду или Србији. Напротив. Али свакако да није она крива. За то можемо да будемо криви ми и Приштина. Нека размисле добро у Приштини ко је крив, ко је тај који је желео договоре, а ко је тај који договоре није желео“, поручио је председник Србије.

Вучић је у изјави новинарима изразио наду да ће доћи до већег разумевања у будућности и да ће Приштина схватити да насилничким и противправним мерама не можете ништа да постигне.

„ЕУ је ту била само да понуди своје добре услуге. Да ли смо понекад били ми под притиском свега – па јесмо, али томе можете увек да се одупрете. На крају све зависи од Београда и Приштине. Ми немамо тако лични однос према Могерини, њеном тиму и раду. Хвала што су трошили време и придавали значајн нашим разговорима“, казао је он.

Вучић је подсетио да је веома важна вест била што по први пут Уједињени Арапски Емирати у Интерполу нису подржале чланство Косова. „То је била страшно важна вест. Не знате како је то била страшно важна вест у читавом региону, арапском свету. Да не говорим колико земаља се везује за њих, а они су били једни од најснажнијих подржавалаца, због добрих веза и помагача које је својевремено имала Атифете Јахјага. Ми смо се годинама овде борили и у важној бици успели да се изборимо“, нагласио је председник Србије.

У време вештачке интелигенције бесмислено да се бијете

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, поводом посете Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), да је у време вештачке интелигенције бесмислено да се с неким бијете, и пренео да је принц престолонаследник шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан саветовао да Србија сачува мир.

– Он одлично познаје ситуацију у нашем региону, али је по први пут рекао да само избегнемо било какав сукоб и нађемо решење око Косова са Американцима и Русима, да ће и Европљани тада да буду ти који ће га прихватити. Он разуме колико је то важно – рекао је Вучић.

– За 20 година имаћете машине које ће имати снагу милион пута већу од људског ума, што је немогуће да замислимо у овом тренутку. Цео свет ће да се промени. Биће уништене бројне индустрије, од транспортне до грађевинарства. Ко зна шта ће све и како да се дешава у свету. У време вештачке интелигенције да гледате с неким да се бијете је бесмислено – нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Каже да је пренео да Србија не може да буде понижена, што је саговорник разумео и изразио уверење да ћемо успети у очувању мира, што је жеља и савет престолонаследника УАЕ.

(Tанјуг/Бета/Пинк/НСПМ, 12.12.2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар