Брнабић и Тачи у Минску: Биће споразума о Косову

Премијерка Србије Ана Брнабић и политички лидер Косова Хашим Тачи разговарали су данас у Минску, на маргинама главне групе Минхенске безбедносне конференције, јавила је белоруска новинска агенција Белта

Ана Брнабић (Фото: Мондо/Стефан Стојановић)

Брнабић је, како наводи Белта, изјавила да је било речи о напретку у дијалогу Београда и Приштине.

Изразила је наду да ће бити могуће постићи споразум, компромис који ће водити ка већој стабилности у региону, пренела је белоруска новинска агенција.

На највишем нивоу

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Минску са председником Белорусије Александром Лукашенком и премијером Сергејом Румасом и захвалила Белорусији на подршци у решавању питања Косова и Метохије.

Брнабић је нагласила да има велика очекивања од конференције на којој се разговора о важним међународним темама.

Тачи: Време је за споразум, али без размене

Косово и Србија настоје да постигну коначни мировни споразум, али још ништа није договорено, наводи се у саопштењу из кабинета председника Косова Хашима Тачија, после његовог сусрета са премијерком Србије Аном Брнабић у Минску.

Постизање споразума између Србије и Косова је тешко, али чак и у овим околностима Тачи види “светло на крају тунела“, зато што су обе земље, како каже, свесне да не могу да наставе на исти начин као до сада, преноси КоССев.

Тачи сматра да је сада прави тренутак за постизања споразума.

„То мора бити коначни мировни споразум, који подразумева потпуну нормализацију односа и помирење две државе и два народа. Споразум који је међународно правно обавезујући и свеобухватан, што значи узајамно признавање. Без признања, овај или било који други споразум неће имати значење. Споразум мора бити коначан, а не привремен“ изјавио је Тачи.

Он је нагласио да неће бити граница дуж етничких линија, нити размене становништва између земаља.

Тачи је данас на свом Twitter налогу поручио да „свеобухватни договор Косова и Србије“ треба да омогући чланство Косова у УН , НАТО и ЕУ.

Он је уз фотографију састанка у белоруској престоници Минску с немачким дипломатом Волфгангом Ишингером, челником Минхенске безбедносне конференције (МСЦ) написао:

„Увек је задовољство разговарти с амбасадором Ишингером – сада у Белорусији за МСЦ Минск. Слажемо се да је постоји потреба за свеобухватним договором између Косова и Србије, који затвара поглавља сукоба на Балкану и омогућује чланство Косова у УН , НАТО и ЕУ“,написао је Тачи на друштвеној мрежи.

Брнабић је на састанку у Минску учествује на позив дипломате Волфганга Ишингера, који председава конференцијом, а који је посвећен разматрају актуелна регионална и глобална безбедносна питања.

Oпрема: Стање ствари

(Мондо, 31. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар