МИП Русије: Решење за Косово мора да добије одобрење СБ УН

Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора

(Евроазија дејли, 6. 11. 2018)

Руски став поводом Косова остаје непромењен и ослања се на међународно-правне оквире, фиксиране у резолуцији СБ УН 1244. Тако је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије 6. новембра одговорило на молбу руске информационе агенције EADaily да прецизира став Русије у односу на идеју разграничења између Срба и косовских Албанаца.

„Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво. Неопходно је такође обезбедити широку подршку међународне заједнице”, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Одељење за информисање и штампу сматра деструктивним вештачко форсирање такозване „коначне нормализације” између Београда и Приштине из побуда далеких од истинских интереса достизања стабилног регулисања и њено повезивање са било каквим вештачким роковима. „Треба да буде осигурана потпуна реализација раније постигнутих споразума”, подвлачи се у саопштењу.

Подсећамо да је раније члан Савета Федерације Алексеј Пушков у интервјуу београдском листу „Политика” изјавио да не види разлог да Русија негодује против српског плана за Косово, чак ако се ради и о разграничењу. „Никада нисам чуо да је Москва била против решења која предлаже српска власт”, казао је сенатор.

Са руског посрбила: Татјана СтојановићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Руси су почели да нас пуштају низ воду. Они се не мешају у унутрашње ствари других земаља, то је званична спољнополитичка доктрина. И Србију третирају као слободну и независну. Јељцин је бар био искрен, рекао је да нема снаге да је Русија на коленима. Сада је опет на коленима јер је наш Алек много јак, а Русија би да се не меша у унутрашње ствари. Мораћемо сами да решимо проблем А.В. Он стварно намерава да уништи све.

Оставите коментар