Израел Шамир: Случај Кашоги ремети планове за прекрајање Блиског истока

На снимку се чује како конзул моли убице да дисидента не усмрћују у конзулату, али они му узвраћају да завеже ако жели да остане жив

Извор: Нови стандард

Саудијског новинара Џамала Кашогија почели су да секу још живог. На столу (у конзулату те земље у Истанбулу). Руку су му одсекли још живом. Ово је потврдио аудио-снимак.

Страшна судбина задесила тог сина једне од најпознатијих породица у саудијском краљевству. Џамалов старији рођак – Аднан Кашоги – био је у своје време најбогатији човек у свету и трговац оружјем.

Ни Џамал није био сиромашан. Писао је коментаре за Вашингтон пост, један од два најважнија листа Америке.

Недавно се био развео и одлучио да се поново ожени. У конзулат своје земље (у Истанбулу) је дошао да узме потврду о разводу брака, а био је незамисливо сурово убијен.

Џамал уопште није био љути противник режима. Био је меки дисидент који је волео своју земљу. Мада није хвалио стање ствари у њој – није га ни проклињао. Зато је и веровао да нема шта да брине кад је кренуо у конзулат.

Саудијском Арабијом влада принц престолонаследник Мухамад бин Салман који покушава да кривицу за Џамалову смрт свали на оне који су га убили. Само, тешко да ће му то поћи за руком. Седам његових телохранитеља се бавило Кашогијем. Његово тело је са места злочина одвезао минибус који припада конзулату.

Израел Шамир

Да би заметнули трагове, они који су одвозили тело – ишчупали су ГПС-уређај и бацили га у шуму поред које су пролазили. Превидели су да савремене технологије могу изненађујуће ствари.

Џамал је на руци имао сат Applewatch који је укључио да снима звук када је схватио да потврду (о разводу претходног брака) неће добити. Са тог часовника је све снимљено отишло на Кашогијев ајфон који је оставио код своје несуђене жене.

Тако се све и разоткрило. На снимку се чује како конзул моли убице да дисидента не усмрћују у конзулату, али они му узвраћају да завеже ако жели да остане жив.

Навикао је саудијски престолонаследник да буде изнад сваке критике… Прошао је без последица и када је покушао да Катар огради од света ровом и када је мучио своје рођаке у хотелу „Карлтон Риц“ да би из њих извукао милијарде долара. Исто је било и са отмицом премијера Либана… Тако је он поверовао да је недодирљив.

Имао је троструку заштиту. Он је пријатељ Америке и Британије. Тереза Меј му је продавала оружје за рат у Јемену. Према њему се добро односе и у Израелу. Скандал са убиством новинара нанео му је, међутим, удар који га може коштати власти. А то би значило да могу доћи у питање и сви планови САД и Израела срачунати на прекрајање Блиског истока.

Саудијска Арабија је Западу у тим плановима – главни савезник. Саудијски принц је на челу налета на Иран, а многи експерти су убеђени да је управо он обезбеђивао подршку џихадистима у Сирији.

Хоће ли изгубити власт? То није извесно, али ће – и ако опстане – остати без доброг дела престижа.

Могуће је зато да се Трамп – који је био наумио да уз помоћ Саудијаца створи нови Блиски исток који ће се борити против Ирана – окрене нечему другом.

А то би значило да би вишегодишњим ратом измождена Сирија била ближе миру него икад.

Oпрема: Стање ствари

(Факти/Нови стандард, 22. 10. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар