Реџеп Тајип Ердоган: Саудијска Арабија тек треба да одговори на бројна питања о убиству Џамала Кашогија

Шокирани смо и ожалошћени настојањима извесних саудијских званичника да прикрију Кашогијево убиство са предумишљајем пре него да служе правди

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Бета/АП)

(Вашингтон пост, 2. 11. 2018)

Прича нам је врло добро позната: Џамал Кашоги, саудијски новинар и породични човек, ушао је у истанбулски конзулат Саудијске Арабије 2. октобра да обави неке брачне административне формалности. Нико га после тога није видео – чак ни његова вереница која га је чекала испред комплекса.

Током претходног месеца, Турска је померила сваки камен да би осветлила све аспекте овог случаја. Као резултат наших напора, свет је сазнао да је Кашоги хладнокрвно убијен, да је то извршио одред смрти и да је то убиство било извршено са предумишљајем.

Ипак, постоје и друга, не мање значајна питања, на која се мора одговорити да би се разумео овај гнусни чин. Где је Кашогијево тело? Ко је „локални сарадник“ за кога саудијски званичници тврде да се позабавио са Кашогијевим остацима? Ко је издао наређење да се убије ова љубазна душа? Нажалост, саудијске власти су одбиле да одговоре на ова питања.

Знамо да су починиоци међу осамнаесторицом ухапшених у Саудијској Арабији. Знамо и да су ове особе дошле да изврше наређења која су добили: убијте Кашогија и идите. На крају, знамо да је наређење да се убије Кашоги стигло са највишег нивоа саудијске власти.

Неки се изгледа надају да ће овај „проблем“ временом ишчезнути. Али ми ћемо наставити да постављамо ова питања, која су кључна за криминалистичку истрагу у Турској, али исто тако и за Кашогијеву породицу и вољене. Месец дана након његовог убиства, још увек не знамо где се налази његово тело. На крају крајева, он заслужују прописну сахрану у складу са муслиманским обичајима. Дугујемо то његовој породици и пријатељима, укључујући и некадашње колеге из Поста, да им пружимо прилику да се опросте и искажу поштовање овом часном човеку. Како бисмо обезбедили да свет настави да поставља ова питања, ми ћемо поделити доказе са нашим пријатељима и савезницима, укључујући и Сједињене Државе.

Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман, Пентагон, марта (Фото: Cliff Owen/AP)

Док настављамо да трагамо за одговорима, желим да истакнем како Турска и Саудијска Арабија имају пријатељске односе. Ни на тренутак нисам помислио да је краљ Салман, старатељ светих џамија, наредио напад на Кашогија. Стога, немам разлога да верујем како убиство одсликава званичну политику Саудијске Арабије. Тако да би било погрешно видети Кашогијево убиство као „проблем“ међу двама државама. Без обзира на то, морам да додам како наше пријатељство са Ријадом, које сеже у далеку прошлост, не значи да ћемо затворити очи пред убиством са предумишљајем почињеним пред нашим очима. Кашогијево убиство је необјашњено. Да се овај злочин догодио у Сједињеним Државама или негде другде, власти у тој земљи би расплеле све нити да сазнају шта се догодило. Не долази у обзир да ми делујемо на неки други начин.

Нико не треба да се усуди да поново почини овакво дело на тлу НАТО савезнице. Уколико изаберу да се оглуше о ово упозорење, биће суочени са жестоким последицама. Кашогијево убиство је недвосмислено кршење и очигледна злоупотреба Бечке конвенције о конзуларним односима. Неуспех да се казне починиоци поставио би опасан преседан.

То је још један разлог зашто смо шокирани и ожалошћени настојањима извесних саудијских званичника да прикрију Кашогијево убиство са предумишљајем пре него да служе правди, што захтева и наше пријатељство. Иако је Ријад заточио осамнаесторицу осумњичених, дубоко је узнемирујуће што ништа није предузето против саудијског генералног конзула, који је бесрамно лагао медије и убрзо напустио Турску. Слично томе, одбијање саудијског јавног тужиоца – који је недавно посетио свог колегу у Истанбулу – да сарађује са истрагом и да одговори чак и на проста питања је веома фрустрирајуће. Његов позив турским истражитељима да дођу у Саудијску Арабију на додатне разговоре о случају делује као очајничка и намерна тактика одуговлачења.

Убиство Џамала Кашогија обухвата много више од групе безбедносних званичника, као што је скандал Вотергејт више од провале и као што терористички напади једанаестог септембра иду даље од отмичара. Као одговорни чланови међународне заједнице, морамо да откријемо идентитет оних који су вукли конце Кашогијевог убиства и да разоткријемо оне у које саудијски званичници – који још увек покушавају да заташкају убиство – и даље имају поверење.

Аутор је председник Турске

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитати јошCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар